De A12-blokkade van Extinction Rebellion werd breed uitgemeten in de media.
Co-eigenaar Nederlandse media financierde Extinction Rebellion én vorige baan ombudsvrouw NPO
De A12-blokkade van Extinction Rebellion werd breed uitgemeten in de media. Vaak opvallend sympathiek. Cultuur onder Vuur ging op onderzoek uit en onthult dat Extinction Rebellion in 2020 met 20.000 euro betaald is door Stichting Democratie en Media, die mede-eigenaar is van Nederlandse mediabedrijven. Dezelfde stichting maakte de vorige baan van Margo Smit mogelijk. Dezelfde Margo Smit die er nu als ‘ombudsman NPO’ op uit is Ongehoord Nederland uit het omroepbestel weg te censureren.
Voor ‘onafhankelijk kritische media’
Stichting Democratie en Media (SDM) is een onafhankelijke stichting met een eigen vermogen. Het grootste deel hiervan is geïnvesteerd in mediabedrijven, De Persgroep Nederland (o.a. De Volkskrant, Trouw en Het Parool) en De Correspondent. SDM heeft daar dus ook een vinger in de pap. Dit, naar eigen zeggen, onder de verklaarde doelstelling: “investeren in onafhankelijke, kritische media en sterke, integere democratische rechtsstaat”.
Extinction Rebellion predikt vernietiging van christelijke beschaving
Je zou dan zeggen dat SDM zich verre houdt van Extinction Rebellion, dat met snelwegblokkades de veiligheid van burgers in gevaar brengt. XR vernielt in het Verenigd Koninkrijk al bankfilialen. De missie van XR is niet klimaat, maar de vernietiging van de Westerse christelijke beschaving. Dat zegt mede-oprichter Stuart Basden zelf: "De afbraak van het klimaat is een symptoom van een giftig systeem dat de manier waarop we met elkaar omgaan heeft geïnfecteerd... verergerd toen de Europese 'beschaving' over de wereld werd verspreid door wreedheid en geweld gedurende de laatste 600 jaar van kolonialisme."
‘Niet links, maar progressief’
Je zou ook zeggen dat SDM het kritische en onafhankelijke Ongehoord Nederland wel flinke ondersteuning zou geven. Maar wie de lijst van organisaties doorkijkt die in de prijzen vallen, ziet dat SDM een kneiterlinks beleid volgt. Iets wat SDM zelf niet wil toegeven. “Wij zijn niet links, maar progressief”, beweert directrice Nienke Venema, die persoonlijk gemandateerd tot 100.000 hiervoor de hoofdverantwoordelijke is. Niet links, maar progressief? What’s in a name?, zou Shakespeare zeggen.
Zelfs bij publicisten van uitgesproken linkse signatuur is SDM omstreden vanwege vriendjespolitiek. En dat niet alleen vanwege de 20.000 euro aan Vrienden van XR, de steunstichting van Extinction Rebellion. Volgens journalist Carel Brendel geeft SDM ook steun aan media-initiatieven rond de islam, bijvoorbeeld voor het maken van een video die de islamitisch-fundamentalistische hoofddoek bij het politie-uniform propageert. SDM steunt zo de facto de internationale hoofddoeklobby en organisaties met “haatpredikers”. Brendel vindt het bizar dat SDM, voortgekomen uit verzetskrant Het Parool, nu organisaties steunt die antisemitische propaganda bedrijven.
Bestuursleden SDM beloonden eigen projecten
Maar het is vooral de kleffe vriendjespolitiek die SDM in opspraak heeft gebracht. Het ging hierbij om subsidieverstrekking aan partijen die wel heel dicht tegen SDM aanzaten, of zelfs om bestuursleden van SDM die eigen projecten rijkelijk met SDM-subsidies beloonden. Zo nam NRC in 2016 “twee bestuursleden van de Stichting Democratie en Media die subsidies verdeelden” onder vuur. Deze twee, aldus NRC, “gaven honderdduizenden euro’s aan projecten waar ze zelf bij betrokken waren.”
Subsidie antisemitisme en haatprediking
ThePostOnline noemde in diezelfde tijd SDM een “activistenspeeltuin”. Het is “op z’n minst opvallend te noemen”, aldus TPO, “dat vooral de organisaties waar SDM-bestuursleden zelf het meeste bij betrokken zijn, en dus kunnen profiteren van de fondsen, de meeste subsidie krijgen. Al helemaal als dat linkse, anti-Israël organisaties zijn als Een ander Joods Geluid en Platform Stop Racisme en Uitsluiting.” Zoals gezegd gaat Carel Brendel verder in zijn kritiek: volgens hem steunt SDM niet alleen politieke organisaties die zich tegen de staat Israël keren, maar ook islamitische organisatie die regelrecht antisemitisme bedrijven en zich bedienen van haatpredikers.
Maar pikant is ook dat de vorige baan van Margo Smit, de huidige Ombudsvrouw van de NPO, mogelijk gemaakt is door SDM. Dat zegt Smit zelf. In 2009 kon zij dankzij SDM als directrice aan de slag bij de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor dit stukje carrière is de Ombudsvrouw NPO nog steeds dankbaar: “Zonder SDM was de VVOJ nooit geworden wat de vereniging nu is”, aldus Smit, die beweert dat SDM “de ruggengraat van de journalistiek” zou versterken. Opvallende bewoordingen voor iemand die een dissidente omroep al meermaals op de vinger tikte wegens onwelgevallige meningen en zelfs zou overwegen die het zwijgen op te leggen. Linkse censuur, die geheel in de geest zou zijn van wie haar vorige functie betaalden. Over ‘democratie en media’ gesproken.
0 reacties :
Een reactie posten