Dit zijn de maatregelen die het kabinet tegen armoede neemt

Datum:
  • donderdag 31 augustus 2023
  • in
  • Categorie:
  •  DEN HAAG - Het demissionaire kabinet grijpt structureel in om de armoedecijfers in Nederland terug te dringen.


    LEON BRANDSEMA 31-8-2023


    De huurtoeslag gaat met ruim 400 euro per jaar omhoog en het kindgebonden budget met 750 euro voor het eerste kind. Voor de werkenden is er ook een plus.

    Dat melden ingewijden aan De Telegraaf. De arbeidskorting, een belastingkorting voor werkenden, gaat met 115 euro omhoog voor inkomens tussen ongeveer 23.000 en 37.000 euro per jaar. Daarnaast draait het kabinet aan de al bekende knoppen die effectief zijn om armoede tegen te gaan. De huurtoeslag gaat vanaf januari structureel omhoog met 416 euro per jaar (bijna 35 euro per maand). En het kindgebonden budget voor het eerste kind stijgt met 750 euro. Ouders met kinderen boven 12 jaar krijgen ook iets extra’s.

    Tijdelijk Noodfonds Energie

    Daarnaast houdt het kabinet dit en komend jaar het Tijdelijk Noodfonds Energie in stand. Daar konden mensen aankloppen die ondanks het prijsplafond en de energietoeslag niet uitkwamen met hun energierekening. Nu die andere koopkrachtmaatregelen per 1 januari vervallen, blijft het noodfonds bestaan als achtervang voor mensen die nog altijd de nota niet kunnen dragen.

    Het koopkrachtpakket kost in totaal zo’n 2 miljard euro en wordt officieel gepresenteerd op Prinsjesdag, als het kabinet de begroting bekendmaakt.

    De maatregelen waren nodig omdat het aantal mensen in armoede zonder ingrijpen van het kabinet zou oplopen tot boven 1 miljoen, omdat veel koopkrachtmaatregelen van dit jaar zouden aflopen. De kinderarmoede zou zelfs stijgen naar 7 procent (230.000), volgens bronnen is dat met deze maatregelen omgebogen tot een daling naar 5 procent (zo’n 160.000).

    De rekening wordt vooral betaald door hogere inkomens iets zwaarder aan te slaan. Door de hoge inflatie zou de grens voor het betalen van het toptarief in de inkomstenbelasting flink opschuiven. Het kabinet gaat die stijging niet helemaal doorvoeren, waardoor hogere inkomens eerder het hoge tarief (49,5 procent) gaan betalen.

    Daarmee is het grootste deel van de rekening betaald. De optie om de winstbelasting voor bedrijven te verhogen heeft de eindstreep niet gehaald, door de goed draaiende economie zit er al een meevaller in de opbrengsten van die taks. Het kabinet haalt nog wel 100 miljoen euro op met het verhogen van de accijnzen op tabak (46 miljoen) en alcohol (54 miljoen).


    TELEGRAAF



    0 reacties :

    Een reactie posten