Brand, helemaal boven in een windturbine. ’Honderdtwintig meter, daar kom je met een handstraal niet bij’

Datum:
  • donderdag 21 september 2023
  • in
  • Categorie: ,

  •  HOLLANDS KROON -  WIERINGERWERF 
    Vlammen slaan maandagavond op ruim honderd meter hoogte uit een windturbine in de Wieringermeer.



    LARS VAN DER BEL 20-9-2023


    Potentieel gevaarlijk zou je denken, maar hulpdiensten kunnen niet heel veel uitrichten. ’De omgeving veilig stellen en stroom afschakelen, meer kan niet.’

    De brand breekt uit in de gondel van een windturbine aan de Schervenweg te Wieringerwerf. Toen Wim Zijlema, officier van dienst voor de regio West-Friesland, twintig minuten na de melding aankwam, rond half tien, waren de eerste eenheden inmiddels gearriveerd. De vlammen waren al iets kleiner geworden.

    Lees ook: Uitslaande brand verwoest windmolen Wieringerwerf

    Zijlema: „Honderd tot honderdtwintig meter, daar kom je niet met een handstraal bij. De omgeving veiligstellen is de eerste zorg en dat is precies wat we gedaan hebben. De windmolen stond stil. Dat scheelt; de wieken konden in ieder geval niet in de rondte vliegen. Daarbij waren er geen mensen, dieren of huizen in de omgeving dus de kans op de nevenschade was nihil. Als je de omgeving veilig hebt gesteld, kan je inzoomen op het incident zelf. Toen de eerste eenheden arriveerden sloegen de vlammen nog uit de gondel, maar toen ik aankwam was daar weinig meer van over. Af en toe zag je nog een vlam. Evengoed hebben we ons specialistisch blusvoertuig uit Opmeer naar Wieringerwerf laten komen waarmee we op hoogte kunnen blussen. Deze heeft een blusplatform tot twintig meter hoogte. En daarna kwam er nog een voertuig van de marine naar Wieringerwerf met een platform dat tot zestig meter reikt. Maar nog steeds is dat maar halverwege de hoogte waarop de brand plaatsvond. De brand bleef daarmee buiten ons bereik. En zelfs als we de waterstralen zover de lucht in zouden krijgen, konden we niet veel meer doen dan de buitenkant koelen.”

    (Tekst gaat door onder de foto)

    Vlammen in de gondel van de windturbine.© GLOCALmedia


    Nadat de grootste vlammen eraf waren en de turbine door de beheerder van het stroomnet was afgeschakeld, werd in overleg met de beheerder besloten de inzet van de brandweer af te ronden.

    Zijlema: „We hebben het er nog over gehad om de dag erop met een drone naar boven te gaan en te kijken hoe het ervoor staat. Maar in verband met de wind is dat bemoeilijkt. Wel hebben we gezorgd dat de omgeving de hele nacht afgesloten en beveiligd werd. Want tijdens en vlak na de brand vielen er nog wel onderdelen uit de gondel naar beneden. Daar wil je echt niemand bij in de buurt hebben. Nu is het aan de eigenaar en de beheerder van het windpark om te besluiten wat ze gaan doen in het vervolg hiervan.”

    Geïsoleerd

    De beheerder van het windpark, Enercon, kan nog weinig zeggen over de toedracht tot de brand. Dit zal onderwerp zijn van nader onderzoek. In een bondige reactie laten zij weten blij te zijn dat het incident zich vrij geïsoleerd voltrok en dat er geen mensen gewond zijn geraakt of hinder hebben ondervonden van de brand. Zij willen niets zeggen over de verdere gang van zaken.

    (Tekst gaat door onder de foto)

    Het rode gevarenlicht is vervangen voor oranjegele vlammen.© GLOCALmedia


    Zijlema kan namens de Veiligheidsregio wel melden dat er een protocol klaar ligt voor branden zoals deze, omdat het niet de eerste en vast ook niet de laatste keer is dat een windturbine vlam vat. „Dat protocol gaat over brandbestrijding op hoogte en over werkafstand, omdat je te maken hebt met bewegende delen. Voor het geval er mensen in gevaar zijn hebben we een hoogtereddingsteam, voor reddingen op grote hoogte. Ik sluit niet dat we dit protocol er nog eens bij moeten pakken met de vele windmolens in onze regio. Maar meestal kan de brandweer maar weinig doen. Dat wil zeggen: de omgeving afsluiten en stroom afschakelen. Daarna kan je vaak niet meer dan de handen in de zakken steken en ernaar kijken.”

    Noordhollands Dagblad

    1 reacties :

    Dekker zei

    Een protocol is niet meer dan een richtlijn. Tegenwoordig zijn overal protocollen voor, bijv. bij artsen, tandartsen, ziekenhuizen en ga zo maar door. Ook de Politie heeft haar protocollen, een protocol voor de linkse raddraaiers want die moeten met fluwelen handschoenen worden aangepakt en een protocol voor vreedzame ouderen die legaal protesteren tegen het Overheidsbeleid, die worden in elkaar geslagen, gebeten door Politie honden en worden platgespoten door een waterkanon van de, zoals ze zelf vinden, volstrekt onafhankelijke Politie.
    Wijk niet af van het protocol want dan is Leiden in last. Eigen initiatief en zelf nadenken is niet meer nodig want "Protocol", ook dus bij Oom agent.
    Het is de trend van de huidige tijd, men wordt niet meer geacht zelf na te denken, want dat doet de Overheid, dus de ultra Globalistische ambtenaren in Den Haag zonder ook maar de geringste empathie naar hun landgenoten.

    Een reactie posten