DEN HELDER Varen op waterstof, een eind maken aan de plastic soep, de gastronomie van de waddeneilanden promoten, een keur aan innoverende bedrijven en start-ups was present op de Toogdag voor de Wadden. Maar het ging ook over kerncentrales, gasboringen en aanlanden van elektriciteitskabels.
Peter Schat 26-6-2023
Aan energie geen gebrek in het waddengebied. Energie bij ondernemers die hun dromen, idealen en winstdoelstellingen trachten te verwezenlijken, wel te verstaan. Want de fossiele energie die daarvoor nodig is, loopt tegen grenzen aan. Wat is er nodig om de Waddenregio de ideale partner te laten zijn bij energietransitie, natuurontwikkeling en verbeteren van de leefbaarheid? Daarover ging de Toogdag voor de Wadden, die dit jaar neerstreek op de Oude Rijkswerf in Den Helder.
Drie ministers zouden hun opwachting maken voor een zaal met honderden bestuurders van diverse pluimage en vertegenwoordigers van maatschappelijke en natuurorganisaties, bedrijfsleven, adviesbureaus en belangengroepen. Er kwamen er uiteindelijk twee: Christianne van der Wal (Natuur, VVD) en Rob Jetten (Klimaat, D66). Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat (VVD) bracht zijn videoboodschap op een groot scherm in theater De Kampanje, waar het Waddenfonds en de Omgevingsraad Waddengebied de toogdag maandag belegden.
Kerkachtig vatte Harbers samen: „ Zo nodig helpen we de wandelende wadden om natuurlijke dynamiek te vergroten en het precaire bodemleven te beschermen. Behalve natuurgebied is het ook bedrijvig gebied. Dat schuurt, maar waar het schuurt wordt het vaak beter. Wrijving van belangen gebruiken we om synergie te bewerkstelligen.”
Getijdegebied
Voorzitter Arno Brok van het Omgevingsberaad Waddengebied, in het dagelijks leven commissaris van de Koning in Friesland, preciseerde: „Er wonen ook mensen in dit grootste getijdengebied ter wereld, dat van levensbelang is voor foeragerende vogels. Het primaat van de natuur is er bijna, maar niet absoluut. Bewoners realiseren zich goed, dat je daar respect voor moet hebben.”
Maar schuren doet het wel, de alomtegenwoordigheid van de mens en de naar herstel snakkende natuur, afkalvende biodiversiteit en onder druk staande waterveiligheid. Van Brok hoeft ook niet de vaargeul naar Ameland dagelijks te worden uitgebaggerd. Omdat de geul te smal wordt, perkt de veerdienst met ingang van dinsdag het vaarschema in. Brok oogstte applaus met: „Dat voorafgaand aan het zomerseizoen zo ingrijpend doen zonder herhaald overleg met bewoners, is onfatsoenlijk en getuigt niet van respect voor hen.”
Maar loop daarbij volgens hem niet weg van de discussie, ’of vakantievieren vanuit de kofferbak van de auto op Ameland wel zo nodig is’.
Gasboringen
Over energie gesproken, het ging verder ook over gasboringen ten noorden van de waddeneilanden en waar de kabels moeten lopen, die door windmolenparken op zee opgewekte stroom aan land brengen. Jetten zei dat zijn ministerie de mogelijkheid van kleine kerncentrales, waar sommige provinciebesturen erg juichend over zijn, wordt onderzocht. „Maar wees je ervan bewust, dat er nog nergens ter wereld zo’n kleine kerncentrale draait.”
Van der Wal en hij waren vier handen op één buik waar het om gasboringen gaat: „Als we ’Groningen’ sluiten en geen gas meer uit Rusland importeren, komen we de komende tien jaar twintig procent van ons gas te kort. Als dat betekent schaliegas importeren of gas halen uit landen met amper milieuwetgeving, kies ik voor extra gaswinning in de Noordzee.” Van der Wal: „Als je moet kiezen uit twee kwaden, kies je het minst erge.”
Duidelijk is wel, dat niet alle bewoners van het waddengebied daar ’energie’ van zullen krijgen.
Noordhollands Dagblad
d
1 reacties :
In het hypothetische geval dat ik zou moeten kiezen tussen 2 kwaden
zou ik NIET kiezen voor Van der Wal. Zoveel is zeker.
Een reactie posten