Huisvesting arbeidsmigranten bij Joods Werkdorp kan van het slot. Raad van State wijst bezwaren van omwonenden af


 HOLLANDS KROON - SLOOTDORP 
De rechter vindt de huisvesting van 160 arbeidsmigranten zwaarder wegen dan het individuele belang van omwonenden, blijkens een uitspraak woensdag 5 juli.


Door Adri Klinkenber 5-7-2023




Projectontwikkelaar Joep Karel kan van start met de bouw van logiesaccommodaties voor 160 arbeidsmigranten op het terrein van het voormalige Joodse Werkdorp in Slootdorp. Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.


Bewoners van de Nieuwesluizerweg en de Waardweg in Slootdorp protesteerden vorige maand tegen de vergunning en het bestemmingsplan maar hun bezwaren zijn ongegrond, vindt de hoogste bestuursrechter.

Twee van de drie bezwaarmakers wonen op vijftien meter afstand van de plek waar de logiesgebouwen komen en klagen over aantasting van hun woon- en leefklimaat. Ze verwachten geluidoverlast omdat er door de toekomstige bewoners, die veelal bij Agriport werken, veel in ploegendienst wordt gewerkt. De buurtbewoners zijn van oordeel dat dichterbij het zeventien kilometer verderop gelegen Agriport naar huisvesting moet worden gezocht. De Raad van State zegt hierover dat de omwonenden wel wat zullen moeten inleveren, maar onaanvaardbaar is het allemaal niet. De rechter vindt de huisvesting van 160 arbeidsmigranten zwaarder wegen dan het individuele belang van omwonenden, blijkens een uitspraak woensdag 5 juli.


De Raad van State huldigt ook het standpunt dat Hollands Kroon de behoefte aan de migrantenhuisvesting heeft aangetoond. De gemeente heeft aannemelijk gemaakt dat binnen Hollands Kroon geen andere geschikte locaties zijn te vinden voor 160 mensen. De arbeidsmigranten worden gehuisvest in zes logiesgebouwen die in een halve cirkel tegenover het monumentale hoofdgebouw komen te staan. Daarmee wordt teruggegrepen naar de historische situatie; de barakken die eveneens in een halve cirkel op het terrein van het Joods Werkdorp stonden. De Rijksdienst voor het cultureel erfgoed is akkoord gegaan met het ontwerp. In het hoofdgebouw komt een museum en een herinneringscentrum.


Noordhollands Dagblad

0 reacties :

Een reactie posten