D66-minister Kuipers tekent stilletjes Global Health Pact

Datum:
  • vrijdag 6 oktober 2023
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Demissionair VWS-minister Ernst Kuipers (D66) en ruim 20 partijen hebben het Global Health Pact getekend.



    SERRE VERWEIJ 6-10-2023


    Het pact is een plan van de EU dat de mondiale gezondheid moet versterken. Hiervoor is de Global Health Hub Nederland opgericht. De partners van de nieuwe organisatie moeten onder meer gaan kijken naar de effecten van klimaatverandering op de volksgezondheid. 

    Demissionair minister Kuipers zegt dat verbetering in de zorg nodig is, maar slechts geleidelijk kan plaatsvinden. Hij denkt dat NGO's een belangrijke rol hebben bij het omgaan met nieuwe situaties. 'We hebben de expertise nodig van kennisinstituten en niet-gouvernementele organisaties en hebben zowel publieke als private partners nodig. Alleen zo komen we verder om de uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden'.

    Directeur-Generaal Internationale Samenwerking Pascalle Grotenhuis van Buitenlandse Zaken stelt dat gezondheid een kwestie is die grenzen overstijgt. Volgens haar is meer internationale samenwerking zeer belangrijk. 'Het is duidelijker dan ooit dat gezondheid grenzen overschrijdt. En dat we allemaal van elkaar afhankelijk zijn om gezondheidsuitdagingen, zoals nieuwe uitbraken van ziekten en de gezondheidseffecten van klimaatverandering, te beperken. Samenwerking tussen sectoren en over grenzen heen is essentieel.' 

    Waarschijnlijk zal ook het WHO-pandemieverdrag ondertekend gaan worden. Dit verdrag zal de C veel machtiger maken, omdat landen bij een virusuitbraak verplicht worden om de WHO-adviezen op te volgen. Het betreft de invoering van vaccinatiepaspoorten, grenssluitingen en quarantainemaatregelen.

    Het Artsen Collectief waarschuwde al in 2022 voor mogelijke risico's van het ondertekenen van het verdrag. Het collectief spreekt over mogelijke ondermijning van de democratie en grondrechten, invloed van lobbygroepen en het feit dat modellen en data niet openbaar beschikbaar zijn.  

    NieuwRechts

    1 reacties :

    Anoniem zei

    Wat is er toch aan de hand in het eens zo mooie Nederland dat Politici, geholpen door een regiment hoge ambtenaren, een heel land naar de Filistijnen kunnen helpen? Een slapende/onnozele bevolking?

    Een reactie posten