“Anti-Rusland sancties zijn mislukt”

Datum:
  • maandag 13 februari 2023
  • in
  • Categorie: ,
  •  Onzichtbare hand” komt Poetin te hulp




    “Anti-Rusland sancties zijn mislukt”


    Volgens een analyse van de gastauteur voor het Duitse weekblad “Focus”. Gabor Steingart, zouden westelijke anti-Rusland sancties de Russische economie veel minder hebben getroffen dan verwacht. Ook volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal Rusland in afzienbare tijd economisch zelfs sneller groeien dan Duitsland, schrijft “Focus”.

    Onzichtbare hand” komt Poetin te hulp

    Steingart noemt een inzicht van de Engelse econoom Adam Smith, volgens welke de sterkste kracht in het kapitalisme niet voortkomt uit de bedoelingen van de marktdeelnemers, maar uit een “onzichtbare hand”, namelijk de geheimzinnige ontmoeting van aanbod en vraag.

    Zo zouden nu ook westelijke aanbod en Russische vraag elkaar vinden. In Rusland blijft men consumeren, net zoals omgekeerd Russische grondstoffen nog steeds in het Westen terechtkomen. Steingart vijf voor het Westen verontrustende feiten op, die de westelijke oorlogspropaganda om vol te houden, ontkent:

    1. Russische financiële systeem is intact

    Hoewel namelijk het Russische financiële systeem van het internationale betalingssysteem “SWIFT” werd afgesloten, zwakte desondanks de dollar tegenover de roebel af. En de Russische munt noteert ca. 10% meer waarde dan voor de oorlog.

    De Russische prestatiebalans leverde een exportoverschot op. Wat echter niet op de VS van toepassing is. Bovendien lijdt het Westen onder hoge energieprijzen op grond van de suïcidale gas- en olieboycot.

    2. Russische economie groeit

    Weliswaar zouden volgens het IMF zowel de Russische als de westelijke economie zijn gekrompen. De eerste zou echter weer groeien met 0,3%. In 2024 zou de Russische groei de Duitse zelfs duidelijk overtreffen.

    3. Chinese producenten dringen de Russische markt op

    Weliswaar zouden westelijke merken zoals “Apple” en “Samsung” direct in het begin van de oorlog van de Russische markt verdween, zouden echter door Chinese producenten (zoals “Xiaomi”, “Realme” en “Honor”) zijn vervangen. Nu halen vooral Turkije en China ook bij andere producten zoals wasmachines of industrieproducten in: de Chinese export naar Rusland behaalde dientengevolge een record, die de sterke daling van de handel met Europa heeft gecompenseerd.

    Bovendien zullen waarschijnlijk ook producten van “Apple” en “Samsung” via alternatieve routes weer in Rusland terechtkomen!

    4. Europese ondernemingen zijn nog steeds actief in Rusland

    Een onderzoek van de Zwitserse universiteit St. Gallen (HSG) kwam tot de conclusie dat 90% van de EU- en G7-ondernemingen nog steeds hun dochterondernemingen in Rusland exploiteren. Op basis van een analyse van 1404 ondernemingen, met voor de oorlog in totaal 2405 dochterondernemingen in Rusland, zouden namelijk maar 120 ondernemingen minstens een lokale dochteronderneming afgeschreven en verkocht hebben.

    5. Rusland exporteert nog steeds olie en gas

    Volgens een onderzoek van “Bloomberg” stromen er dagelijks ongeveer 2,5 miljoen barrel olie naar Turkije, naar China, naar India en naar diverse Afrikaanse landen.

    En zelfs Europa kan niet volledig afzien van Russisch gas. Zo betrekken Frankrijk, België, Nederland en Spanje nog steeds Russisch vloeibaar aardgas (LNG), dat via omwegen in Duitsland terechtkomt – ook al is het in gereduceerde omvang.

    In werkelijkheid moeten de sancties dus indruk maken op de kiezers, niet op Poetin.

    Bron:
    unser-mitteleuropa.com
    Door: Elmar Forster

    Vertaald uit het Duits door:
    E.J. Bron
    (www.ejbron.wordpress.com)

    1 reacties :

    Anoniem zei

    "“Anti-Rusland sancties zijn mislukt”"
    De sancties zijn prima gelukt, weliswaar niet om Rusland te treffen maar wel de Nederlandse en de rest van de bevolking van de EU. Immers wat er nu gebeurt is precies waar het WEF (Klaus Swab) voor staat: "U bezit niets maar bent wel gelukkig". Het eerste klopt wel maar het tweede (gelukkig) slaat werkelijk nergens op

    Een reactie posten