Oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting
30-5-2023
'ME'ers zijn ook maar mensen!' zegt oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting
De politie zou volgens het eigen motto ‘waakzaam en dienstbaar’ moeten zijn, maar kwam door het excessief gebruik van geweld tijdens coronademonstraties regelmatig negatief in het nieuws. Oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting praat hierover met Flavio Pasquino en gaat daarbij uitvoerig in op de – volgens hem – bepalende rol van de politiek.
Als woordvoerder van de Amsterdamse politie stond Wilting in de jaren tachtig en negentig regelmatig zelf op, of beter gezegd naast de barricades bij grote demonstraties. Om zijn werk als woordvoerder goed te kunnen doen, vond hij het belangrijk om tussen de mensen aanwezig te zijn. Zo kon hij met eigen ogen zien wat er gebeurde.
Wilting mist die betrokkenheid tegenwoordig, vooral bij politici. Die begeven zich volgens hem slechts eens per vier jaar – vlak voor de verkiezingen – onder de gewone burgers, waarna ze zich weer terugtrekken in hun Haagse ivoren torens. Wilting is altijd gewoon gebleven en heeft een hekel aan het woord elite. Hij heeft de buik vol van partijen zoals D66 die Nederland willen uitleveren aan de in zijn woorden ‘ondemocratische EU'. Maar hij gelooft desondanks wel in onze democratie, al is het misschien tegen beter weten in.
Over de politie, en vooral politiemensen in het algemeen, is Wilting kritisch maar ook vol lof. Niet alleen omdat ze hun werk vaak onder moeilijke omstandigheden moeten uitoefenen, maar omdat het uiteindelijk, net als hijzelf, ook maar gewoon mensen zijn. Wilting, die ooit ME’er was, weet dat als geen ander. Hij kwam ook een keer in de positie dat zijn emoties de overhand kregen, toen een collega tijdens een demonstratie door een baksteen vol in het gezicht werd geraakt. Hij deelde toen rake klappen uit aan de stenengooier.
Het excessief geweld van politiemensen tijdens coronademonstraties en de demonstraties van de boeren keurt Wilting echter stellig af, al plaatst hij wel enige kanttekeningen. Zo vindt hij bijvoorbeeld dat vooral gekeken moet worden naar de bepalende rol van politiek Den Haag. “Mensen demonstreren omdat ze ontevreden zijn over beslissingen die de politiek neemt,” zegt hij aan tafel tegen Flavio Pasquino. “Daarbij voert de politie alleen maar uit wat de politiek opdraagt, en dat is maar goed ook.”
Wilting geeft ook antwoord op prangende vragen die veel mensen nog altijd bezighouden. Was het bijvoorbeeld een bewuste strategie om demonstraties tegen het coronabeleid te laten escaleren, om zo het bezoeken van deze demonstraties te ontmoedigen? En welke rol speelden Romeo’s, arrestatie-eenheden in burger, hierin?
Voor de antwoorden op deze vragen, en veel meer inzichten van Klaas Wilting, bekijk hier het verhelderende gesprek.
Theatertour en boekenprijsvraag
Wil je Klaas Wilting horen vertellen over wat hij allemaal heeft meegemaakt tijdens zijn roemruchte loopbaan bij de Amsterdamse politie? Hij reist momenteel, samen met zijn vrouw, door Nederland met een theatertour. Hierin laat hij met unieke filmbeelden en verhalen allerlei spraakmakende misdaden uit de Amsterdamse onderwereld de revue passeren, van de ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer tot de dood van Peter R. de Vries. Op zijn Facebookpagina vind je hierover meer informatie.
Je kunt ook een boek winnen, geschreven door Klaas Wilting, met de titel ‘De roerige jaren van de politiewoordvoerder’. Wil je kans maken op dit boek? Stuur dan het antwoord op de vraag ‘Op welke dag zijn Heineken en zijn chauffeur ontvoerd en op welke datum werden ze bevrijd?’ naar info@blckbx.tv onder vermelding van Klaas Wilting.
Het boek waaraan in het interview verwezen wordt, is Revolt of the Elites and the Betrayal of Democracy van Christopher Lasch.
0 reacties :
Een reactie posten