Europese Commissie overweegt versoepeling klimaatregels boeren

Datum:
  • maandag 7 augustus 2023
  • in
  • Categorie: , , ,
  • De landen van de Europese Unie (EU) willen ook in 2024 versoepelde klimaatregels voor boeren.


    Redactie 7-8-2023

    Yves Lacroix


    Net als in 2022 en 2023 willen de landen met de versoepeling van de klimaatregels de klap van hogere prijzen – minder productie en de oorlog in Oekraïne – opvangen.

    De Europese Commissie zegt serieus naar het voorstel te kijken, maar heeft nog geen idee van de effectiviteit van de versoepelingen in de voorafgaande jaren. De boeren moesten duurzaamheidsmaatregelen nemen om aanspraak te maken op Europees geld. Zo moet een deel van het land de biodiversiteit bevorderen door heggen of bomen te planten en gelden er andere en strengere regels voor wisselteelt.

    Versoepelingen

    Door de Russische invasie van Oekraïne ontstonden er echter problemen. Grondstoffen en energie werden duurder. Daarnaast was het onzeker of Oekraïne – dat bekendstaat om haar graanproductie – nog wel aan Europa, Afrika en andere werelddelen kon blijven leveren. Reden voor de EU om de strengere duurzaamheidsregels tijdelijk te versoepelen.

    Zo kon er alsnog aanspraak worden gemaakt op Europees geld zonder biodiversiteitsmaatregelen te nemen of strengere regels rond wisselteelt in acht te nemen. Deze versoepelingen moeten in 2024 van kracht blijven, vinden Europese landen als Roemenië, Letland, Tsjechië, Estland, Finland, Hongarije, Litouwen en Polen.

    Onzekerheid

    De landen wijzen erop dat de graanleveringen vanuit Oekraïne nu nog onzekerder zijn dan de afgelopen jaren. Rusland zei onlangs dat het geen enkel graanschip meer aan de Oekraïense kust wil toelaten. Daarnaast hebben aanhoudende droogtes – volgens de landen – een grote invloed op de voedselproductie.

    Eurocommissaris voor Landbouw – Janusz Wojciechowski – zegt dat nog onduidelijk is wat de versoepelingen van de afgelopen jaren überhaupt opleverden. “We hebben nog geen gedetailleerde analyse van de impact van de versoepelingen. Het is voor de EU nog onduidelijk of ze iets opleverden.” Toch zegt hij toe serieus naar het voorstel van de landen te willen kijken. Hij verwacht na de oogst een beslissing te kunnen nemen.

    Groene organisaties

    Klimaat- en milieuorganisaties zijn in elk geval niet te spreken over een mogelijke verlenging. ‘Geef milieumaatregelen niet op onder het mom van voedselzekerheid’, is hun mantra. Ze vinden de versoepelingen van de afgelopen jaren verre van succesvol. In een open brief gebruiken ze Oostenrijk als voorbeeld. Terwijl beleidsmakers en lobbyisten zeiden – volgens de groene ngo’s – dat soepelere regels de graantekorten op de wereld konden tegengaan, is er in Oostenrijk maar 0,6 procent van het door de versoepelingen vrijgekomen areaal gebruikt om graan te verbouwen. In plaats daarvan werden vooral maïs, soja en zonnebloemen geplant.

    Ook in een open brief aan de voorzitter van de Europese Commissie – Ursula von der Leyen – zegt een grote groep groene organisaties geen extra versoepelingen meer te willen. Ze wijzen erop dat er ondanks de oorlog in Oekraïne in Europa geen zorgen zijn over de beschikbaarheid van voedsel. Daarnaast zou meer voedsel produceren in de EU niets opleveren voor de landen in Afrika. Volgens de organisaties ligt dat niet aan de hoeveelheid voedsel, maar aan de bereikbaarheid van de regio’s waar dat voedsel terecht moet komen.


    BOERDERIJ

    1 reacties :

    Dekker zei

    Als we in Nederland uien uit Nieuw Zeeland gaan importeren terwijl dat criminele zooitje in Den Haag onze boeren weg wil hebben dan kunnen we zelf bedenken hoe erg het gesteld is in Nederland.

    Een reactie posten