De invoering van een bindend correctief referendum is een stap dichterbij.
MARIT NUBÉ 11-10-2023
Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdag namelijk ingestemd met de initiatiefwet van SP. Het referendum moe gaan dienen als een soort noodrem voor aangenomen wetten.
Eerder dit jaar kreeg de initiatiefwet al een meerderheid in de Tweede Kamer. Maar omdat er een grondwetswijziging mee is gemoeid, moeten beide Kamers er tweemaal over stemmen, en moet er een tweederde meerderheid zijn. Dinsdag bleek deze er in de Eerste Kamer wel te zijn. BBB, GL/PvdA (op eentje na), D66, PVV, PvdD, SP, FVD en OPNL stemden voor; en VVD, CDA, ChristenUnie, Volt, SGP en 50Plus stemden tegen.
Na de verkiezingen in november zal de initiatiefwet opnieuw worden behandeld in de Tweede Kamer. Dan zal het nieuwe parlement er nogmaals over stemmen. Het voorstel van afzwaaiend Kamerlid Renske Leijten gaat alleen over een wet die is aangenomen, maar nog niet is ingevoerd. Op die manier kunnen Nederlanders als een soort noodrem een wet alsnog tegenhouden.
In februari vertelde Leijten in de Kamer waarom haar initiatiefwet moest worden aangenomen. "Als je niks te vrezen hebt en als je voorstellen goed zijn, dan durf je die toch voor te leggen aan de bevolking?" zei ze in een toespraak. "We geven mensen bij reguliere verkiezingen al eens in de vier jaar, en vaker als er andere verkiezingen zijn, de mogelijkheid om zich uit te spreken. Dus wat zou er nou onnatuurlijk of tegennatuurlijk aan zijn om mensen vaker die mogelijkheid te geven?"
NieuwRechts
0 reacties :
Een reactie posten