Het RIVM heeft plannen om niet langer verantwoordelijk te zijn voor het beheer van het rekenprogramma dat wordt gebruikt om de hoeveelheid stikstofbelasting in natuurgebieden te berekenen.
16-9-2023 Redactie
Het Rijksinstituut heeft bezwaren tegen het gebruik van het programma Aerius voor beleidsdoeleinden, zoals het beoordelen van vergunningsaanvragen, omdat dit in strijd lijkt te zijn met de hoofdtaak van het RIVM als wetenschappelijke instelling.
Dit rekenprogramma speelt een cruciale rol in de plannen om de stikstofbelasting in Nederland te verminderen. Aerius wordt gebruikt om te bepalen welke bedrijven de grootste bijdrage leveren aan deze belasting en is essentieel bij het aanvragen van natuurvergunningen. Het programma stuit echter op veel weerstand, vooral onder boeren.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) onderzoekt momenteel of het rekenprogramma ondergebracht kan worden bij een andere organisatie, hoewel dit lastig kan zijn vanwege het gebrek aan organisaties met de benodigde expertise, meldt NRC. Het RIVM wil wel een beperkt deel van het rekenprogramma behouden, met name de module die de stikstofbelasting in Nederlandse natuurgebieden berekent, aangezien dit beter aansluit bij de wetenschappelijke taak van het instituut. Het RIVM wil echter afstand nemen van alle andere onderdelen, inclusief de module die wordt gebruikt voor vergunningsaanvragen, evenals de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten, zoals een tool waarmee provincies hun eigen plannen kunnen doorrekenen, die bij een andere partij moeten worden ondergebracht.
Volgens stikstofcritici betekent dit goed nieuws. Zo stelt Hans van Tellingen: 'Einde stikstofbeleid. Lijkt me logisch. Het beleid is gebaseerd op rekenmethodes die niet geschikt zijn voor beleid. Wisten we al. Maar nu zeggen de rekenaars het zelf ook.'
NieuwRechts
1 reacties :
De hoge ambtenaren van RIVM beginnen bang te worden dat ze door de mand zullen vallen nu steeds meer bekend wordt dat de gebruikte rekenmodellen bedrog zijn. Waarom worden er rekenmodellen gebruikt voor van alles en nog wat als er beleid gevoerd zou kunnen worden op basis van simpele meetgegevens? We zien het met klimaat, Corona en nu met stikstof. Dat wordt gedaan door deze Regering om de zaak te flessen want heel weinig mensen krijgen inzicht op de frauduleuze berekeningen en zeker de kritische "Onafhankelijke " wetenschappers niet. Helaas wil een groot deel van de Nederlandse bevolking nog steeds niet begrijpen dat ze keer op keer in de maling worden genomen zeker de, zoals ze dat noemen, de hoger opgeleiden niet.
Een reactie posten