In de westelijke publieke opinie spreekt nu nauwelijks iemand nog over de voormalige Libische machthebber ......
Amerikaanse politieke wetenschapper: NAVO-actie in Libië schuldig aan “vluchtelingen”-tsunami
(Vertaling: E.J. Bron)
In de westelijke publieke opinie spreekt nu nauwelijks iemand nog over de voormalige Libische machthebber Moammar Mohammed al-Qadhafi. Hij regeerde zijn land bijna 42 jaar lang, en Libië, dat over rijke olie- en watervoorraden beschikt, behoorde onder zijn regering tot de modernste en meest vooruitstrevende van de Arabische wereld.
Qadhafi was zich ook bewust van zijn geopolitiek belangrijke positie voor Europa. Zijn regime hield zwarte Afrikaanse vluchtelingen consequent weg van Europa. Tijdens een ontmoeting met Europese zakenmensen in Rome verlangde hij van de EU jaarlijks minstens € 5 miljard voor de strijd tegen illegale migranten uit Afrika, die alleen maar aan de grenzen van zijn land gestopt zouden kunnen worden. “Morgen is Europa mogelijkerwijs niet meer Europees en zou het zelfs zwart kunnen zijn, want miljoenen willen daar binnenkomen”, waarschuwde Qadhafi. Het zou in het belang van Europa zijn om op zijn eisen in te gaan, “anders kan het morgen al een tweede Afrika worden.”
Maar toen werd Qadhafi in het kader van de door het Westen ontketende “Arabische Lente” in oktober 2011 door een Amerikaanse-Britse-Franse alliantie ten val gebracht en vermoord. Sindsdien heerst er in het land – met korte onderbrekingen – burgeroorlog. Sindsdien is voor massa´s zwarte Afrikaanse illegalen de weg naar Europa vrij, ook al spannen de Libische autoriteiten – met ondersteuning van de EU – zich in om ze tegen te houden.
De interventie in Libië van 2011 staat voor een van de politieke fouten van het Westen met enorme gevolgen – en wordt daarom in de westelijke mediadiscussie nauwelijks meer genoemd. Maar nu werd het zwijgen doorbroken door Rajan Menon, professor emeritus voor politieke wetenschappen aan het City College of New York en schrijver van het boek “The Conceit of Humanitarian Intervention”. In een actuele bijdrage voor de onafhankelijke Britse nieuws- en opiniesite “Unherd” riep hij de zaak Qadhafi nu in herinnering. Ook Menon komt tot de duidelijke conclusie: “De belangrijkste reden voor de vluchtelingencrisis is de door de NAVO aangevoerde militaire inzet in Qadhafi´s Libië in 2011. (…) Toen de interventie een einde maakte aan het Qadhafi-regime en er chaos uitbrak, begonnen migranten uit Libië en andere Afrikaans elanden in een veel groter aantal de Middellandse Zee over te steken naar Europa, velen in gammele bootjes.”
Qadhafi zou Libië “42 jaar lang meedogenloos en autoritair geregeerd” hebben, aldus Menon. Maar het land zou tot 2011 “tenminste over een centrale autoriteit hebben beschikt, die in staat was politiek te bedrijven en staatsmaatregelen te nemen”. De militaire operatie, die door de NAVO werd geleid en officieel de “bescherming van de Libische burgerbevolking” tot doel had, zou een “machtsvacuüm” gecreëerd hebben, dat “met anarchie en geweld werd gevuld en tot op de dag van vandaag voortduurt”.
Menon trekt de conclusie: “Libië zal een opvangcentrum voor arme mensen blijven, die naar Europa willen, ongeacht de betalingen van de EU aan verschillende Afrikaans elanden en zelfs Libische milities om de stroom te stoppen (…). Het ´falen van de staat´ Libië is via de Middellandse Zee overgeslagen naar de landen van de leiders, die dit in 2011 hebben veroorzaakt.”
Bron:
zuerst.de
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)
0 reacties :
Een reactie posten