Door de grote aantallen zonnepanelen wordt het net zwaar belast.
De kosten daarvoor werden voorheen door alle klanten van Vandebron gedragen, of ze nou zonnepanelen hebben of niet.
Energieleverancier Vandebron laat eigenaren van zonnepanelen een heffing betalen voor het terugleveren van stroom op het net. Dat schrijft Vandebron, dochterbedrijf van Essent, dinsdag op zijn website.
Voor een gemiddeld huishouden met zonnepanelen bedraagt de heffing tussen de 10 en 20 euro per maand, aldus het bedrijf. De hoogte van de heffing is afhankelijk van hoeveel stroom een klant teruglevert, met als maximum een heffing van 46 euro.
Zonnepanelen zijn in trek, zeker sinds de oorlog in Oekraïne de fossiele brandstofprijzen snel liet stijgen. Zo’n 30 procent van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels panelen op het dak. Bij Vandebron — dat zich profileert met zijn groene energietoevoer — is dat zelfs 40 procent van de klanten. Doordat de panelen gelijktijdig grote hoeveelheden stroom opwekken, namelijk wanneer de zon fel schijnt, is er dan een flinke belasting op het net.
‘Nieuwe uitdagingen’
Volgens financieel directeur Kim Verdouw zijn energieleveranciers „versneld voor nieuwe uitdagingen komen te staan” door die snelle toename van huishoudens die stroom terugleveren. De energieprijzen dalen op zo’n piekmoment, soms zelfs tot in de min. De kosten die Vandebron daardoor maakt werden voorheen door alle klanten van Vandebron gedragen, of ze nou zonnepanelen hebben of niet. Volgens Verdouw is dat „niet eerlijk” voor huishoudens zonder zonnepanelen, en bovendien niet goed voor de energietransitie in zijn geheel. „Het is belangrijk dat we in deze transitie transparant zijn over welke kosten waar gemaakt worden, en ook over wat klanten zelf kunnen doen om zo efficiënt mogelijk te verbruiken.”
In de praktijk betekent dat, zo hoopt Verdouw, dat huishoudens met zonnepanelen zorgen dat ze zoveel mogelijk energie verbruiken wanneer de zon schijnt, en op andere momenten zo min mogelijk. Zo kunnen ze hun eigen opgewekte elektriciteit eerst opmaken, voordat die überhaupt het stroomnet bereikt.
Verkeerde prikkel?
Verdouw: „Vroeger probeerden mensen juist ’s nachts te gebruiken door de lagere tarieven, maar tegenwoordig is juist midden op de dag goedkoper. De elektrische auto opladen draagt het meeste bij, maar ook de afwas of de wasmachine op het juiste moment aanzetten is goed.” Volgens Verdouw moedigt deze maatregel de markt bovendien aan om „met slimme oplossingen te komen om de klant te helpen met energieverbruik concentreren.
Ondanks al die mogelijkheden, is de maatregel onderaan de streep vervelend voor mensen mét zonnepanelen en fijn voor mensen zonder. Vindt Vandebron dat geen verkeerde prikkel, aangezien groene energie opwekken nog altijd belangrijk is? Verdouw: „Mensen met zonnepanelen krijgen inderdaad iets minder voordeel, maar zijn nog altijd een heel stuk beter uit dan mensen zonder.” En of de klanten met panelen zich nu massaal zullen richten tot andere energieleveranciers? „Het kan dat mensen hierdoor overstappen, maar elke energieleverancier heeft een vorm van maatregelen tegen dit probleem.”
1 reacties :
"In de praktijk betekent dat, zo hoopt Verdouw, dat huishoudens met zonnepanelen zorgen dat ze zoveel mogelijk energie verbruiken wanneer de zon schijnt, en op andere momenten zo min mogelijk. "
Wat Verdouw hoopt is onmogelijk, anders was het hele netwerk berekend op hoge en lage stroomafname. Bovendien is het achterlijk van Verdouw om te stellen dat de mensen met panelen dan maar meer stroom moeten afnemen als de zon schijnt, hoe had deze hypocriete dwaas dat gedacht te gaan doen, de koelkast kouder zetten, het licht laten branden, elektrische kacheltjes aan, speciale accu's a €10.000 aanschaffen? Hoe had deze idioot het 's winters gedacht als er hoegenaamd geen levering is van de panelen, in de kou zitten? Nog niet zo lang geleden was het diezelfde v.d.Bron die adverteerde met goedkope atoomstroom uit Frankrijk, dus hoe hypocriet kun je zijn als energie leverancier? Het geeft ook aan dat het helemaal niets te maken heeft met eerlijk delen, want dan hadden de energiemaatschappijen de energieprijs niet zo hoog opgedreven, veel hoger als in de ons omringende landen. (de belasting op energie is hier ook waanzinnig hoog)
Een reactie posten