.......alle nationale gezondheidsautoriteiten zijn “incompetent” gebleken.
Bravo Zweden! Geen lockdowns, geen schoolsluitingen – minst aantal doden
(Vertaling: E.J. Bron)
Wat zou de beste corona-politiek geweest zijn – welnu, we zullen het waarschijnlijk pas over 10, 20 jaar weten. Nieuwe studies geven echter Zwedens eigen weg gelijk: het land heeft de laagste oversterfte van alle industrielanden. Tegelijkertijd waren de maatregelen minder streng.
Met welke drastische woorden werd er in het begin van de pandemie wel niet gewaarschuwd voor Zwedens eigen weg wat betreft corona. Geen lockdowns, geen schoolsluitingen, adviezen in plaats van verboden – enkele waarnemers zagen al horrorscenario´s op het Scandinavische land afkomen.
Drie jaar later ziet alles er anders uit. De nieuwste studies bewijzen: Zweden had tijdens de pandemie de laagste oversterfte van alle industrielanden.
Zweden onderaan bij de oversterfte
Men weet niet van elke sterfgeval of dit door het corona-virus werd veroorzaakt. Bovendien werden corona-sterfgevallen in elk land verschillende gedefinieerd en geregistreerd. Daarom kan men uiteindelijk alleen maar een onderzoek instellen naar de “overtollige sterfgevallen”, hoeveel mensen door een pandemie sterven. De oversterfte geeft aan hoeveel mensen er per maand of per jaar meer gestorven zijn dan in “normale tijden”. Oversterfte geldt ook onder wetenschappers als betere vergelijkingsmaatstaf.
De desbetreffende data zijn inmiddels beschikbaar. Conclusie: in Zweden zijn “maar” 3,3% meer sterfgevallen dan anders. Daarmee staat het land onderaan. Het Britse weekblad “The Spectator” becommentarieert: “Zweden staat aan het eind van de gradatie – nog onder Australië en Nieuw-Zeeland” – twee landen met een bijzonder radicaal corona-management.
Zweden nam corona serieus – maar schreef geen huisarrest en mondkapjesplicht voor
Men kan het aantal overtollige sterfgevallen ook anders meten, als aandeel van de totale bevolking. Hier is hetzelfde beeld te zien. Data van de OVSE geven het aandeel overtollige sterfgevallen per 100.000 inwoners aan. “Zweden staat weer onderaan”, stelt “The Spectator” vast.
De liberaal-conservatieve journalist Brad Polumbo jubelt in zijn column in de “Washington Examiner”: “Zweden ziet er fantastisch uit”. Alle data zouden “het beginsel van de Scandinavische natie hebben bevestigd om de scholen open te houden en het ontoegankelijk maken door de staat van de economie grotendeels af te wijzen.”
Zweden zou de Covid-19 vaccinatie wel degelijk serieus hebben genomen “en moedigde de mensen aan om zich verantwoordingsvol te gedragen”, zegt Polumbo, ook bij het vaccineren: de autoriteiten hebben volwassenen en vooral oudere mensen aangemoedigd om zich tegen Covid-19 te laten vaccineren. Daarmee bereikten ze “een zeer hoog vaccinatiepercentage, maar ze drongen de vaccinatie niet op aan kleine kinderen”. Tot de weinige maatregelen door de staat behoorden reisbeperkingen. In de zomer volgde Stockholm “een veel terughoudender beginsel. Dientengevolge hadden de burgers van het land meer vrijheid en waren er in totaal minder sterfgevallen.”
Minder leerachterstand bij de leerlingen
Ook de “New York Times” vindt woorden van erkenning voor Zweden: het land volgde een “soepel optreden ter indamming van de Covid-19 epidemie – in het begin geen opdracht om thuis te blijven, en later geen mondkapjesplicht”, schrijft de bekende journalist David Wallace-Wells in een column. De Zweedse regering “benadrukte de individuele verantwoording van haar burgers en vermeed nationale voorschriften tot huisarrest en de meeste andere vormen van opdringende voorschriften.” Er zouden weliswaar richtlijnen geweest zijn, maar geen voorschriften.
Ook het afzien van schoolsluitingen heeft waarschijnlijk aan de verwachtingen beantwoord. Dat zou blijken uit een “opzienbarende studie, die de leerachterstand door de pandemie veroorzaakt heeft”. Deze “duidt erop dat de Zweedse leerlingen in vergelijking met de leerlingen voor de pandemie überhaupt niet geleden hebben – een opmerkelijk resultaat, dat dit land van andere landen lijkt te onderscheiden.”
Geen schuldenberg, geringe economische achteruitgang
Datzelfde geldt voor de economie. De u9itgever van “The Spectator”, Fraser Nelson, wijst in de “Britse Telegraph” op de geringe schuldenberg die Zweden gedurende de pandemie heeft opgehoopt, en op de geringe economische achteruitgang: “Het Zweedse bbp daalde in 2020 met 2,9%, terwijl het Britse met 9,4% instortte.” In Oostenrijk daalde het in het eerste jaar overigens met 6,5%.
Nelson stelt vast: “In tegenstelling tot de Britten hadden de Zweden een regering die hen vertrouwde… Het ontbreken van regels maakte het de mensen mogelijk hun eigen oordeelsvermogen in te zetten en tegelijkertijd de economische en sociale schade te minimaliseren.”
Zelfs het ZDF, dat het succes van Zweden probeert te relativeren, moet uiteinde erkennen: “Zweden kwam met naar verhouding weinig corona-maatregelen veel beter door de pandemie dan in het begin gevreesd en registreert een relatief geringe oversterfte.” De Duitse tv-zender wil daar echter niet uit afleiden dat de coronas-maatregelen over het algemeen meer schade dan nut veroorzaakt hebben.
Over tien jaar weten we nog meer. Zoveel staat vast. Eén ding weten we nu echter al, becommentarieert de Amerikaanse econoom Dan Mitchell met het oog op de nieuwste data. Namelijk dat alle nationale gezondheidsautoriteiten “incompetent” zijn gebleken. Op internationaal niveau geldt dat net zo voor de Wereldgezondheidsorganisatie, de WHO.
Bron:
exxpress.at
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)
0 reacties :
Een reactie posten