Afshin Ellian: Omtzigts nieuwe politiek lijkt verdacht veel op oude politiek

Datum:
  • maandag 2 oktober 2023
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Pieter Omtzigt is verre van transparant over wat hij wil met zijn nieuwe partij.



    2-10-2023


    Daarmee misleidt hij concurrenten en weet hij alle media-aandacht op zich gericht, schrijft Afshin Ellian.

    In zijn nieuwe boek Het recht op misinformatie omschrijft criminoloog Bart Collard ‘misinformatie’ als: het verspreiden van misleidende informatie, zij het zonder kwaadaardige intentie. Met Collard in het achterhoofd, denk ik dat het seizoen van misinformatie is begonnen. Ik heb het niet over Rusland of andere kwaadaardige krachten, maar over onze eigen politici.

    AFSHIN ELLIAN
    Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is momenteel hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden.
    Lees meer
    Afshin Ellian

    Een reeks berichten over Pieter Omtzigt:

    RTL Nieuws, 21 augustus: Pieter Omtzigt kan met zijn nieuwe partij de politiek flink opschudden. Maar er is nog veel onduidelijk: hij wil groot worden, maar niet direct de grootste. (…) Wat zijn strategie wordt voor ‘die gematigde groei’, is vooralsnog niet duidelijk, zo blijkt in een interview. Omtzigt wil er geen openheid over geven.

    Nieuwsuur21 augustus: Met zijn partij Nieuw Sociaal Contract zou Pieter Omtzigt bij de komende verkiezingen weleens hoge ogen kunnen gooien. Toch heeft hij niet de ambitie de grootste partij te worden, uit vrees dat zijn nieuwe partij daarop niet voorbereid is. ‘Je wil eerlijk zijn naar kiezers: dit is wat ik op korte termijn kan doen’, zegt Omtzigt.

    EW27 september: Dit zijn de spraakmakende kandidaten op de lijst van Omtzigt.

    Er staan 44 namen op zijn lijst.

    Omtzigt ging van ‘Ik wil voorzichtig groeien’ naar fors willen groeien naar een zetelaantal dat nog hoger is dan in de peilingen. Hij wil tot het uiterste doorgroeien. Omtzigt, al negentien jaar Kamerlid, heeft iedereen vakkundig voor de gek gehouden.

    OMTZIGT HIELD IEDEREEN VOOR DE GEK

    Formeel voldoet Omtzigt aan de vereisten van misinformatie: met het verspreiden van de onjuiste informatie misleidt hij iedereen. Daardoor ontnam hij zijn concurrenten een paar weken de gelegenheid om zich strategisch op te stellen. Bovendien wist hij zo voor lange tijd massale media-aandacht vast te houden.

    Nu is duidelijk geworden dat Omtzigt hoopt de grootste partij te worden. Dit proces van misinformatie noemde hij ‘gematigde groei’ en ‘eerlijk zijn naar kiezers’.

    Hij zei op 21 augustus tegen Nieuwsuur geen premier te willen worden. Ook dit kan misinformatie zijn, een soort katholieke tactiek: zo lang mogelijk aandacht vestigen op de eigen onbaatzuchtigheid en heiligheid. Als hij had gezegd dat hij premier wil worden, eindigde de heiligheid en begonnen de reële politieke vragen. Hetzelfde gold voor zijn kandidatenlijst.

    UITSTEKEND POLITIEK STRATEEG

    Toch vind ik dat Omtzigt goed heeft gehandeld. Het hoort bij politiek handelen om tegenstanders en publiek op een softe wijze te misleiden. En dat heeft hij uitstekend gedaan.

    Een teken van cynisme? Nee, hij heeft politiek gehandeld. Dus zijn politici oneerlijk? Nee, politici hoeven niet altijd en overal hun politieke strategie te openbaren. De politiek is ook een spel. De politici moeten laten zien hoe ze hun plannen, zover als mogelijk, kunnen realiseren.

    Moest Omtzigt zijn nog op te richten partij ten prooi laten vallen aan zijn tegenstanders en de media? Pim Fortuyn was transparant bij de oprichting en de selectie van zijn kandidaten. Dat leidde tot ellendige toestanden. Omtzigt is een bekwaam vakman. Een politicus in optima forma. Hij was en is geen heilige. Nu wil hij laten zien dat hij niet alleen een bekwaam Kamerlid is, maar ook een politieke strateeg.

    Hij mist alleen nog serieuze bestuurlijke ervaring. Ook is tot op heden bij hem geen spoor van leiderschap te vinden. Omtzigt was een ster, maar wel in zijn eigen individualistische, egocentrische wereld.

    DE GEUR VAN OEROUDE POLITIEK

    We moeten geïnteresseerd zijn in het verhaal van Omtzigt. Niet het verhaal van de Toeslagenaffaire. Dat is het verleden. Wat Omtzigt met ons land van plan is, moet in alle debatten centraal staan. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwing trok Omtzigt een duidelijke lijn in het immigratiedebat. Hij vindt dat er jaarlijks netto maximaal 50.000 migranten naar Nederland mogen komen. Dit omvat arbeidsmigratie, buitenlandse studenten en asielmigratie.

    De naïevelingen onder ons kunnen denken dat dit een heldere begrenzing is. Ook dit is een voorbeeld van misinformatie. Hij weet dat hij helemaal geen aantallen kan noemen. Volgens de internationale verdragen en het Europees recht moet Nederland elke asielaanvraag in behandeling nemen. Bovendien valt arbeidsmigratie tot het Europese vrije verkeer van personen en diensten.

    En de studenten? We mogen nauwelijks studenten van binnen de Europese Unie weigeren. En de studenten buiten de EU vormen een goudmijn voor de universiteiten.

    Toch berichtte BNR NieuwsradioEen nieuwe politieke cultuur is aanstaande, denkt Kamerlid Pieter Omtzigt. ‘Ik ruik verandering, ik zie de zonnestralen van iets anders doorkomen.’

    De zonnestralen van misinformatie schitteren aan de Hollandse hemel.

    Nee, Pieter, jij verspreidt gewoon de geur van de oeroude politiek. En dat is erg geruststellend.

    0 reacties :

    Een reactie posten