BBB haalt topkandidaten binnen van andere partijen

Datum:
  • vrijdag 1 september 2023
  • in
  • Categorie: ,
  •  Nog deze Kamerperiode groeit BBB van één naar vier zetels, .......



    CARLA JOOSTEN 1-9-2023




    Nog deze Kamerperiode groeit BBB van één naar vier zetels, met dank aan drie overlopers van PVV en JA21. De partij van Caroline van der Plas gaat de verkiezingen in met oud-CDA’er Mona Keijzer als premierskandidaat en nummer 2 op de kandidatenlijst.

    Van der Plas vroeg Keijzer al in april om zich bij BBB te voegen, maar die zei toen nee. Ze was 34 jaar lid van het CDA, wilde die partij eigenlijk niet verlaten en was vastbesloten om niet meer politiek actief te worden. Pas nadat haar essay ‘Waarom beleid telkens faalt en hoe het anders kan’ in juli op de site van EW verscheen, ging het politieke vuur weer branden en zei ze alsnog ja tegen Van der Plas.

    CARLA JOOSTEN
    Ze is politiek redacteur in Den Haag en schrijft ook over media, de veranderende positie van de vrouw en covert het koningshuis.
    Lees meer
    Carla Joosten

    Mona Keijzer noemde BBB bij de presentatie ‘een prachtige no-nonsense-partij die wars is van politieke spelletjes en echte oplossingen zoekt voor problemen van echte mensen’.

    BBB werd bij de verkiezingen van Provinciale Staten in maart de grootste, en werd aanvankelijk ook voor de Tweede Kamer als grootste getipt. Intussen is de partij in de peilingen gezakt tot pakweg dertien zetels. Of BBB het weer beter gaat doen met de komst van voormalig Kamerlid en oud-staatssecretaris Mona Keijzer, moet blijken.

    BBB presenteerde ook een kandidaat-minister van Defensie: drager van de Militaire Willems-Orde Gijs Tuinman, die derde staat op de concept-kandidatenlijst. Hij was actief in vijf missies in Afghanistan.

    BBB HAALT BREDE KENNIS BINNEN MET ERVAREN KAMERLEDEN

    Lilian Helder zat dertien jaar in de Tweede Kamer voor de PVV, is justitie- en politiewoordvoerder en staat vijfde op de kandidatenlijst. Nicki Pouw-Verweij (plek 9) en voormalig EW-columnist en oud-Europarlementariër Derk Jan Eppink (plek 19) kwamen in 2021 in de Tweede Kamer voor JA21.

    Pouw-Verweij en Eppink verlieten eind 2020 FVD, samen met onder anderen Joost Eerdmans. Die blijft als enige in de Kamer voor JA21. Pouw-Verweij en Eppink behoorden tot de critici binnen JA21 die vinden dat de partij onvoldoende is geprofessionaliseerd en een baantjesmachine is voor partijleider Eerdmans en senaatsfractievoorzitter Annabel Nanninga.

    De drie Kamerleden van JA21 en PVV liet al eerder weten niet meer voor hun voormalige fracties te zullen terugkeren in de Tweede Kamer. Met hen haalt BBB kennis binnen over gezondheidszorg, sociale zaken en werkgelegenheid, onderwijs, financiën, EU-zaken, justitie en veiligheid en binnenlandse zaken.

    Een andere opvallende kandidaat is Jean Rummenie, een voormalig diplomaat en oud-landbouwraad in Brussel.

    ANDERE VOORLOPIGE KANDIDATEN

    De concept-kandidatenlijst van BBB bestaat uit tachtig kandidaten. Daarin staan ook één of twee regionale kandidaten per kiesdistrict.

    Per kiesdistrict zal de lijst steeds uit een maximum van vijftig kandidaten bestaan. De gehele lijst wordt op 23 september door de leden van BBB vastgesteld.

    Andere namen op de voorlopige kandidatenlijst:

    • Henk Vermeer (medeoprichter BBB, ambtelijk secretaris van de BBB-fractie uit Harderwijk, Gelderland)
    • Cor Pierik (woordvoerder Centraal Bureau voor de Statistiek, natuurbeheerder en rundvee- en schapenhouder uit Genemuiden, Overijssel)
    • Claudia van Zanten (ondernemer, oud-webredacteur van EW, Amsterdam)
    • Jean Rummenie (gepensioneerd landbouwraad, diplomaat uit Den Haag)
    • Mariska Rikkers (wethouder voor de lokale partij Weststellingwerfs Belang in de Friese gemeente Weststellingwerf, ondernemer in Wolvega)
    • Marieke Wijen-Nass (officier van Justitie in opleiding uit Gulpen, Limburg)
    • Martin Oostenbrink (woonachtig in Voorburg, werkzaam voor ministerie van Binnenlandse Zaken)
    • Jasper Rekers (IT-specialist en docent/onderzoeker op Hogeschool Saxion, woonachtig in Enschede)
    • Christine Govaert (akkerbouwer en BBB-Statenlid uit Westdorpe in Zeeland)
    • Laurens van Vliet (werkzaam op ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, woonachtig in het Overijsselse Dalfsen)
    • Herma Hemmen (onafhankelijk raadslid in het Groningse Ter Apel, zzp’er)
    • Jan-Sebastian van Lissum (ondernemer wijnhandel uit Amsterdam)
    • Saskia van der Meer-Hartog (zzp’er bij ministerie van Economische Zaken en Klimaat, uit Meppel, Drenthe)
    • Kees van Vuuren (docent landbouw en maatschappelijk ondernemen op de Hogere Agrarische School in Den Bosch, BBB-Statenlid in Utrecht en woonachtig in Baarn)
    ELSEVIER




    0 reacties :

    Een reactie posten