AMSTERDAM - Tegen zeker tien energiemaatschappijen wordt een massaclaim opgezet.
21-3-2023
Zij zouden variabele energiecontracten onrechtmatig tussentijds hebben gewijzigd. Aanbieder Vattenfall werd door de rechter terechtgewezen.
Het bureau GoBaxter denkt dat meer klanten tot gemiddeld €400 kunnen terugeisen. Omdat alle andere grote en veel kleinere maatschappijen ook tussentijdse prijsverhogingen hebben doorgevoerd gedurende de energiecrisis, stelt Jochem van Dalfsen van GoBaxter dat het om een totaalbedrag van €2 miljard aan vergoeding gaat.
Volgens Vattenfall gaat het in de rechtszaak om een specifiek geval voor de tariefswijziging van april 2022. „Met specifieke omstandigheden. De enige persoon die aanspraak mag maken op deze uitspraak is deze klant. Andere klanten niet.” Het energiebedrijf overweegt in beroep te gaan tegen het vonnis.
GoBaxter zegt dinsdag de aanmelding voor deze massaclaim ook tegen energiemaatschappijen Eneco, Essent, Greenchoice en Budget Energie te openen.
Extreme prijzen
In variabele energiecontracten staat doorgaans dat de aanbieder twee keer per jaar het tarief aanpast voor bestaande klanten. Door de geëxplodeerde prijzen voor stroom en gas vorig jaar, hebben energieleveranciers die tarieven vaker gewijzigd. Zij beroepen zich op de extreme tariefsverhogingen voor inkoop van vooral gas.
Volgens de rechtbank Amsterdam was Vattenfall daarover niet expliciet genoeg voor zulke bijzondere situaties met een verhoging.
„De tussentijdse prijsverhogingen van Vattenfall zijn in strijd met Europese richtlijnen en de wet”, aldus Van Dalfsen van GoBaxter, dat samenwerkt met advocatenkantoor Finch Dispute Resolution. De algemene voorwaarden waar Vattenfall naar verwijst zijn volgens het bureau afkomstig van de branchevereniging Energie-Nederland. „En 90% van de energiesector maakt hier gebruik van. Ook andere energieleverancier hebben waarschijnlijk onrechtmatig gehandeld als zij hun tarieven tussentijds gewijzigd hebben”, zo onderbouwt Van Dalfsen de massaclaim.
Miljoenen huishoudens
Het bureau verwijst voor de omvang van die claim naar CBS-cijfers van vorig jaar, die tonen dat 57% van de huishoudens zo’n variabel energiecontract had. Energiebedrijven gaven bijna geen vaste contracten meer uit. Omgerekend gaat het om ruim 4,5 miljoen huishoudens, stelt Van Dalfsen. „Waarvoor wij mogelijk een deel van de betaalde energierekeningen kunnen terugvorderen.”
TELEGRAAF
0 reacties :
Een reactie posten