Woningbouw op de tocht door gebruik landbouwgif: het was de eerste keer, maar is het ook de laatste keer? | commentaar

Datum:
  • zondag 9 juli 2023
  • in
  • Categorie: , ,

  • HOLLANDS KROON - T’ VELD 
    Spijt als haren op het hoofd moeten ze op het gemeentehuis van Hollands Kroon hebben gehad. 



     Lars van der Bel  9-7-2023


    Hadden ze een manier gevonden om logies voor arbeidsmigranten tegen te houden, schieten ze zichzelf in de voet. Gevolgen: een woonwijk op de tocht en 1,2 miljoen euro aan kosten om de boel recht te breien.


    Het is opzienbarend, ironisch bijna, hoe de kwestie in ’t Veld Noord is beslecht. Voor wie het ontgaan is: deze week werd duidelijk dat de gemeente 1,2 miljoen meegeeft aan agrariërs met het expliciete verzoek niet langer gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen binnen vijftig meter van woonwijk ’t Veld Noord. Op de locatie aan de Zwarteweg zijn al zestig huizen gerealiseerd en het plan was dat er nog 240 zouden moeten komen. Maar toen was daar een kwestie rondom ’spuitzonering’.


    Lees ook: Rechter verbiedt middelgebruik in lelieteelt vanwege link met parkinson en ALS. ’Verbijsterende uitspraak’ verrast bollenkwekers


    De ontwikkelaar durfde het niet langer aan huizen te bouwen zo dicht op de omliggende landbouwpercelen. Want ja, daar worden ook wel eens bestrijdingsmiddelen gebruikt en bij een noordenwind zou dat zomaar in de tuinen en huizen van de kersverse Veldtemers terecht kunnen komen.


    De vraag die zich opdringt: hadden ze dat niet eerder kunnen bedenken? Het antwoord: zeker, alleen had bij aanvang van de planvorming nog niemand van spuitzonering gehoord. Of kende de term in ieder geval nog niet zoveel (juridisch) gewicht als nu.


    Lees ook: Tachtig huizen gered in ’t Veld Noord. Agrariërs krijgen een afkoopsom van 1,2 miljoen euro


    Het balletje begon te rollen toen het ambtenarenapparaat nog onder het vorige college de vraag moest beantwoorden of er logies voor arbeidsmigranten mochten verijzen op een ander perceel in de gemeente Hollands Kroon.


    Liever niet, was de opvatting al geruime tijd en dat zou nu niet anders blijken. Keer op keer stuitten logies voor arbeidsmigranten op grote bezwaren van omwonenden en daarmee genieten ze ook een kritische blik van politiek en ambtenarij. De argumenten kunnen we ondertussen wel dromen: arbeidsmigranten rijden hard, ze drinken veel en als je niet uitkijkt gaan ze echt integreren en zitten ze zomaar in het huis van de buren.


    Dat was ook deze agrariër ondertussen wel duidelijk. Alleen was het nog even wachten op de reden waarmee ze op de proppen zouden komen. Op het gemeentehuis dronken ze een glas, deden ze een plas en plots was daar spuitzonering.


    Lees ook: Twee agrariërs proberen bouw woonwijk tegen te houden. Bang dat ze hun land niet meer mogen bespuiten


    Huisvesting voor arbeidsmigranten mag, kreeg de agrariër te horen, alleen niet hier. Ja, het viel goed te rijmen met de gemeentelijke beleidsregels voor tijdelijke logiesfuncties, maar dat het zo dicht op het naastgelegen perceel kwam te staan is wel een ’dingetje’ als er gespoten wordt. Het dringende advies: houdt minstens vijftig meter afstand. Voor de agrariër in kwestie betekende het dat hij zijn plannen in de prullenbak kon gooien.


    Opgelost, moeten de tegenstanders van logies voor arbeidsmigranten gedacht hebben. Totdat er elders op het gemeentehuis vragen binnen kwamen over hoe dat dan zou moeten met ’t Veld Noord. Als een lopend vuurtje was de kwestie rond gegaan onder de agrariërs en ze zagen de bui al hangen: wordt er ergens gebouwd, zit dat mogelijkerwijs het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de weg en andersom.


    Als een boemerang is de kwestie teruggekomen in het gezicht van het nieuwe college, met behalve een kostenplaatje ook een troebel vooruitzicht. Op het gemeentehuis houden ze al rekening met precedentwerking. Dan maar bouwen op vijftig meter afstand van agrarische percelen is het devies, om er zeker van te zijn dat ze geen boeren in de weg zitten. En ook geen afkoopsommen meer hoeven te betalen. Of dat realistisch is, is nog maar zeer de vraag.


    Lees ook: Gestrande woningbouw ’t Veld is losgetrokken. Nieuwe notitie over bespuiten van land naast woningen leidt hiertoe


    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten