Mythe van 'fossiele subsidies' ontrafeld in drie minuten

Datum:
  • zaterdag 28 oktober 2023
  • in
  • Categorie: ,
  • Geen lagere uitstoot, wel hogere lasten



    MARIT NUBÉ 28-10-2023

     

    Je hoort het steeds vaker: de term 'fossiele subsidies'. Tot voor kort werd het vrijwel alleen nog gebruikt door Extinction Rebellion, maar deze maand nam de Tweede Kamer zelfs een motie aan waarin dit woord staat vermeld. De vraag luidt echter of dit wel een positieve ontwikkeling is. Tijdens een klimaatdebat legt JA21-politicus Simon Ceulemans in drie minuten uit wVolgens Ceulemans verdienen GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger lof. Niet omdat ze gelijk hebben over fossiele subsidies, maar wel omdat ze dit punt "effectief op de agenda hebben weten te zetten", vertelt hij bij het klimaatdebat in De Balie.

    "Fossiele subsidies bestaan niet. Het zijn geen subsidies, het zijn geen zakken geld die wij overdragen aan bedrijven die zogenaamd de wereld gaan vervuilen. Het zijn belastingvoordelen die onder andere in het leven zijn geroepen om te voorkomen dat er over hetzelfde product een dubbele belasting wordt geheven. Dat is namelijk wettelijk verboden", zegt hij.

    Met 'fossiele subsidies' worden de belastingvoordelen voor bedrijven bedoeld in de fossiele sector als olie en gas. Jaarlijks liggen deze misgelopen inkomsten op zo'n liggen op 39,7 tot 46,4 miljard euro, blijkt uit Prinsjesdagstukken van klimaatminister Rob Jetten. Vorige maand werd er een Kamermotie van GL/PvdA en D66 aangenomen om de mogelijkheid te onderzoeken om deze belastingvoordelen af te schaffen.

    Maar volgens Ceulemans, raadslid in Rotterdam, zou de afschaffing weinig goeds brengen. "Dan gaan we de lasten voor het bedrijfsleven verhogen. We jagen dan de bedrijven de grens over", zegt hij.

    Geen lagere uitstoot, wel hogere lasten
    Tot slot zal deze maatregel niets doen voor het klimaat, stelt Ceulemans. Sterker nog: "De uitstoot neemt vaak toe, omdat er in die andere landen de klimaat- en milieumaatregelen minder streng zijn dan hier. Dat kost Nederlandse banen."

    Volgens Ceulemans is het daarom duidelijk wat de afschaffing van deze 'fossiele subsidies' daadwerkelijk zijn. "Hogere lasten en minder banen in Nederland", besluit hij.

     

    0 reacties :

    Een reactie posten