Het CDA kan alleen weer groot worden door een overwegend behoudende, dikwijls katholieke aanhang buiten de grote steden aan te spreken. Maar wat deed het CDA? Het koos een lijsttrekker uit Rotterdam met een overwegend progressief profiel en met een gereformeerde achtergrond.
De kans dat deze lijsttrekker, Henri Bontenbal, het sukkelende CDA er bovenop helpt is dus niet groot, stellen SYP WYNIA en ROELOF BOUWMAN in gesprek voor de video van WWTV. De video vindt u HIER. De bijbehorende podcast vindt u HIER.
Nieuwe generatie?
‘Bontenbal prijst zichzelf aan als “nieuwe generatie”, maar ten eerste zegt dat op zich niets en bovendien wordt hij binnenkort 41, dus zo jong is dat nou ook weer niet,’ zegt Syp Wynia. Roelof Bouwman kritiseert Bontenbals vage visie: ‘scheurkalenderteksten’.
De nieuwe CDA-lijsttrekker staat ook te boek als klimaat- en energiespecialist, maar het valt Syp Wynia op dat hij niet bepaald coherent is op dat vlak. ‘Een voorbeeld. Eerst was hij een rabiate voorstander van het in hoog tempo van het gas af halen van woonhuizen, nu ijvert hij voor de verplichte warmtepomp, die als het een hybride pomp is niet zonder gasaansluiting kan.’
Bouwman en Wynia buigen zich ook over de VVD. Is de VVD nou bezig met een nieuwe koers, na het Rutte-tijdperk? Dat lijsttrekker Dilan Yesilgöz zich als wat rechtser profileert dan Rutte zou daar op kunnen wijzen, maar veel duidelijkheid is er nog niet. Veelzeggend is, dat er binnen de VVD wordt geruzied over al dan niet samenwerken met de PVV van Geert Wilders, die zelf wel in lijkt voor meeregeren.
Dubbele nationaliteit?
Wynia begint ook over een lastige kwestie. Heeft VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz naast de Nederlandse eigenlijk ook de Turkse nationaliteit? Die had ze als gemeenteraadslid in Amsterdam in 2016 in ieder geval nog wel. Toen vond ze dat zelf geen probleem, want, zei ze, ‘een paspoort zet niets over loyaliteit’.
Nu is er geen enkele reden om aan haar loyaliteit aan Nederland te twijfelen, zegt Syp Wynia. ‘Maar dat is de kwestie niet. De kwestie is dat je als Turks staatsburger onderhorig bent aan Turkse wetgeving, die geen enkele rekening houdt met het feit dat je ook Nederlander bent.’
‘Zo is het strafbaar voor een Turkse staatsburger – buiten Turkije nog meer dan in eigen land – om onaardige dingen over de Turkse staat en Turkse instituties te zeggen, naar het oordeel van Turkse politie en justitie dan. Dat zou een probleem kunnen zijn voor een Nederlandse premier met een Turkse nationaliteit.’
Wynia pleit er voor dat Yesilgöz snel duidelijkheid verschaft en – als ze nog Turks staatsburger mocht zijn – daar snel afstand van doet. Want dat kan (anders dan bijvoorbeeld bij het Marokkaanse staatsburgerschap).
Keerpunt 22/11?
PvdA en GroenLinks gaan samen de verkiezingen van 22 november in. Roelof Bouwman wijst op een eerdere linkse samenwerking, een halve eeuw geleden. Toen was het ‘Keerpunt ‘72’ waarmee PvdA, D66 en PPR de verkiezingen in gingen doortrokken van de angst en afkeer van ‘overbevolking’. Terwijl Nederland in die dagen slechts 13 miljoen inwoners had! Nu hoor je de linkse partijen niet meer over overbevolking, terwijl de bevolking – vrijwel geheel door immigratie – snel groeit: binnenkort zijn het er al 18 miljoen.
Wynia denkt dat de verkiezingen van 22 november juist een keerpunt in andere dan linkse richting kunnen worden. ‘Tien jaar lang is er weinig naar de kiezer omgekeken. De Rutte-jaren waren een tijd voor lobbyïsten en hobbyïsten. Dat lukt niet nog een keer. Er is een beweging gaande naar meer nuchterheid en naar het dienen van het belang van Nederland en de Nederlanders – weg van de luchtfietserij van de laatste kabinetten-Rutte. 22 november kan zo bezien best een keerpunt worden.’
Wynia’s Week is onafhankelijk en ongebonden. Bijdragen van lezers, kijkers en luisteraars zijn daarom van vitaal belang. Wilt u Wynia’s Week ook ondersteunen met een eenmalige of een regelmatige bijdrage? Doneren kan HIER. Hartelijk dank!
0 reacties :
Een reactie posten