Het heeft niet alleen de aarde, maar ook het water en de lucht geïnfiltreerd, alsmede mens en dier.
Datum: 8 oktober 2023
Sanne Burger
De EU-lidstaten stemmen op 13 oktober na vijftien jaar opnieuw over verlenging van de vergunning voor het omstreden landbouwgif glyfosaat. De Tweede Kamer heeft landbouwminister Adema met een motie de opdracht gegeven in Brussel tegen verlenging te stemmen. Hij heeft zijn definitieve standpunt nog niet bekendgemaakt, maar zegt de motie een zwaarwegende rol te laten spelen. Volgens Stephanie Seneff, wetenschappelijk onderzoekster en schrijfster van het recente boek ‘Giftige erfenis’, is glyfosaat een directe bedreiging voor de mensheid.
Biotechnologisch bedrijf Monsanto bracht halverwege de jaren ’70 het onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat op de markt met de merknaam Roundup. Glyfosaat doodde planten, maar insecten, dieren en mensen hadden nergens last van leek het.
Tegelijkertijd ontwikkelde Monsanto genetisch gemanipuleerde zaden die resistent waren tegen glyfosaat, een revolutie in de landbouw. De combinatie van Roundup met zaden van genetisch gemodificeerde gewassen, zoals de Roundup Ready sojaboon, leverde het bedrijf miljarden op. Monsanto werd in 2016 voor 66 miljard dollar overgenomen door het Duitse bedrijf Bayer. Het was de grootste Duitse bedrijfsovername ooit.
Nog steeds is Roundup een heuse cash cow voor de industrie. Sinds 1974 is er wereldwijd ongeveer 8,6 miljard kilo glyfosaat gebruikt. Het heeft niet alleen de aarde, maar ook het water en de lucht geïnfiltreerd, alsmede mens en dier. Glyfosaat wordt sinds 1993 in menselijke urine aangetroffen. Het zit zelfs in moedermelk.
In de loop der jaren zijn echter steeds meer zorgen gerezen over de schadelijke effecten die glyfosaat heeft op mens en natuur. Zo vermoeden velen een verband tussen de ziekte van Parkinson en blootstelling aan pesticiden, waaronder glyfosaat. De Parkinsonvereniging, vakbondvereniging FNV en natuurorganisatie Natuur en Milieu voeren gezamenlijk actie tegen het gebruik van glyfosaat in de landbouw.
Stephanie Seneff, onderzoekster bij het Massachussets Instititue of Technology en schrijfster van Giftige erfenis – hoe de onkruidverdelger glyfosaat onze gezondheid en het milieu vernietigt (2022), presenteert in haar boek uitgebreid bewijs dat glyfosaat een belangrijke rol speelt bij de exponentiële toename van onder meer neurologische aandoeningen, kanker, darmziektes, niet-alcoholische leververvetting, autisme en onvruchtbaarheid. Ze beschrijft de giftige werking van glyfosaat tot in detail, hoe het de menselijke gezondheid langzaam aantast en welke impact het heeft op het bodemleven, het water en de voedselkwaliteit.
Volgens Seneff vernietigt glyfosaat onder meer het microbioom van de darmen, de zuurgraad van het lichaam, de mineraalhuishouding en de hormoonhuishouding. “Als glyfosaat niet onmiddellijk wereldwijd verboden wordt, is dat een directe bedreiging voor het voortbestaan van de mensheid”, stelt zij in een online interview met De Andere Krant. “De schade is nu al enorm. Als jouw oma is blootgesteld aan glyfosaat, is het effect merkbaar in je kinderen. Dat weten we inmiddels, want we zitten nu in de derde generatie.”
Seneff vervolgt: “De zaadkwaliteit van mannen is de afgelopen generaties enorm afgenomen, steeds meer vrouwen hebben problemen met zwanger worden en steeds meer kinderen worden geboren met autisme, afwijkingen en andere aandoeningen. Het geboortecijfer daalt wereldwijd dramatisch. Als deze trend zich voortzet, dan is het einde verhaal.”
