’Dit had nooit zo mogen gebeuren’, zegt minister Harbers in Tweede Kamer over onjuiste berichtgeving renovatie Lange Jaap. ’Deze vuurtoren gaat me aan het hart’

Datum:
  • donderdag 28 september 2023
  • in
  • Categorie: ,
  • Rijkswaterstaat kondigde op haar eigen website aan dat Lange Jaap in 2024 zou worden gerenoveerd. 


    Brian Wijker 28-9-2023


     DEN HELDER 

     Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat stelt dat de onjuiste berichtgeving van Rijkswaterstaat over de renovatie van vuurtoren Lange Jaap ’nooit zo had mogen gebeuren’. Donderdag werd de kwestie behandeld in de Tweede Kamer na vragen van het Helderse Kamerlid Harmen Krul (CDA).


    Rijkswaterstaat kondigde op haar eigen website aan dat Lange Jaap in 2024 zou worden gerenoveerd. Die tekst had daar echter nooit mogen verschijnen, omdat het lopende onderzoek naar de scheuren in de toren nog niet is afgerond. De verwachting is dat dit pas eind dit jaar is. ,,We hebben de uitkomsten daarvan echt nodig om te weten wat ons te doen staat om Lange Jaap te behouden”, zegt Harbers daarover. Hij deelt de mening van Krul dat er onzorgvuldig is gehandeld door de verantwoordelijken bij Rijkswaterstaat. Het bericht heeft sinds begin september op de website gestaan.


    Harbers zegt het voorval vooral te betreuren omdat hij het beeld heeft dat ’de onderlinge relatie’ tussen Rijkswaterstaat, de gemeente Den Helder, Huisduiner Belang en het Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) ’goed is’ en dat er ’met regelmaat’ onderlinge afstemming plaatsvindt. ,,Juist daarom vind ik dit misverstand en dit gebeuren ook zo erg. De vuurtoren gaat ook mij aan het hart. Ik ben er meermalen geweest, zowel officieel op werkbezoek als ook privé. Het is ook echt niet zo dat deze dingen alleen maar voorkomen buiten het zicht van Den Haag. Denk alleen al aan het viaduct in de A16 bij Rotterdam dat op dit moment zwaar gestut moet worden omdat ook daar problemen mee zijn.”


    Lees ook: Rijkswaterstaat gaat in de fout met informatie over renovatie van vuurtoren. ’Nu snap ik hoe de Lange Jaap kon verslonzen’


    Randstad

    Daarmee reageert Harbers op de opmerking van Krul dat gebreken aan monumenten voornamelijk ver van Den Haag worden geconstateerd. ,,Dat gebeurt dus ook midden in de Randstad. Het gebeurt in iedere regio van het land. Daar zit helemaal niets achter in de zin van dat we beter op het ene deel van het land zouden letten dan op het andere deel. Integendeel, zou ik willen zeggen. Deze vuurtoren gaat me aan het hart. Om die reden heb ik begin vorig jaar al aangegeven dat ik alles op alles zet om Lange Jaap te kunnen behouden.”


    Rijkswaterstaat onderzoekt nog hoe de foutieve berichtgeving tot stand is gekomen. Harbers: ,,Feit is dat er een tekst is gemaakt die niet klopt en dat het niet is gecontroleerd op weg naar de website. Dat had nooit mogen gebeuren. Dat moet bij alle projecten standaard goed gecheckt worden en dat is hier door een menselijke fout niet gebeurd.” Harbers benoemt dat Rijkswaterstaat na het vooral contact heeft opgenomen met zowel het gemeentebestuur van Den Helder als de betrokkenen in Huisduinen.


    Lees ook: Kamerlid Harmen Krul: ’Foutieve informatie Rijkswaterstaat is een opgestoken middelvinger naar de Helderse gemeenschap’


    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten