Rutte stopt als premier van Nederland: stapt uit politiek

Datum:
  • maandag 10 juli 2023
  • in
  • Categorie:
  •  Wybren van Haga: 'het enige goede besluit'


    MARIT NUBÉ 10-7-2023


    Na dertien jaar premierschap is het onmogelijke tóch gebeurd: Mark Rutte stapt dit jaar uit de Nederlandse politiek. Hij kondigt zijn vertrek aan vlak voor het Kamerdebat waar hij mogelijk zou worden weggestemd. 


    Premier Rutte stopt als VVD-partijleider en vertrekt uit de Nederlandse politiek, kondigt hij maandagochtend aan. Dit zal gebeuren na de verkiezingen half november. Het is vooralsnog onduidelijk wie hem zal opvolgen.

    "Ik doe dit met gemengde gevoelens, met emoties. Ik hou zielsveel van de ploeg. Maar het voelt goed," vertelt hij bij de bekendmaking.

    Rutte kondigt zijn vertrek aan vlak voor het Kamerdebat over de kabinetsval van afgelopen vrijdag. Bij dit debat zouden GroenLinks/PvdA en PVV hun eigen moties van wantrouwen tegen hem indienen. Er werd gespeculeerd dat zo'n motie wel eens kon gaan rekenen op een Kamermeerderheid, wat zou betekenen dat Rutte per direct moest opstappen als premier. Dan zou mogelijk D66-leider Sigrid Kaag de nieuwe premier zijn gewordenMaar zover zal het niet komen. GroenLinks/PvdA en PVV hebben inmiddels aangekondigd hun motie in te trekken.

    Al snel stromen de reacties binnen op Ruttes vertrek. BBB-leider Caroline van der Plas noemt het een 'heel verstandig besluit'. In het verlengde hiervan spreekt BVNL-leider Wybren van Haga van 'het enige goede besluit': 'Onder zijn bewind hobbelde Nederland van de ene in de andere crisis (asiel-, woon-, zorg-, stikstof-, corona-, ja, welke crisis eigenlijk niet).'

    Opiniemaker Eva Vlaardingerbroek reageert opgelucht: 'Hallelujah.' Maar FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen toont zich kritisch: 'Zo doorzichtig allemaal. Waar gaat hij binnenkort aan het werk: bij de NAVO, de EU of toch het WEF?'

    Wij vragen ons af...

    BentublijdatRutteditjaarstoptalspremier?

    NIEUW RECHTS

    0 reacties :

    Een reactie posten