‘In onze energiemix voor energietransitie sluiten we geen enkele CO2-neutrale techniek uit’, aldus de coalitie.
27-10-2023
Groenlinkse windturbine-gedeputeerde in Zuid Holland moet toch op zoek naar de haalbaarheid van kernenergie
Van een onzer correspondenten.
De provincie Zuid-Holland heeft een onderzoek naar kernenergie in voorbereiding. Dat onderzoek zit in de ‘opstartfase’, aldus gedeputeerde Berend Potjer (VL) die de energie-portefeuille heeft. Hij verwacht hier begin volgend jaar meer over te kunnen zeggen, aldus BNdeStem.nl.
In het coalitieakkoord dat BBB, VVD, GroenLinks-PvdA (VL) en CDA in Zuid-Holland hebben gesloten, staat dat de provincie tijdens deze coalitieperiode ‘alleen onderzoek’ gaat doen naar de mogelijke komst van kleine modulaire kernreactoren, een zogeheten SMR (Small Modular Reactor). ‘In onze energiemix voor energietransitie sluiten we geen enkele CO2-neutrale techniek uit’, aldus de coalitie.
Onder meer Noord-Brabant en Limburg onderzoeken al langer de mogelijkheden om een SMR te laten bouwen. Ook in Twente wint de keuze voor kernenergie terrein.
Tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 in de commissie Economie en Energie kreeg Potjer (GroenLinks) kritische vragen over het ontbreken van een kostenpost voor het kernenergieonderzoek. De gedeputeerde zei dat het hier nog te vroeg voor is.
Potjer:
‘Maar we gaan dat onderzoek sowieso uitvoeren, om te kijken op welke locaties het eventueel zou kunnen. Meer provincies zijn hiermee bezig. We zijn met elkaar in gesprek om zaken slim te combineren en geen dingen dubbel te doen.’
Onder meer Noord-Brabant en Limburg onderzoeken al langer de mogelijkheden om een SMR te laten bouwen. Ook in Twente wint de keuze voor kernenergie terrein.
De van oorsprong Eindhovense ingenieur was tot voor kort een overtuigd voorstander van windenergie.
Potjer eerder:
‘Er komen dus nog flink wat turbines bij: wat zeg je tegen mensen die het er nu al teveel vinden?
Ik begrijp die weerstand best. We zijn eraan gewend geraakt dat elektriciteit – die ver weg wordt opgewekt – vanzelf uit het stopcontact komt. Maar die tijd is voorbij. We kunnen gewoon niet in onze almaar toenemende behoefte voorzien zonder windenergie. Je ziet de discussie trouwens langzaam keren: waren mensen vroeger vaak tegen windturbines, tegenwoordig kom ik bedrijven en projectontwikkelaars tegen die vragen of we niet alsjeblieft een turbine kunnen neerzetten, omdat ze anders hun bedrijf of woningproject niet kunnen realiseren.’
Wordt vervolgd.
***
Bron hier.
***
1 reacties :
Als het aan de linkse partijen ligt, waaronder ook D'66 valt, kunnen de burgers rekenen op gerantsoeneerde energie. Rob Jetten heeft het er al over. Dat zal betekenen dat in periodes van geen zon en geen wind de stroom gerantsoeneerd zal worden. Stemmers op die partijen moeten dat maar ondergaan want die kiezen er zelf voor. Vooral de ouderen die afhankelijk zijn van een fatsoenlijk verwarmd huis, een warme douche, een warm kopje koffie of thee en een warme maaltijd zijn dan de dupe van het wensdenken van de Globalisten/ Communisten/Maoïsten van de linkse partijen. Ieder simpele ziel kan toch bedenken dat windmolens en stroom geen energie kunnen leveren als er geen wind of stroom is? Zoals ze ook kunnen bedenken dat deze stroom voor deze elektriciteit ook geleverd wordt door olie-, gas-, kolen- of hout gestookte energie centrales?
Zijn linkse mensen inderdaad zo dom of doen ze aan wensdenken en schakelen ze hun verstand helemaal uit en willen ze terug naar de Middeleeuwen(met heel weinig mensen)?
Een reactie posten