Het ’lentetuinvuur’ is gedoofd in het dorp

Datum:
  • woensdag 5 juli 2023
  • in
  • Categorie: ,
  •  Breezand - Twee weken geleden trok de organisatie van de Lentetuin de stekker uit het evenement. 


    Maite Perez y Perez 5-7-2023


     Twee weken geleden trok de organisatie van de Lentetuin de stekker uit het evenement. Dennis Burger (45), Ted Beelen (34) en Martin Elling (33) kijken terug op ruim veertig succesvolle edities, die jaarlijks meer dan twintigduizend bezoekers trokken. „Het zal een groot gemis zijn in ons dorp. We herinneren ons zelfs een editie waarbij echte leeuwen aanwezig waren. Kun je je dat voorstellen?” 

    Voor een buitenstaander klinkt het misschien raar, maar zodra 

    je de  zaal binnenliep, dan voelde je het vuur


    We hadden zelfs een keer een show met echte leeuwen en

     kamelen



    De Lentetuin Breezand ontstond uit de ambitie van twaalf vakmensen, die in 1981 de eerste Bolbloemenshow organiseerden. Ze geloofden in de potentie van het gebied als vooraanstaand in de bloembollensector. De Lentetuin groeide uit tot de grootste bloembollenshow ter wereld. Na enkele edities verhuisde de show naar het ZAP-complex. Hier werd de Lentetuin een professioneel podium voor bloembollenkwekers en groeide het evenement uit tot de grootste bloembollenshow ter wereld. Zelfs bekende Nederlanders en Koningin Beatrix bezochten het evenement. In 2015 opende Koning Willem-Alexander de Lentetuin ter gelegenheid van het 35-jarige jubileum, waarna de show werd omgedoopt tot de Stichting Lentetuin Breezand. De combinatie van de kleurrijke Lentetuin, de gezellige Voorjaarsbeurs Expo en de traditionele tompoucen zorgden jarenlang voor een unieke en sfeervolle dag. 

    Na 43 jaar en 41 succesvolle edities kondigde het bestuur vorige maand het einde van Lentetuin aan. „Het was een moeilijke beslissing. Na al die jaren sluit je natuurlijk niet zomaar de deuren, maar we konden het niet langer volhouden. Ondanks dat de nieuwe opzet een succes was, is het niet meer haalbaar om het evenement te organiseren. Het besluit te stoppen levert ’veel emotie op’, vertelt Dennis Burger, voorzitter van de Lentetuin. Ted Beelen knikt instemmend. Hij was vijf jaar lang voorzitter van de voorjaarsbeurs. „We vinden het ontzettend jammer. De voorjaarsbeurs is niets zonder de Lentetuin, dus voor ons stopt het ook.”

    Lententuinvuur 

    Hoewel Burger niet is opgegroeid met de bolbloemenshow, kan hij zich goed voorstellen wat voor een gemis het is voor het dorp en de vrijwilligers. „Leden van de organisatie spraken altijd over het zogenoemde ’lententuinvuur’, waarmee ze doelden op de sfeer tijdens het opbouwen van het evenement. Ik kan zeggen dat ik, tijdens mijn ene jaar als voorzitter, de hitte van dat vuur heb gevoeld. Wat een saamhorigheid zeg, ongelooflijk.” 

    Elling is een expert als het gaat om het lentetuinvuur. Op veertienjarige leeftijd begon hij als vrijwilliger te helpen. „Ik woonde vlakbij de sporthal, dus ik kon er gemakkelijk naar binnenlopen”, zegt hij met een glimlach. Uiteindelijk werd hij hoofdarrangeur en kreeg hij de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de show. „We bedachten prachtige thema’s en lieten ze tot leven brengen door onze timmermannen.” Elling grinnikt. „Soms moesten de mannen aan de slag met papier-maché, en daar hadden ze niet veel vertrouwen in. We hadden eens een thema waarvoor allerlei rotsen nodig waren. De timmermannen mopperden terwijl ze met kranten en lijm aan de slag gingen; ze geloofden niet echt in het plan. Maar toen de Lentetuin eenmaal was opgebouwd en ze het eindresultaat zagen, stonden ze daar zo trots als een pauw. En dat, dat is het lentetuinvuur. De spanning, het samenwerken, de magie en vooral de trots als het evenement staat. Voor een buitenstaander klinkt het misschien raar, maar zodra je de zaal binnenliep, dan voelde je het vuur.” 

    Plezier 

    En het was niet alleen maar hard werken, er werd ook veel plezier gemaakt. Elling herinnert zich nog een keer dat ze een grap uithaalden met het oude bestuur. „Dat jaar hadden we een thema over watert en dat zorgde altijd voor spanning. Zodra er water in het spel was, ging er altijd wel iets mis. Als grap hadden we de vijver leeggepompt en het plan was dat een van ons naar de voorzitter zou gaan om te vertellen dat er een lek was. Maar er ging iets mis, want die persoon was vergeten om het door te geven. Die ochtend brak er paniek uit, omdat iedereen dacht dat de vijver echt lek was. We hebben toen ontzettend hard gelachen.” 

    Gemis 

     De shows van de Lentetuin werden steeds extravaganter en grootser. „We hadden zelfs een keer een show met echte leeuwen en kamelen”, vertelt Beelen. „Kun je je dat voorstellen? Het zou vandaag de dag absoluut niet meer kunnen, maar het maakte indruk. De bezoekers keken hun ogen uit.” De heren gaan de Lentetuin en de voorjaarsbeurs missen. „Het hele dorp kwam samen en iedereen hielp mee. Als er iets moest gebeuren, stonden er direct tien mensen klaar om te helpen. Zonder de vrijwilligers zou er geen Lentetuin zijn. We zijn hen enorm dankbaar.”

    De organisatie is momenteel bezig met het afwikkelen van de stichting. „Er is nog veel te regelen”, zegt Burger. Het opheffen van een stichting die ruim veertig jaar heeft bestaan, is geen eenvoudige taak. Ook moeten we beslissen wat we gaan doen met de decorstukken die we door de jaren heen hebben gemaakt. Het belangrijkste is dat we de steun en het begrip van iedereen hebben. Dat hebben we gevoeld. Ons lentetuinvuur is gedoofd en smeult na, maar de herinneringen aan de Lentetuin zullen blijven bestaan.”

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten