Landbouwminister betrapt op leugen

Datum:
  • woensdag 5 juli 2023
  • in
  • Categorie: , ,
  •  Landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) heeft niet de waarheid verteld over zijn gesprekken in Brussel.



    BART REIJMERINK 5-7-2023


    Uit onderzoek van de NOS blijkt namelijk dat de minister al in december 2022 wist dat Nederlandse boeren in 2023 veel minder mest mogen uitrijden. Echter zei de minister na zijn gesprek in Brussel in december jongstleden dat het gesprek nog in volle gang was, dit blijkt echter niet te kloppen. 

    Eurocommissaris Frans Timmermans had met Adema medio december al in een gesprek gemeld dat vaststond dat boeren in Nederland vanaf 2023 minder mest zouden mogen uitrijden. De beslissing lag al vast. Ondanks dit gegeven stelde minister Adema tegenover de Tweede Kamer dat de gesprekken nog in volle gang waren. 

    In januari van dit jaar bood de minister al zijn excuses aan, hij zou een brief van de Europese Commissie te laat hebben ontvangen, maar dit blijkt dus niet te kloppen, aldus het NOS. Aangezien de minister eerder al op de hoogte was gesteld door Timmermans zelf. 

    Adema's excuus
    Landbouwminister Piet Adema (CU) was medio januari in allerijl vanuit Berlijn vertrokken om een spoedoverleg bij te wonen. De boeren en de Tweede Kamer bleken namelijk verkeerd te zijn geïnformeerd over mestafspraken. 

    De NOS had een brief in handen gekregen waaruit blijkt dat Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius al in medio december stelde dat Nederland te optimistisch was over de mestafspraken. De Nederlandse overheid was op de hoogte van de brief, maar heeft verzuimd de Tweede Kamer hierover te informeren.

    Volgens Wilders heeft het kabinet de Tweede Kamer voorgelogen: 'Leugens en bedrog. Kamer voorgelogen en boeren voor de gek gehouden.'

    Ook volgens BBB-voorvrouw Caroline van der Plas had de brief linea recta naar de Tweede Kamer gemoeten. 

    Paniek bij minister Adema
    In januari vertrok minister Piet Adema (Landbouw) in allerijl Berlijn. De minister moest namelijk een spoedoverleg bijwonen naar aanleiding van het foutief informeren van de Tweede Kamer.

    Haagse bronnen hadden aan  de Telegraaf laten weten dat het land opnieuw verkeerd is geïnformeerd, echter is het verschil met de vorige keren dat het direct invloed heeft voor de Nederlandse boer. Boeren mogen veel minder mest uitrijden dan eerder door minister Adema werd gemeld. Een van de bronnen geeft aan dat de minister behoorlijk in paniek zou zijn en daarom halsoverkop is vertrokken uit Berlijn voor een spoedoverleg.

    Samen met minister Christianne van der Wal (Stikstof) en de Duitse minister van Landbouw was Adema uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de grootste landbouwbeurs van Europa om daar de Nederlandse stand te openen. Adema heeft echter zijn bezoek dus vroegtijd moeten beëindigen. Bronnen melden dat de minister donderdagavond nog is gezien bij een netwerkbijeenkomst in Berlijn.

    Vanuit de oppositie klonk er flinke kritiek op de minister. Zo stelt Caroline van der Plas dat het tijd wordt dat de minister zijn verantwoordelijkheid neemt. 

    'Wij weten officieel nog niets en kunnen nu alleen afgaan op berichten uit de wandelgangen. Als het klopt dat derogatie toch per direct is afgeschaft en minister boeren EN de Kamer hier verkeerd over heeft ingelicht, moet hij verantwoordelijkheid nemen. Nog even los van de gevolgen die het mogelijke decreet van de EU heeft voor boeren, is dit de zoveelste keer dat de Kamer verkeerd wordt geïnformeerd of dat er informatie wordt achtergehouden. Dit kan zo niet doorgaan. Dit Kabinet faalt aan alle kanten. De sector kan hier nu niet meer op zo'n korte termijn op inspelen. Boeren en tuinders hebben vertrouwd op informatie vanuit het ministerie. De gevolgen kunnen zij ook niet dragen. De overheid dient betrouwbaar te zijn en dat lijkt nu opnieuw NIET het geval', schrijft Caroline van der Plas.

    Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt kaartte nog een andere gevoelige kwestie aan: afgelopen dinsdag werd de derogatiebeschikking nog besproken en goedgekeurd. Volgens Omtzigt moest toen al duidelijk zijn dat de informatie niet klopte.

     

    NieuwRechts




    0 reacties :

    Een reactie posten