HOLLANDS KROON - ’T VELD De Raad van State heeft de gemeente Hollands Kroon woensdag flink op de vingers getikt en het bestemmingplan en de omgevingsvergunning voor een ’arbeidsmigrantenhotel’ bij Wit Flower Bulbs in ’t Veld in de prullenmand gedeponeerd.
Jan van Ommen 20-7-2023
Met zowel het bestemmingsplan als de omgevingsvergunning wilde de gemeente op een leegstaande boerderij aan Moerbeek 6/6b een logiesaccommodatie voor veertig personen legaliseren.
De hoogste bestuursrechter stelt evenwel vast dat Hollands Kroon een onoverkomelijke weeffout in het bestemmingsplan heeft gemaakt. Cruciaal is dat de gemeente de bedrijfspercelen van bloembollenbedrijf Wit Flowerbulbs (WFB) aan Moerbeek 6/6b en Moerbeek 10 als één bedrijfsperceel ziet.
Alleen is dat niet zo. Er liggen andere weilanden en akkers tussen en dus gaapt er een een flink gat tussen beide percelen. En dat is in strijd met het eigen beleid van Hollands Kroon.
Die staat alleen huisvesting van maximaal 40 arbeidsmigranten toe op één agrarisch bedrijfsperceel, waar ze ook werkzaam moeten zijn. Maar op nummer 6/6b zijn alleen slaapplaatsen en het werk is op nummer 10 dan wel verderop op het bollenbroeibedrijf op nummer 38a.
De Raad van State vindt niet dat je slechts met een dun verbindingsstreepje op de bestemmingsplankaart van twee afzonderlijke agrarische percelen één bedrijfsperceel kan maken. Kortom, een dikke streep door het hele plan. De uitspraak is een meevaller voor omwonenden.
Zij vinden dat er de laatste jaren veel te veel arbeidsmigranten in de Moerbeek zijn komen wonen: tachtig op 120 autochtonen.
Naast de accommodatie aan Moerbeek 6/6b heeft Wit Flower Bulbs veertig logiesplekken voor seizoensarbeiders op Moerbeek 38a. Voor bollenkweker Peter Wit betekent de uitspraak een domper. Hij wilde met de veertig extra bedden op Moerbeek 6/6b juist een groot probleem oplossen
„Er is in de gemeente een enorm tekort aan huisvesting voor arbeidsmigranten. Ik wilde dat humaan oplossen en heb een duurzaam woongebouw neergezet dat jarenlang mee kan. Ik wil die mensen echt niet in containers douwen. Het klopt dat ik de Poolse studenten die mij helpen maar tien tot twaalf weken nodig heb. De rest van het jaar verhuur ik de slaapplaatsen aan migranten die bij andere kwekers en agrariërs werken. Zo los ik ook een probleem voor de gemeente op”, aldus Wit eerder tijdens de rechtszaak.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten