Kans op tien jaar langer toestaan glyfosaat

Datum:
  • donderdag 21 september 2023
  • in
  • Categorie: , ,
  • Brussel - De Tweede Kamer heeft landbouwminister Adema opdracht gegeven tegen de toelating te stemmen. 


    Van onze verslaggever 21-9-2023


    De Europese Commissie wil de omstreden onkruidverdelger glyfosaat nog eens tien jaar lang toestaan. Als een ruime meerderheid van de EU-landen zich er niet tegen verzet, mag het bestrijdingsmiddel tot minstens 2033 worden gebruikt. 

    Glyfosaat, bekend als onder meer het veelgebruikte Roundup van fabrikant Monsanto, heeft veel tegenstanders. Sommige onderzoekers denken dat het middel kankerverwekkend is en de ziekte van Parkinson kan veroorzaken. Bovendien zou het een verwoestende werking hebben op de soortenrijkdom in de natuur. Met name bijen en andere belangrijke bestuivers zouden het slachtoffer zijn. 

    Maar de commissie ziet in navolging van voedselwaakhond EFSA niet genoeg bewijs om glyfosaat te verbieden. Van onaanvaardbare risico’s zou geen sprake zijn. Wel stelt ze beperkingen voor die bijvoorbeeld moeten voorkomen dat het middel zich na het sproeien door de lucht of via waterlopen verspreidt.

    De vergunning voor glyfosaat loopt 15 december af. De EU kan die voor vijftien jaar verlengen, maar de commissie kiest voor tien jaar. Dat betekent dat zij bij de herbeoordeling van het middel over een jaar of zeven haar voordeel kan doen met de rap groeiende stapel aan wetenschappelijk onderzoek, zegt een EU-ambtenaar. Hij noemt glyfosaat de waarschijnlijk meest onderzochte stof ter wereld. 

    De EU-landen stemmen 13 oktober over het voorstel. Als een ruime meerderheid van vijftien lidstaten met voldoende inwoners het niet afwijst, gaat het door. Onder andere Duitsland, Frankrijk en Luxemburg hebben bedenkingen, maar het is onwaarschijnlijk dat zoveel landen zich ertegen keren. Tot dusver heeft slechts één lidstaat dat gedaan, zegt de EU-bron. 

    De Tweede Kamer heeft landbouwminister Adema opdracht gegeven tegen de toelating te stemmen. Maar ’Nederland heeft nog geen positie ingenomen’, zegt zijn ministerie. Het laat de uitspraak van de Kamer ’uiteraard zwaar meewegen’. 

    Pesticide Action Network (PAN) Europe is er fel op tegen dat glyfosaat opnieuw voor tien jaar wordt toegestaan. Het netwerk strijdt al langer tegen het gebruik van pesticiden. Wetenschappers hebben juist gewezen op tekortkomingen in de beoordeling van glyfosaat, memoreert PAN. 

    Als de EU glyfosaat langer toelaat, betekent dat niet dat het overal en altijd kan worden gebruikt. Dat is aan EU-landen zelf.


    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten