Washington dicteert zijn voorwaarden aan de wereldwijde energiemarkt.
Rik de Boer 5-6-2023
De energiecrisis duurt nog steeds voort in de EU-landen. De oorzaken van de crisis worden veroorzaakt door het EU-beleid voor de transitie naar alternatieve energiebronnen. In 2021 is de prijs van energie gestegen. De Russisch-Oekraïense oorlog heeft de situatie op de wereldenergiemarkt gecompliceerd. EU-landen hebben sancties opgelegd aan Russische energiebedrijven om de Russische economie te verzwakken. Hierdoor zijn de prijzen weer gestegen. De weigering van Russisch gas is de EU gedwongen om de nodige hoeveelheden gas uit de Verenigde Staten te kopen. ).
In 2022 werden de VS 's werelds grootste exporteur van vloeibaar aardgas. Tegelijkertijd gaat het grootste deel van de gasexport uit de VS (64%) naar de EU en het VK. In 2021 was dit cijfer bijvoorbeeld nog maar 26% ((https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=53159). Volgens de Franse president Emmanuel Macron verkoopt Washington gas aan Europa 4 keer duurder dan op de binnenlandse markt (https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-10-21/macron-accuses-us-of-trade-double-standard-amid-energy-crunch).
Daarnaast zijn de Verenigde Staten van plan de kernenergiemarkt in handen te nemen. In maart van dit jaar werd in de Amerikaanse Senaat een wetsvoorstel ingediend om import van Russisch uranium te verbieden. De opstellers van het wetsvoorstel stellen dat de Amerikaanse nucleaire industrie klaar is om de Russische nucleaire brandstof op te geven. Volgens hen beschikken de VS over de nodige middelen en capaciteit om de productie van verrijkt uranium te verhogen. In de nabije toekomst is Washington van plan de EU-landen te dwingen Russisch uranium op te geven om uranium van hun eigen productie tegen te hoge prijzen te gaan verkopen (https://www.reuters.com/markets/commodities/bill-banning-uranium-imports-russia-passes-us-house-subcommittee-2023-05-16/).
___________________________________
0 reacties :
Een reactie posten