Het verlammende effect van glyfosaat op de eiwitsynthese en het vermogen van het lichaam om mineralen te vervoeren en op te nemen, heeft volgens Seneff ernstige gevolgen. Landbouwbedrijven beweren dat glyfosaat veilig is voor mens, dier en milieu, maar wetenschappelijk onderzoek vertelt een ander verhaal, zegt Seneff. “We zijn veel te onvoorzichtig met chemicaliën.” Ze vindt dat onacceptabel en legt de verantwoordelijkheid bij de chemische industrie, maar ook de landbouw en de farmaceutische industrie. Doorgaan met het gebruik van glyfosaat zou volgens haar tot een milieuramp leiden in de EU.
“Mijn zoektocht begon toen ik voor het eerst hoorde over autisme”, vertelt Seneff. “Dat was meer dan vijftig jaar geleden, in de jaren ’60. Autisme was toen nog een zeldzame ziekte. Het werd toegeschreven aan een gebrek aan warmte en liefde van de moeder. Moeders van kinderen met autisme werden refrigerator mums (koelkastmoeders) genoemd. Ik geloofde er niks van. Ergens eind jaren ’80 werd de zoon van een goede vriendin ernstig ziek, nadat hij zijn kindervaccinaties (DTP) had gehad. Hij kreeg epileptische aanvallen en werd gediagnosticeerd als zwaar autistisch, terwijl er daarvoor niets aan de hand was. ‘Dit moet wel een toxische oorzaak hebben’, dacht ik.”
Seneff kwam rond 2007 tot de conclusie dat er verband is tussen de wereldwijde explosie van autisme en de snelgroeiende vaccinatie-industrie. “Ik publiceerde een aantal wetenschappelijke rapporten waarin ik de link tussen autisme en met name aluminium en kwik aantoonde. Pas in 2012 hoorde ik voor het eerst over glyfosaat, bij een lezing van professor Don Huber.” Zij ontdekte dat de effecten van glyfosaat hetzelfde zijn als de symptomen van autistische kinderen. “Glyfosaat gooit de mineraalhuishouding van je lichaam overhoop, omdat het zich bindt aan belangrijke mineralen, zoals sulfaat en zink, wat tot uiteenlopende klachten kan leiden, waaronder autisme. Voor mij was dat de ontbrekende schakel waarnaar ik mijn leven lang gezocht had. Eindelijk begreep ik autisme.”
Seneff roept op tot een onmiddelijke stop op het gebruik van glyfosaat. “Ik werk met een team van wetenschappers dat heel toegewijd is aan deze zaak. Velen van ons werken dag en nacht, maar het is moeilijk deze kennis naar buiten te brengen. We worden aan alle kanten tegengewerkt door de politiek en de industrie. Veel van onze peerreviewed publicaties worden zonder inzage geretourneerd. Ik werk veel samen met Robert Kennedy jr. Hij heeft de afgelopen jaren meerdere zaken gewonnen tegen Monsanto/Bayer en voert al jaren actie om het gebruik van glyfosaat te stoppen.”
“Wij zijn David die moet opstaan tegen Goliath. En los van de politieke strijd is er heel veel wat we zelf kunnen doen.”
De onderzoekster besluit optimistisch: “We kunnen vandaag beginnen met een gezondere toekomst door gezonder te gaan leven. Dit begint bij je voeding. Eet alleen nog maar biologische, onbewerkte voeding. Reinig je lichaam en vul het tekort aan zwavel, sulfur en andere mineralen aan. Ik ben fan van dr. Weston Price die een natuurlijke voedingswijze promoot, inclusief dierlijke producten, om bepaalde tekorten aan essentiële voedingsstoffen te voorkomen. Eieren, zuivel, vis en vlees van grasgevoerde runderen bevatten belangrijke voedingsstoffen die we nodig hebben om ons te weren tegen alle giftige invloeden van buitenaf. Zeewier is ook buitengewoon voedzaam. Begin een moestuin, zuiver je water, ga naar buiten, maak contact en geniet van het leven. En tot slot: zonlicht! Zonlicht is een weldaad voor het lichaam. Zorg ervoor dat je iedere dag de zon op je huid laat schijnen. Het is nog niet te laat om het tij te keren.”
Het boek Giftige erfenis is te bestellen bij uitgeverij Succesboeken.nl: dakl.nl/giftige-erfenis
De Andere Krant
0 reacties :
Een reactie posten