Uiteraard feliciteert elke partij de BBB, niet vanwege de standpunten, niet vanwege de winst, maar puur uit fatsoen en respect zonder inhoud.
Rients Hofstra 16-03-2023
Want respect is een kernbegrip binnen een echte democratie. Helaas hebben we die niet.
Want let wel, de wellicht gehalveerde coalitie in de senaat heeft wisselend BBB (Built Back Better?) of het arbeiders verloochenend linkse blok nodig, om aan kiezersbedriegende meerderheden te komen. Wat betreft de stikstof idioterie: de één voor en de ander tegen het stikstof beleid van het kabinet (lees Brussel en WEF) waar ook Caroline van der Plas niet meer onderuit kan.
Moeten de fracties wel unaniem voor of tegen stemmen. Deze wurgende fractiediscipline richting een coalitie waar beide partijen geen commitment mee hebben, is verre van democratisch.
Caroline heeft zeker felicitaties verdiend vanwege het blootleggen van het totale faillissement van het huidige politieke systeem dat ten onrechte democratisch wordt genoemd. De struise boerenvoorvrouw van BBB had deze keer de (mest)magneet aan haar reet (suggereert niets, rijmt lekker op magneet) hangen. Eerder al had Koekoek eens die trekker onder zijn overall. D’66 probeerde het met Van Mierlo, maar Pechtold en Kaag zorgden voor pure ellende. Geert Wilders, Pim Fortuyn, en sinds enkele jaren Thierry Baudet dachten te vernieuwen. Ze stegen en daalden, werden kapot gemaakt (Pim & Thierry) of ingepakt (Geert ten dele, 66 totaal). Samen met wat splinters zoals b.v. de SP, de PvdD en 50+ verzamelden ze bijna uitsluitend proteststemmen. En steeds scoorde een charismatische leider, waarbij het programma met meestal slechts one-issue, min of meer ondersteunend maar in wezen ondergeschikt was. Machtswellust, egotripperij en/of narcisme leidt immer de neergang in, hier en nu en ooit bij bv. de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen.
Steeds is één duidelijk signaal repeterend: de democratie functioneert niet! De partijelites (kartel volgens FvD) (ver)oordelen, dicteren, bepalen en voeren uit. De trias politica functioneert niet door het gebrek aan drie onafhankelijke poten. De verdeeldheid is enorm, het wij/zij gevoel zorgt voor onbegrip enerzijds en woede anderzijds. Het gevoel verraden te worden is vrij algemeen en inmiddels het ‘gevoel’ voorbij.
Dat gaat de BBB allemaal ook ondervinden. Zij willen functioneren binnen een antidemocratisch systeem. “Ze” moeten rekening met ons gaan houden’, is een uitspraak die dit onderschrijft. Als Caroline zou hebben gezegd: ‘We zoeken binnen de beide kamers voortdurend medestanders voor onze standpunten en stemmen tegen voorstellen die tegen onze beloftes aan de kiezers ingaan’, dan was ze democratisch gestart.
Nee, Caroline staat klaar in provincies mee te doen aan coalitiebesprekingen en denkt al hardop over gelukszoekers die wel minister willen worden. Intussen kraait ze uit dat ze er voor de burgers wil zijn. Wat een onzin. Als je bereid bent kiezersbedriegende coalities aan te willen gaan en uit eigen gelederen vakinhoudelijke onbenullen op de ministeries wilt plempen, snap je iets niet, zoals alle partijen al decennia het niet snappen.
Tijdens de verkiezingsavond kwamen 5 hoofdpunten naar voren:
- 1 Onbekwaamheid
- 2 Stikstof
- 3 Gezondheidszorg
- 4 Migratie
- 5 Klimaat
Over onbekwaamheid gaat ze struikelen, zeker als ze eigen mensen in een regering met carrièrejagers uit regentenpartijen wil samenvoegen. Maar met dat woord zit ze op de lijn van AS, evenals bij punt 3 als onderdeel van punt 1
Waar het de stikstof en het klimaat betreft gaat ze een harde kluif krijgen aan 66 en de linkse wolk.
Wat betreft de gezondheidszorg zullen achtereenvolgens 66 (Ernst Kuipers), CDA (Hugo de Jonge) en VVD (Hans Hoogervorst met zijn marktwerking) Caroline niks gunnen. Zij hebben de zorg immers systematisch naar gort geholpen.
Eigenlijk zouden de verliezers ook moeten worden gefeliciteerd. Immers, zij laten ook zien dat er niets democratisch kan worden genoemd, m.n. het van oudsher boerencluppie CDA. Regeren is halveren doet hier weer opgeld. Toch hebben hypocriete reli’s de BBB gefeliciteerd. Van Harte? Welnee, eerder als een satanische boer met een aantal rottende, holle kiezen. Alleen CDA’er Wim van der Camp was reëel “De gevestigde politieke orde is afgestraft. De burgers zijn het zat. Iedereen wordt in een proces gestopt i.p.v. dat er een oplossing komt.” Een waarheid als meerdere koeien tegelijk van een prominent van een partij die er grondwettelijk niet had mogen zijn, als wij echt een seculiere staat pretenderen te zijn.
De ontevreden kiezers zijn massaler opgekomen dan bij vorige verkiezingen, dat zegt iets. En ze zullen zich allemaal weer belazerd gaan voelen, dat zegt ook iets. Maar dat Mark Rutte amper heeft verloren ondanks zijn desastreuze regeerperiodes met volop list en bedrog van circa 13 jaar zegt nog veel meer. Manipulatie wordt alom gesuggereerd, evenals dat BBB tot de controlled opposition (volgens o.a.Laurens Buijs) zou behoren en wellicht wordt ondersteund door mensen van Bayers dochter Monsanto (zoals Jeroen Verkroost in zijn column die link legt). Blijkt dit te kloppen, dan is de ondergang van BBB niet moeilijk te voorspellen.
Aan de andere kant zijn er mensen die stellen dat de massale (boeren) demonstraties het succes van Caroline heeft versterkt. Niets is minder waar. Dan had het ook Rutte moeten raken en die zit er nog steeds, evenals alle andere vakinhoudelijke onbenullen. Een kabinetsval zal voor nog meer ellende zorgen, nl. een kabinet in demissionaire staat gedurende wellicht meerdere jaren, vanwege de versnippering. De macht zal dan net als in de laatste coronaperiode ongekend groot zijn, omdat een kabinet maar 1 keer kan vallen. En lukt het wel na een lange demissionaire periode, dan worden de zittende poppetjes vervangen door nog engere types. En die zullen de deelsuccesjes dankzij de protesten en demonstraties afgedwongen, meteen terug draaien.
Algehele onvrede zal de machthebbers niet verontrusten. De gele hesjes in Frankrijk hebben Macron niet kunnen verjagen. Trudeau zit er nog steeds ondanks het truckersoproer. De massale acties in Berlijn met o.a. Robert Kennedy jr. als spreker hebben geen wisselingen in Berlijn of Brussel kunnen afdwingen. En Rutte verblijft hier nog steeds stevig in het torentje, met Edith Schippers op het vinkentouw. Worden we daar gelukkiger door?
Nee, als FvD, een cleane BBB en een nieuw groepering met bv. Pieter Omtzigt, Ronald Plasterk, Renske Leijten en Mona Keizer alle drie vanuit de AS-principes de Kamer gaan bestormen, pas dan mogen we spreken van een democratische rechtstaat Nederland. Nieuwe partijen gebaseerd op het AS-systeem zoals De 1e Demokritische Volksbeweging zijn van harte welkom.
0 reacties :
Een reactie posten