Amstelmeer is verworden vrijplaats, zeggen recreanten en ondernemers.

Datum:
  • donderdag 20 juli 2023
  • in
  • Categorie:

  •  HOLLANDS KROON - WESTERLAND  ’Het zijn groepen waar je liever met een boogje omheen loopt’




    Lars van der Bel 20-7-2023



    Opgeschoten volk uit Den Helder dat recreanten lastigvalt met harde muziek, openbaar drank- en drugsmisbruik en verkeersovertredingen zowel op het water als op de weg. Zo gaat het er regelmatig aan toe op het Lutjestrand aan het Amstelmeer. „Je ziet de ene overtreding na de ander, maar niemand doet er wat aan.”

     

    De een zwijgt er liever over, een ander trekt zijn mond open; omwonenden, ondernemers en recreanten rond het Amstelmeer hebben wisselende opvattingen over hoe om te gaan met de groepen die in de weekenden en bij mooi weer regelmatig het Lutjestrand bevolken. Waar ze het wel over eens zijn: het kan behoorlijk imponerend zijn. Daarom wenst een van de getuigen ook liever niet met naam en toenaam in de krant te komen. „Laat ik het zo zeggen: het zijn groepen waar je liever met een boogje omheen loopt.”


    Nog los van harde muziek, openbaar dronkenschap, blowen en luidruchtige omgangsvormen, wordt vooral het gedrag in het verkeer als storend ervaren. Er wordt melding gemaakt van ’mannen die om tien uur ’s ochtends op een kratje bier gaan zitten’ en tegen de avond in de auto stappen. Op het water worden in de tussentijd capriolen uitgehaald met waterscooters en jetski’s, terwijl deze volgens de wet verboden zijn op het Amstelmeer. Vervelender is nog dat er geregeld te hard wordt gevaren, net als dat de vaartuigen tussen zwemmers, windsurfers en suppers door manoeuvreren.


    Ernstig ongeval

    Twee maanden geleden heeft dat nog tot een ernstig ongeval geleid. Een open botbreuk en ’een knie aan puin’ waren het gevolg van een waterscooter die een windsurfer overvoer. Een ambulance kwam het slachtoffer halen. De politie werd een week later over het voorval ingeseind via een mail van een belanghebbende met daarin het verzoek: ’meer duidelijkheid (verkeersborden, red.) en strenge handhaving’. Bij gebrek aan respons volgde een maand later wederom een mail en nu, inmiddels wéér een maand later, is er nog steeds niets veranderd.


    Lees ook: Dronken jeugd trapt wel vaker rotzooi bij Lutjestrand. ’Ouders, hou jullie pubers beter in de gaten’, zeggen de uitbaters van de strandtent


    „Er zou best iets aan gedaan mogen worden”, vindt Romy-Anne Reenders van Strandthuys Lutje. „En ik snap ook dat het soms best imponerend kan zijn.”


    De observatie van de ondernemer aan het Amstelmeer die er wel iets over kwijt wil: het betreffen groepen jongvolwassenen ’tussen de twintig en veertig jaar oud’ die elkaar in de weekenden treffen op het Lutjestrand, niet zelden via het water komend uit de richting van Den Helder.


    Wat ook opgemerkt wordt rond het Amstelmeer: „Opgeschoten volk, dat is het. Met tattoos en boomboxen.”


    Lees ook: Blowende, drinkende jongeren die rotzooi maken op terras Huys aan het Amstel in Westerland zijn opgespoord. Nu met zijn allen om tafel


    Niet best

    Reenders geeft te kennen geen overlast meer te ervaren van de aanwezigheid van de groepen na er ’veel tijd’ in te hebben geïnvesteerd. „De meesten willen er hun vingers niet aan branden. Ik spreek ze er gewoon op aan, maar heb ook best vaak praatjes met ze gemaakt. En dat werkt. Je kan wel aan komen zetten en ze direct de les gaan lezen, maar dat werkt niet. Dat denken ze: wat moet die kleine smurf nou weer, ze zal ons wat. Nu is er een band en heb ik een manier gevonden om ermee om te gaan. Zes jaar geleden was het veel erger. Toen zaten ze op mijn terras te blowen. En als ik hier op zondag aankwam was het op het strand één grote puinhoop van de avond ervoor. Het is nog altijd niet ultiem, maar veel beter dan toen.”

