D66-Klimaatminister Rob Jetten wil een groot windmolenpark in de Noordzee aanleggen, maar hierover maken wetenschappers zich nu zorgen.
MARIT NUBÉ 12-6-2023
Volgens hen lijken windturbines de groei van fytoplankton te verstoren in bepaalde gebieden in de Noordzee. Dit is echter wel nodig om de voedselketen op peil te houden.
Dit zegt Luca van Duren, hoofdonderzoeker van kennisinstituut Deltares bij het NTR-programma Focus. Fytoplankton vormt volgens hem de basis van de voedselketen in de zee. "Dus als je op veel plekken een negatieve impact hebt, moet je je wel heel goed afvragen waar je mee bezig bent," stelt hij.
De duizenden windpalen zorgen namelijk voor een andere zeestroming, waarbij koud en wam water zich meer met elkaar vermengen, meldt AD. Hierdoor krijgen algen op de ene plek meer voeding dan op de andere, waar er een rem op de groei ontstaat van de plankton.
Daarnaast zijn er zorgen om het effect van stroomkabels op embryo's van haaien en roggen, meldt AD. Ook leidt het heien van de duizenden nieuwe turbines tot veel geluid. Nu al sterven er vogels omdat ze tegen de wieken van de windmolen aanvliegen. Uit een Duitse studie is al gebleken dat windmolens bepaalde vogels wegjagen uit hun habitat.
Ook de voorzitter van NetVisWerk, Albert Jan Maat, maakt zich zorgen. "We moeten de ecologische impact van windparken veel beter onderzoeken. Of willen we het risico lopen dat we straks al onze vis uit Aziatische kwekerijen moeten halen?" zegt hij bij Focus.
Eerder keerde klimaatactiviste Greta Thunberg zich al tegen de komst van verschillende windmolenparken in Noorwegen. Dit omdat de windmolenparken op het land van de inheemse Sami-bevolking staat en zij dit niet willen, daarbij gesteund door de rechter. Toch zijn de parken er.
NieuwRechts
0 reacties :
Een reactie posten