Met communicatie ’naar de burger toe’ moet Hollands Kroon meer de nek uitsteken

Datum:
  • zondag 25 juni 2023
  • in
  • Categorie:

  • HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA 
     Met communicatie ’naar de burger toe’ moet Hollands Kroon meer de nek uitsteken



    Winnie van Galen 25-6-2023



    In Hollands Kroon kunnen burgers en ondernemers chatten met robot Sophie.© Beeld Hollands Kroon





    De gemeente Hollands Kroon laat onvoldoende zien dat ze inwoners, ondernemers en instellingen graag van dienst is. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd.

    Het onderzoek kwam voort uit de vraag hoe effectief de communicatie verloopt en of dit aansluit bij de wensen van de samenleving. Daarbij werd zowel gekeken naar de communicatie binnen de ambtelijke organisatie, college en gemeenteraad als de communicatie richting burgers, bedrijfsleven enzovoorts. Wat de communicatie naar buiten toe betreft kan de gemeenten winst boeken door meer ’de leiding te nemen in de afhandeling van zaken’. ’Inwoners, ondernemers en vrijwilligers zien graag dat de gemeente hen meeneemt in het proces en hoe dit eruit komt te zien, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.’ Daarnaast verwachten partijen dat de gemeente meedenkt in oplossingen en toont dat zij bereid is om te helpen, aldus de onderzoekers.


    Persoonlijk contact

    Wat de digitale bereikbaarheid aangaat, valt met name op dat ouderen in de gemeente niet gelukkig zijn. Die categorie heeft behoefte aan persoonlijk contact en informatie die via de brievenbus of telefoon komt. ’Ze missen bepaalde informatie omdat deze alleen digitaal wordt verspreid. Sommige inwoners weten niet dat er altijd een mogelijkheid is om te bellen en het maken van een fysieke afspraak’, aldus het onderzoek.

    Een andere aanbeveling is meer begrip te tonen voor de situatie van burgers en bedrijven. ’Ook als er iets niet mogelijk is, is het van belang dit duidelijk uit te leggen en verder mee te denken in wat dan wel mogelijk is.’

    Als burgers bij de gemeente aankloppen wordt dit vanuit een bepaalde urgentie gedaan. De voor het onderzoek geraadpleegde burgers geven echter aan het idee te hebben dat de gemeente die urgentie begrijpt of serieus neemt. ’Het is van belang dat medewerkers zich meer inleven in de klant. Dit sluit aan bij het signaal dat missende expertise van de gemeente soms een oorzaak is van vertraging tijdens processen.’ Als aanbeveling geven de onderzoekers aan dat de gemeente helder dient te zijn over welke expertise wel of niet in huis is.


    Vriendelijk

    Tevredenheid is er over het eerste telefonische- of mailcontact met de gemeente. Verder zijn medewerkers vriendelijk en wordt de communicatie en voorlichting door de gemeente beoordeeld met een 6,9. De voor het onderzoek geïnterviewde personen geven voorts aan veelal tevreden te zijn over het gemak waarmee een vraag kan worden voorgelegd of een verzoek worden ingediend en over volledigheid van de ontvangen informatie, aldus de onderzoekers.


    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten