Klimaat-alarmisme onder de loep

Datum:
  • woensdag 20 september 2023
  • in
  • Categorie:
  •  “Het klimaat wordt voor het grootste deel bepaald door andere factoren dan de menselijke factor”



    Klimaat-alarmisme onder de loep


    (Door: J.A. Kapteyn)

    Volgende week woensdag 27 september geeft de Amerikaanse natuurkundige Steve E. Koonin een openbare lezing in Antropia in Driebergen over klimaatverandering. Koonin is opgeleid aan de beste universiteiten ter wereld, is hoogleraar aan Amerikaanse topuniversiteiten en was onderdirecteur van het “Scientific Department of Energy” onder Obama. Een echt zwaargewicht dus, wiens mening er wel toe doet.

    Koonin schreef een boek met de titel “Unsettled, What Climate Science Tells Us, What It Doesn’t and Why It Matters”. Hij bekritiseert daarin de gangbare opvatting dat klimaatverandering veroorzaakt zou worden door menselijk handelen. Letterlijk vertaald schrijft hij:

    “Het klimaat wordt voor het grootste deel bepaald door andere factoren dan de menselijke factor”

    Zijn boek is inmiddels ook in het Nederlands vertaald en volgende week wordt het tijdens zijn lezing in Driebergen aan het publiek voorgesteld.

    Herman Quast becommentarieert het boek in een artikel op www.climategate.nl. De conclusie in het boek is dat het overheidsklimaatbeleid zich vooral richt op een overhaaste energietransitie en dat dit beleid berust op misvattingen en manipulaties met negatieve gevolgen voor de samenleving. De opwarming van de aarde en de vervuiling van onze leefomgeving zijn verschillende grootheden, die onder één noemer zijn gebracht. En hoewel de maatregelen soms in elkaars verlengde liggen, is er verschil in urgentie en tijdspad, zodat een gedifferentieerde aanpak gewenst en noodzakelijk is!

    Heel kort vat ik hieronder een paar standpunten samen van Koonins boek “Unsettled”:

    1. Het klimaat verandert en vele variabelen waaronder broeikasgassen als waterdamp, CO2, methaan etc. spelen daarbij een rol. De additioneel door de mens uitgestoten CO2 verstoort het natuurlijke evenwicht in de atmosfeer, maar de gevolgen daarvan kunnen moeilijk worden vastgesteld omdat ze niet kunnen worden gekwantificeerd en onderscheiden van de vele natuurlijke variabelen.
    2. De opwarming van de aarde in de periode 1900 tot 1940 komt vrijwel overeen met de opwarming tussen 1980 tot 2020, terwijl de uitstoot van broeikasgassen door menselijke activiteiten over die twee periodes volstrekt onvergelijkbaar is.
    3. De gepresenteerde klimaatmodellen in de “Summary for Policymakers” zijn gebaseerd op gemiddelden met van elkaar afwijkende grafieken, studies en observaties. De klimaatmodellen en projecties zijn bewezen onbetrouwbaar. Zij wijken af van (satelliet-) observaties en historische trends. Dit is bij het publiek onbekend, omdat men zich daarvoor moet verdiepen in de onderliggend wetenschappelijke rapportages van het IPCC.
    4. Systematisch wordt de menselijke invloed op het klimaat door wetenschap, politiek en media in verband gebracht met het toenemen van extreme weersomstandigheden. Neerslag, droogtes, bosbranden, overstromingen en wat dies meer zij. Deze alarmerende berichtgeving heeft echter geen wetenschappelijke basis en kan cijfermatig niet worden onderbouwd. Koonin toont aan dat de zgn. toename van tornado’s in de VS niet is beïnvloed door menselijke activiteiten, maar het resultaat is van andere meetmethoden en manipulatie en/of verkeerde interpretaties van grafieken! In werkelijkheid is er geen toename en zijn tornado’s van de sterkste categorieën zelfs afgenomen!
    5. De afgelopen 7000 jaar heeft er een afvlakking van de stijging van de zeespiegel (Global Mean Sea Level, GMSL) plaatsgevonden. Vanaf 1880 tot heden is het GMSL met ca. 300 mm gestegen. Satellieten meten sinds 1992 een verhoging van het GMSL van ongeveer 3 mm per jaar, afhankelijk van seizoensinvloeden. Het verloop van de stijging fluctueert dus en sinds ca.1850 (sommige wetenschappers menen reeds vanaf eind 17de eeuw) zijn periodieke versnellingen vastgesteld die niet veroorzaakt kunnen zijn door menselijke activiteiten. (Waarvan akte!… vert.)

    De stijging van de zeespiegel over de afgelopen 25 jaar verschilt niet van de stijging gedurende de eerste helft van de 20ste eeuw. Emissies door menselijke activiteiten hebben nauwelijks invloed op het GMSL. Hoewel er tot op heden geen verontrustende versnelling van stijging aan de orde is, zal het accepteren van zeespiegelstijging (toekomstige) problemen moeten voorkomen!

    Tot zover in het kort de boodschap van Koonin in zijn boek “Unsettled”. Deze titel heeft hij gekozen als tegenstelling tot het begrip “settled”, dat verwijst naar “Settled Science”, ofwel “De Wetenschap” is het eens, heeft consensus over de vraag of het klimaat wel door menselijk handelen is/wordt beïnvloed. Koonin bestrijdt dit en laat zien dat bewijs daarvoor ontbreekt.

    De vraag is of de lezing van Koonin volgende week met de introductie van zijn boek en de boodschap die hij brengt door onze landelijke dagbladen en de NPO onder de aandacht van het Nederlandse publiek zullen worden gebracht. Ik heb mijn twijfels. Maar iemand met gezond verstand die Koonin aandachtig volgt, zal zich achter de oren krabben.

    Bronnen:

    Column Leon de Winter “Hebben ze enig idee, die zoab-rebellen?” (Telegraaf 13/09/23)
    https://www.climategate.nl/2021/10/unsettled-van-steven-e-koonin/

    Door:
    J.A. Kapteyn
    (voor www.ejbron.wordpress.com)

    0 reacties :

    Een reactie posten