Hollands Kroon - BREEZAND
De eigenaar van grond nabij het bedrijventerrein Kooyhaven in Breezand kan weer vrij over zijn eigendom beschikken.
Winnie van Galen 31-5-2023
Het college van B en W dat via een wettelijke regeling het eerste recht van koop opeiste, ziet hier bij nader inzien vanaf omdat de kosten niet tegen de baten opwegen.
Waarom wilde de gemeente die grond aanvankelijk verwerven?
Dat heeft te maken met de energietransitie. De bedoelde percelen zijn in beeld gekomen voor de aanlanding van energie (waterstof) uit zee. Hiervoor zijn waarschijnlijk grote elektriciteitsstations nodig. Over de locatie van die stations wilde de gemeente zo veel mogelijk de regie houden. Met name om schade aan het landschap, de omgeving, te voorkomen.
Door welke ontwikkelingen is het anders gelopen?
De provincie heeft een nieuwe notitie geschreven (Ruimtelijke Handreiking elektriciteit stations) waardoor de zorgen van het college over een goeie inpassing van die stations in het landschap zijn verminderd. In die notitie worden eerst bestaande
stations uitgebreid, dan komen ze op industrieterreinen terecht en pas in de volgende fase in het landelijk gebied. Ook speelt mee dat de gemeente onvoldoende zekerheid kreeg of de grond nabij Kooyhaven daadwerkelijk voor de aanlanding van energie uit zee wordt benut. Bij Tennet, de provincie en Port of Den helder was die duidelijkheid niet te krijgen.
Werd het financiële risico voor de gemeente al met al te groot?
Dat klopt. Vanwege de grote onzekerheid over het verloop van de ontwikkelingen zou de aankoop van de gronden ’een sterk speculatief karakter krijgen’ en daarmee andere gemeentelijke investeringen in de wielen kunnen rijden. Bovendien heeft de gemeente ook rekening te houden met de wettelijke waarborgen die de eigenaar van die gronden heeft zodra de onderhandelingen over de verkoop zijn gestart. Door de zaak af te blazen, de grond werd op 14 april te koop aangeboden, zijn ook die risico’s van de baan.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten