Asielopvang kan leiden tot hoger salaris burgemeesters en wethouders, plus bonus

Datum:
  • donderdag 8 juni 2023
  • in
  • Categorie: , ,
  • Dat een gemeente bonussen krijgt voor de opvang van asielzoekers, was al wel bekend.


    7 JUNI 2023 MARIT NUBÉ



    Maar nu blijkt dat de burgemeester, wethouders en raadsleden ook persoonlijk erop vooruit kunnen gaan met de komst van een groot azc in hun gemeente. Hun jaarsalaris kan duizenden euro's hoger uitvallen.

    Dit schrijft blogger Gerard de Boer. De redering is als volgt. Om het maandsalaris van een burgemeester, wethouders en raadsleden te bepalen, wordt er gekeken naar het inwonersaantal van de gemeente. Hoe hoger het inwonersaantal, des te hoger het salaris.

    Elke gemeente wordt qua omvang opgedeeld in één van de negen klassen. Zo is klasse 1 voor alle gemeenten tot 8.000 inwoners. Klasse 2 is voor alle gemeenten met een inwonersaantal tussen de 8.001 en 14.000. Klasse 3 hanteert het inwonersaantal van 14.001 tot 24.000.

    De Boer neemt als voorbeeld een gemeente dat qua een inwonersaantal net onder het randje zit, bijvoorbeeld 23.800 inwoners. Hiermee valt de gemeente nog in klasse 3, waarop ook het salaris voor de gemeenteraad is gebaseerd. Maar als de gemeente een azc van driehonderd man opent, springt de gemeente over naar klasse 4.

    Met de nieuwe classificering gaat ook de salaris van de gemeenteraad op vooruit. Zo krijgt de burgemeester niet meer 8.088,71 (klasse 3) euro per maand, maar 8.792,89 (klasse 4). Wethouders krijgen in dit geval maandelijks zo'n 500 euro extra. Jaarlijks gaat dit om duizenden euro's. Bij grotere gemeenten kunnen ook raadsleden financieel erop vooruitgaan.

    Asielzoekers tellen mee als inwoners van een gemeente. Volgens het COA worden asielzoekers namelijk ingeschreven in de gemeente waar ze op dat moment verblijven. Na hun inschrijving krijgen ze ook een BSN-nummer.

    Bonussen
    De salarisverhoging staat nog los van de bonussen die gemeenten krijgen als ze vrijwillig asielzoekers opvangen. Dit kan behoorlijk hoog zijn. Volgens de NOS krijgt een gemeente 5000 euro bonus per asielplek, als er binnen drie maanden opvang wordt geregeld voor meer dan honderd asielzoekers voor meer dan vijf jaar. Bij een langdurig azc van honderd inwoners gaat dit dus om een bonus van een half miljoen euro.

    De bonus per opvangplek kan ook lager uitvallen, bijvoorbeeld 2500 euro. Dit is als gemeente er langer over doet om asielopvang te regelen, maar de opvang uiteindelijk wel voor langer dan vijf jaar is. Een gemeente die gedwongen moet worden, krijgt een bonus van slechts 1500 euro per opvangplek.

    Gerard de Boer vindt dat deze bonussen rieken naar 'actieve omkoping', volgens artikel 177 van het Wetboek van Strafrecht. Hierin staat dat het strafbaar is om een een ambtenaar 'een gift of belofte te doen dan wel een dienst te verlenen met het oogmerk om hem te bewegen in zijn bediening iets te doen of na te laten'. Op deze overtreding staat een gevangenisstraf van maximaal zes jaar, of een geldboete in de vijfde categorie. Dat is 90.000 euro.

    NieuwRechts

    0 reacties :

    Een reactie posten