ENKHUIZEN Agrariërs in West-Friesland komen vaker klem te zitten als zij woonruimte zoeken voor seizoensarbeiders.
Cees Beemster en Tanja Koopen 17-7-2023
Op vakantieparken worden deze mensen steeds meer geweerd en verschillende gemeenten willen niet dat bestaande huizen in woonwijken hiervoor worden opgesplitst. Daarom wordt de oplossing steeds vaker gezocht op het eigen agrarisch bedrijf.
Gebroeders de Jong is een voorbeeld van een bedrijf dat meer buitenlandse werknemers een dak boven het hoofd wil bieden op het eigen terrein langs de Provincialeweg in Venhuizen.
De ondernemer vraagt aan de gemeente Drechterland nu toestemming om het aantal bedden voor buitenlandse werknemers hier uit te breiden van 76 naar 120 bedden. ,,Onze aanvraag voor de bedden is voor de toekomst’’, meldt Menno de Jong.
Een vergelijkbaar verzoek ligt momenteel bij de gemeente Enkhuizen. Agrarisch bedrijf D.J. Visser Bloemen aan de Haling vraagt de gemeente mee te werken aan een uitbreiding met 29 bedden voor haar seizoensarbeiders. In 2017 is hier al een verblijf voor dertig buitenlandse werknemers gebouwd.
Controle
Bij een recente controle van handhaving bleek dat Visser het bedrijf het pand aan het verbouwen was om het aantal logies voor werknemers uit te breiden. Op dat moment was daar nog geen vergunning aangevraagd. Daarom is alsnog een principeverzoek ingediend voor uitbreiding van het bestaande verblijf met nog eens 24 werknemers.
Daarnaast wil Visser extra huisvesting realiseren op de bovenverdieping van de kantoorruimte voor nog eens vijf personen. Daarmee gaat het aantal bedden voor werknemers van 30 naar 59.
Een paar maanden terug vroeg bollenbedrijf Flower Valley nog toestemming aan om een extra pand bij het bedrijf aan de Gouw te plaatsen, zodat straks in het seizoen 110 werknemers onderdak zijn.
Gemeenten zien liever niet dat bestaande woningen worden opgesplitst om seizoensarbeiders te huisvesten omdat er al te weinig huizen zijn voor de reguliere woningzoekenden. Zowel het college van Drechterland als dat van Enkhuizen laten weten in principe mee te willen werken aan de verzoeken van Visser en De Jong, maar hier worden nog wel voorwaarden aan verbonden.
Maximum
Gemeenten hanteren ook een maximum aantal bedden dat binnen de lokale grenzen beschikbaar mag zijn voor seizoensarbeiders. In Drechterland is bijvoorbeeld besloten dat er maximaal 1200 plekken gereserveerd mogen zijn voor deze doelgroep.
Bij de laatste telling in december 2022 stond de teller hier volgens gemeentewoordvoerder Anouk Bosgoed op 839 bedden.
Noordhollands Dagblad
seizoenarbeider
0 reacties :
Een reactie posten