    Niettemin is het een situatie die recreanten in de weg zit en daarmee ook ondernemers rond het Amstelmeer. Iets dat Reenders niet kan ontkennen. „Ik heb mensen die m’n zaak binnenkomen en zeggen: wat daar gebeurt, is niet best. En als mensen er aanstoot aan nemen dan zijn er ook mensen die ervoor kiezen om hier voortaan niet meer te komen. Die voorbeelden zijn me bekend. Wat wel zo is: de groepen zitten veelal op het grasstrandje terwijl de gezinnen meer gebruik maken van het zandstrand. Dat is redelijk gescheiden. Alleen op het water is het dat niet, en daar zie je het vaker fout gaan.”


    Lees ook: Drugs, maandverband... Het Lutjestrand in Westerland ligt regelmatig vol afval. Arnoud Blijdorp, ’Zwerfie Anna Paulowna’, gaat met een supboard kijken of hij het water in zijn leefomgeving schoner kan krijgen


    Hoop vrijplaats

    Bebording en handhaving, dat is waar de hoop op is gevestigd rond het Amstelmeer.


    „Ga hier op een mooie zondag tien minuten surveilleren en je ziet de ene overtreding na de ander”, stelt de anonieme getuige. „Van deelname aan het verkeer met drank op tot te hard varen zonder vaarbewijs. Maar niemand doet er wat aan. De politie heeft het druk en handhaving zegt dat niet zij maar het waterschap over het Amstelmeer en het Lutjestrand gaan. Zo wordt het een vrijplaats.”


    Handhaving

    In een reactie geven zowel politie, gemeente als Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) aan bekend te zijn met de problematiek op het Amstelmeer en Lutjestrand. Ook zijn zij hierover met elkaar in gesprek. Handhaving van de gemeente Hollands Kroon is aan handen gebonden omdat HHNK over het beheer van - ’en handhaving op’ - het Amstelmeer en het strand gaat.


    De politie laat weten ’capaciteit maar een keer in te kunnen zetten’ en dat dit om scherpe keuzes vraagt, ’ook als het gaat om surveillance op het water’. Aangaande handhaving op het water stelt de politie op mooie zomerse dagen drukbezochte plekken te surveilleren. ’Afgelopen weekend zijn we met onze opvallende politieboot op het Amstelmeer geweest. Daar ging een goede preventieve werking vanuit. We hebben gelukkig maar twee boetes hoeven schrijven’.


    HHNK geeft in een reactie te kennen: „Volgens het Binnenvaartpolitiereglement mag er op dit meer maximaal twintig kilometer per uur worden gevaren. Uiteraard hoort een ieder zich daarnaast te allen tijde te houden aan de regels van goed zeemanschap (en burgerschap) om aanvaringen te voorkomen. 


    Binnen het gebied waar de aanvaring plaatsgevonden heeft, is een surfzone door de gemeente Hollands Kroon ingesteld. Tevens is er een gedeelte van het gebied aangewezen als durfsportlocatie door de provincie Noord-Holland. De provincie noemt deze locatie in haar waterrecreatiebeleid een durfsportlocatie waar het opzoeken van de maximumsnelheid de uitdaging is. De borden op de wal geven deze zones aan. HHNK is als nautisch beheerder betrokken bij de veiligheid en het vlotte verloop van het scheepvaartverkeer, maar heeft geen rol in het instellen van deze zones.”


    NOORDHOLLANDS DAGBLAD

    0 reacties :

    Een reactie posten