Zodra ondernemingen vertrekken, daalt de waarschijnlijkheid van hun terugkeer.
⅓ van de industriële productiecapaciteiten verlaat Europa
(Vertaling: E.J. Bron)
Nieuw onderzoek brengt schokkende feiten aan het licht
Uit het onderzoek, dat in het bezit is van het persbureau AFP, blijkt dat 30% van de in de regio gevestigde ondernemingen van plan zijn om de komende vijf jaar personeel of fabrieken af te bouwen. Tegelijk zijn ze van plan hun productiecapaciteiten in Noord-Amerika en Azië, vooral in landen zoals India, uit te breiden.
In de komende jaren zullen grote industrieondernemingen naar het zich laat aanzien aanzienlijke productiecapaciteiten uit West- en Zuid-Europa verplaatsen. Uit een onderzoek van het adviesbureau Horváth blijkt dat 30% van deze internationaal agerende industrieondernemingen van plan zijn hun activiteiten in de regio door de afbouw van personeel en fabrieken te reduceren.
Volgens een onderzoek van Horváth zullen de internationale industrieondernemingen in de komende jaren hun productiecapaciteiten in West- en Zuid-Europa aanzienlijk reduceren. Uit het onderzoek, dat in het bezit is van het persbureau AFP, blijkt dat 30% van de in de regio gevestigde ondernemingen van plan zijn in de komende vijf jaar personeel of fabrieken af te bouwen. Tegelijkertijd zijn ze van plan hun productiecapaciteiten in Noord-Amerika en Azië, vooral in landen zoals India, uit te breiden.
De geënquêteerde ondernemingen rekenen volgens Horváth op een wereldwijde economische groei en de daaraan verbonden uitbreiding van personeel en productiecapaciteiten. Deze groei zou echter ten goede komen aan vestigingsplaatsen buiten Europa en fabrieken in andere regio´s van de wereld begunstigen.
Doorslaggevend voor deze trend zijn de in vergelijking hoge loonkosten en de wens van de ondernemingen om productie- en verkoopregio´s om redenen van de kosten-efficiëntie te consolideren. Azië wordt een steeds belangrijkere markt. Bovendien wordt Europa geconfronteerd met een gebrek aan gekwalificeerde arbeidskrachten en werknemers.
Het onderzoek is gebaseerd op een enquête onder meer dan 430 leidinggevende krachten van ondernemingen die in de hele wereld actief zijn, waaronder meer dan 230 industrieondernemingen, en schetst hun strategische perspectieven voor de komende vijf jaar. De meeste van deze ondernemingen hebben een jaaromzet van meer dan € 1 miljard.
Het onderzoek maakt aannemelijk dat Oost-Europa op grond van de in vergelijking met Midden-, West- en Zuid-Europa lagere arbeidskosten aantrekkelijk zal blijven. 58% van de ondernemingen is van plan daar te blijven investeren. De belangrijkste focus voor de expansie ligt echter in Noord-Amerika (71%) en Azië. Vooral India zal daar van profiteren: 79% van de ondernemingen is van plan om daar capaciteiten op te bouwen of uit te breiden.
De analyse laat ook een toenemende belangstelling in landen zoals Indonesië en Vietnam als vestigingsplaatsen voor fabrieken, terwijl China, ooit een favoriet productiecentrum, aan betekenis verliest. Ondanks deze verschuiving wordt China een belangrijke markt voor ondernemingen: 61% is van plan zijn activiteiten daar uit te breiden, en maar 11% is van plan zijn aanwezigheid te verminderen.
Dit onderzoek dekt de lopende debatten over de verplaatsing van industriële processen uit Europa. Ondernemingen zoals de producent van zonnepanelen Meyer Burger en het industrieconcern Siemens breiden hun activiteiten op grond van ongunstige voorwaarden en drijfveren al buiten Europa uit.
Ralf Sauter, hoofd van het onderzoek van Horváth, waarschuwde voor aanzienlijke verplaatsingen van fabrieken en ketens van toegevoegde waarde van West- en Zuid-Europa naar Noord-Amerika en Azië in de komende jaren.
Duitsland en andere Midden-Europese landen, aldus de aanbevelingen van het onderzoek, zouden dringend hun “randvoorwaarden met betrekking tot de beschikbaarheid van bronnen, energiekosten en geschoolde krachten” moeten verbeteren. Zodra ondernemingen vertrekken, daalt de waarschijnlijkheid van hun terugkeer.
Bron:
freiewelt.net
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)
0 reacties :
Een reactie posten