Koning Willem-Alexander hield dinsdag de Troonrede.
SERRE VERWEIJ 20-9-2023
De Troonrede is elk jaar een belangrijk deel van Prinsjesdag. De monarch zet tijdens de Troonrede het beleid van de regering voor het komende jaar uiteen. Rechtse politici en partijen, waaronder SGP, BVNL en BBB, reageren uiterst kritisch.
Prinsjesdag en de Troonrede vinden opnieuw plaats onder een demissionaire regering. Hetzelfde gebeurde in 2021 toen Nederland bezig was met de langste formatie in haar geschiedenis. Nederland heeft over net iets meer dan twee maanden nieuwe verkiezingen. De reacties op de Troonrede zijn uiterst gemengd.
Reacties vanuit Rechts Nederland
Vanuit rechts en conservatief Nederland wordt er over het algemeen kritisch gereageerd op de Troonrede.
Chris Stoffer, lijsttrekker voor de SGP: 'Door eigen toedoen moet Rutte IV de hand op de knip houden en dat is pijnlijk voor middeninkomens en eenverdieners.'
Caroline van der Plas, partijleider voor BBB: "De koning kan er niks aan doen. Die moet het gewoon voorlezen. Het lijkt wel alsof er met ChatGPT een vraag is gesteld 'Wat hebben we als kabinet het afgelopen jaar allemaal gezegd maar niet gedaan: maak een tekst', zegt BBB-leider Caroline van der Plas.
Wybren van Haga, partijleider van BVNL: 'De erfenis van Rutte is een land in crisis'
Na het uitspreken van de Troonrede laat Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) geen spaan heel van het rampenkabinet dat Nederland van de ene naar de andere crisis heeft gebracht. Onderling gekissebis bracht ook nog eens de val van het kabinet, waardoor het land op slot zit en we een Miljoenennota kennen waar Nederland niet op vooruitgaat.
"Ondanks de demissionaire status gaan er miljoenen naar woke- en gendergeneuzel, klimaatbeleid, het slavernijverleden, de Oekraïne en de publieke omroep. Ook aan de bemoeienis van de EU lijkt maar geen einde te komen", aldus Van Haga, die stelt dat door een totaal gebrek aan visie en daadkracht Nederland opgescheept zit met een aanhoudende instroom van asielzoekers, met een gigantisch woningtekort en met vrijheid berovend beleid, zoals de Pandemiewet.
Oplossingenpartij
Van Haga wijst ook op de miljarden die worden opgesoupeerd aan de klimaat- en stikstofreligie. "Dit zijn de grote onderwerpen waar BVNL na 22 november een totaal andere koers op wil gaan varen. Als oplossingenpartij spelen we geld vrij om het belang van Nederland weer voorop te stellen. Daarom schrappen we het klimaat- en stikstofbeleid. Dat levert ons miljarden op. We pleiten voor een kleine, betrouwbare overheid. Werken moet weer lonen en de belastingen moeten omlaag. We schaffen de erf- en schenkbelasting af. BVNL zet ook in op een asielstop en het aanjagen van de woningbouw."
Koopkrachtklap gepensioneerden opgevangen met indexatie pensioenen
Verder spreekt hij over de grote klappen die gepensioneerden te verduren krijgen. 'Volgens het CBS leverden senioren het meeste in. Gepensioneerden hebben het afgelopen jaar de grootste klap gekregen tijdens de energiecrisis. De koopkracht van senioren ging met ruim drie procent achteruit. Wat betreft de pensioenen wordt het eens te meer duidelijk dat het jarenlang niet indexeren zeer verkeerd en schadelijk was. Compleet onnodig bij pensioenkassen waar het geld over de randen heen klotst”, aldus Van Haga, die niet voor niets Henk Krol als nummer 2 op de BVNL-kandidatenlijst heeft gezet. "Met PensioenVoldoen.nl strijdt Krol al veel langer voor het indexeren van de pensioenen. Belang van Nederland roept op tot een onmiddellijke verhoging van alle pensioenen met 24 procent, gebaseerd op de daadwerkelijke rendementen van pensioenfondsen.'
NieuwRechts
0 reacties :
Een reactie posten