Waar zijn doel plus bal bij de energietransitie?

Datum:
  • woensdag 28 juni 2023
  • in
  • Categorie: , ,
  •  LEZERS WILLEN WETEN WAT DE STAND IS ALS ER OVER ENERGIETRANSITIE WORDT GESCHREVEN


    22-6-2023


    De media publiceren veel over de energietransitie maar vaak is het cijfervrij gebabbel. Zo lezen we bijvoorbeeld wel dat Frankrijk kerncentrales heeft en er nog meer wil maar niet dat het land met vier ton CO2 per hoofd van de bevolking de laagste uitstoot van Europa heeft, dankzij diezelfde kernenergie. Het is een beetje alsof er over voetbal wordt geschreven, zonder doelpunten en de stand te vermelden, schrijft Simon Rozendaal.

    Stel dat kranten maar over voetbal schrijven zonder uitslagen te melden. De tv toont alleen praatjes met spelers, trainers en analisten maar geen doelpunten. Absurd?

    SIMON ROZENDAAL
    Simon Rozendaal (1951) is wetenschapsredacteur van EW.
    Lees meer
    Simon Rozendaal

    Waarom pikken wij het dan wel dat de media ons dagelijks bombarderen over de energietransitie, maar bijna nooit laten zien wat ook alweer het doel is en hoe het opschiet? Voor alle duidelijkheid: het is de bedoeling om de mondiale CO2-uitstoot te verlagen en aldus te voorkomen dat de aarde catastrofaal opwarmt. Dus zou je verwachten dat we met enige regelmaat horen over de voortgang: welke landen erin slagen om de CO2-uitstoot te verlagen.

    Nee dus.

    CO2-UITSTOOT FRANKRIJK PER HOOFD VAN DE BEVOLKING HELFT VAN LANDEN DIE NIET MEER IN KERNENERGIE GELOVEN

    Onlangs schreef de Volkskrant over de ruzie tussen Duitsland en Frankrijk over kernenergie. ‘Frankrijk is een van de laatste Europese landen die nog gelooft in kernenergie.’ Allereerst is dat niet waar. Oost-Europese landen (Polen, Tsjechië, Slovenië, Hongarije, Slowakije, Roemenië en Bulgarije) gaan nieuwe kerncentrales bouwen, meldde het FD onlangs nog. Maar dan nog, in het bewuste stuk werd niet vermeld dat het rare Frankrijk een CO2-uitstoot heeft van 4 ton per hoofd van de bevolking. Dat is de helft van landen die niet meer in kernenergie geloven.

    Ik heb een map vol met dit soort cijfervrij gebabbel. Een tijdje geleden schreef Ana van Es in diezelfde Volkskrant twee columns over Limburgers die kleine kernreactoren (SMR’s, small modular reactors) willen plaatsen in Noord-Limburg.

    Ik voer geen campagne tegen de Volkskrant. Bij milieu en landbouw is die krant een doorgeefluik van Greenpeace, maar de buitenlandverslaggeving is van hoog niveau. Deze Ana van Es werkte eerder in het Midden-Oosten en kreeg alom complimenten. Terecht. In 2016 was ze genomineerd voor Journalist van het Jaar.

    Van het Midden-Oosten mag ze veel afweten, de energietransitie gaat haar boven de pet. Ook zij vermeldde in haar columns niet waarom die Limburgers kleine kernreactoren wilden plaatsen. Namelijk dat je daarmee de CO2-uitstoot van een land veel sneller en effectiever kunt verlagen dan met zonnecellen en windmolens. Met andere woorden, die rare Fransen en nog raardere Limburgers proberen om met behulp van kerncentrales een catastrofale stijging van de zeespiegel te voorkomen.

    LEZERS WILLEN WETEN WAT DE STAND IS ALS ER OVER ENERGIETRANSITIE WORDT GESCHREVEN

    In 2022, toen er toevallig behoorlijk wat Franse kerncentrales toe waren aan groot onderhoud, schreef diezelfde Volkskrant een grote reportage over de nucleaire droom van president Emmanuel Macron die in duigen leek te vallen. Dat stuk was geschreven door de correspondent in Frankrijk, Eline Huisman. Van haar heb ik al diverse uitstekende verhalen over Frankrijk gelezen. Maar ook zij heeft geen kaas gegeten van de energietransitie. Ze vermeldde nergens in haar artikel dat het bij de energietransitie om CO2 gaat en Frankrijk het op dit vlak heel goed doet.

    Willem Vissers, voetbalverslaggever van de Volkskrant, kun jij je collega’s eens uitleggen dat je niet over voetbal kunt schrijven zonder de uitslag en de doelpunten te vermelden? En dat wanneer er dus over de energietransitie wordt geschreven, lezers willen weten wat de stand is? Een kind kan de was doen: tik op de website Our World in Data (Universiteit van Oxford) ‘CO2 per capita’ en hup, daar staat het allemaal.

    Lezers hebben het recht om te weten wat de CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking is van landen als Duitsland en Denemarken, die heel veel hebben geïnvesteerd in zonnecellen en windmolens. Wat de CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking is van een land als Noorwegen, dat vooroploopt in elektrische auto’s.

    Tot besluit, even een tussentijds wedstrijdverslag. De eerste helft van de energietransitie is nog naar net begonnen en het lijkt erop dat de wedstrijd misschien wel een eeuw gaat duren, dus het is niet duidelijk wie uiteindelijk gaat winnen. Economieverslaggever Joris ­Heijn wees er onlangs in dit weekblad op dat de CO2-uitstoot per Nederlander is gedaald van 13 ton in 1979 naar 8 ton nu. Mooi. Maar vooralsnog hebben Frankrijk en Zweden dankzij kernenergie en waterkracht de beste (want laagste) Europese score, met een uitstoot van 4 ton per hoofd van de bevolking.

    ELSEVIER

    0 reacties :

    Een reactie posten