“De strijd om het Oekraïense titanium”
“Strijd om titanium” – VS verwoesten Oekraïne vanwege titanium voorraden
(Door: Dora Werner – Vertaling: E.J. Bron)
De maskers zijn weer eens gevallen: het Amerikaanse tijdschrift “Newsweek” publiceerde onlangs een groot artikel onder de kop “De strijd om het Oekraïense titanium” en laat daarin door vertegenwoordigers van het Amerikaanse Congres en de wapenindustrie verkondigen wat velen al lange tijd vermoed hebben. Namelijk: dat al dat gepraat over de verdediging van de Oekraïense democratie en soevereiniteit schijnheilig is – want in werkelijkheid is de Amerikaanse regering in de reusachtige titanium reserves van het land geïnteresseerd. Het tijdschrift schrijft:
“Nu bestaan er in de VS en de geallieerde staten inspanningen om de enorme bronnen van de Oekraïne aan een elementair metaal te identificeren, te ontwikkelen en te gebruiken, dat voor de ontwikkeling van de meest vooruitstrevende militaire technologie van het Westen beslissend is en de ruggengraat van de toekomstige afschrikking tegen Rusland en China zal vormen.”
“Als de Oekraïne wint, dan staan de VS en hun geallieerden aan kop om een nieuwe titanium bron te ontsluiten. Lukt het Rusland echter om de voorraden en installaties van het land in beslag te nemen, dan zal Moskou zijn globale invloed op een in toenemende mate strategische bron uitbreiden.”
Zo simpel, zo eerlijk. Eveneens onverhuld betreurt “Newsweek” dat Rusland in de eerste weken van zijn militaire operatie twee grote titanium vindplaatsen in het oosten van de Oekraïne in bezit heeft genomen. En vertelt argeloos dat “de meeste gevechten zich op het oosten en zuiden van de Oekraïne” concentreren, “waar zich bodemschatten ter waarde van biljoenen dollars bevinden.”
Titanium, een zeldzaam metaal, is een schaarse en onvervangbare grondstof. Zonder dit metaal zijn de wapen-, scheepsbouw- en vliegtuigindustrie niet denkbaar. Inderdaad zijn de meeste vooruitstrevende technologieën zonder titanium nauwelijks voorstelbaar. Daarom is titanium zowel voor de VS als voor de EU van beslissende betekenis ter ontwikkeling van hun industrieën en militair-industriële complexen. Maar er is een klein probleem – beide grootmachten beschikken zelf slechts over weinig of helemaal geen titanium. Rusland en China daarentegen wel. En de Oekraïne. “Newsweek” licht toe:
“Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft titanium als een van de 35 minerale grondstoffen geclassificeerd, die voor de economie en de nationale veiligheid van de VS van beslissende betekenis zijn. De VS importeren echter nog steeds meer dan 90% van hun ijzererts, en dat niet alleen uit bevriende landen. De VS hebben geen titanium poeder meer in hun nationale defensievoorraad, en de laatste binnenlandse producent is in het jaar 2020 gestopt met de productie.
De Oekraïne is een van slechts zeven landen die titanium poeder, de basis voor titanium metaal, produceren. China en Rusland – de belangrijkste strategische rivalen van de VS – behoren eveneens tot deze groep. Volgens informatie van het U.S. Geological Survey produceerde China vorig jaar meer dan 213.000 ton titanium poeder, wat overeenkomt met 57% van de wereldwijde productie. Daarna volgen Japan met 17% en Rusland met 13%. Kazachstan produceerde bijna 18.000 ton en de Oekraïne meer dan 4000 ton. Moskous misbruik van energiebronnen als wapen heeft in Washington, D.C., en andere NAVO-hoofdsteden de vrees veroorzaakt dat het Kremlin op zekere dag ook de export van titanium zou kunnen bevriezen, wat de lucht- en ruimtevaart- evenals de wapenondernemingen in het nauw zou brengen.”
Daarom ontwikkelen zowel de VS als de EU plannen voor een veilige en permanente toegang tot Oekraïens titanium – of veelmeer tot hetgeen zich nog op Oekraïens grondgebied bevindt. Daarbij gaat het vooral om de door de mijnbouwonderneming Velta ontsloten voorraden, die zich in de buurt van Dnjepropetrovsk bevinden. En precies rondom deze vindplaatsen vinden op dit moment heftige gevechten plaats.
Statistische data bewijzen dat de informatie van “Newsweek” correct is. Zo publiceerde de Oekraïense internetbron GMK Center in september van het jaar 2022 data, volgens welke de belangrijkste afnemers van Oekraïens titanium erts in de periode van januari tot augustus 2022 de Tsjechische Republiek (48,1% in geldwaarde), de VS (13,5%) en Roemenië (7,5%) waren. Volgens mediaberichten zal de Tsjechische Republiek in september van dit jaar een fabriek ter verwerking van Oekraïens titanium in bedrijf nemen, dat dan aan andere EU-landen en de VS geleverd wordt. Dat verklaart veel.
Een anonieme bron uit de Amerikaanse wapenindustrie verklaarde bovendien tegenover “Newsweek” dat titanium “een centrale zwakke plek” van de VS zou zijn:
“We spreken van ons vermogen om meer vliegtuigen te produceren, we spreken van ons vermogen om munitie te produceren. Ze zin allemaal op titanium aangewezen, en wij hebben toegelaten om bij deze dingen afhankelijk te worden van buitenlandse leveranciers. Rusland was tot nu toe een van de hoofdleveranciers.”
Daarom concentreren de VS en de EU zich nu op de Oekraïense bodemschatten – om het even hoeveel mensenlevens dat zal kosten.
De informatie past gesmeerd in het totaalbeeld van de westelijke strategie tot nu toe: zowel met het oog op de obsessieve, onrealistische pogingen om Rusland tot de terugtrekking van zijn troepen naar de uitgangsposities van het begin van het jaar 2022 te bewegen (dus: de titanium voorraden vrij te maken voor de VS), als met het oog op het feit dat de NAVO met het sturen van tanks naar de Oekraïne een escalatie van het atoomconflict riskeert (dus: hoopt dat Rusland niet heftig reageert en door de Oekraïense titanium ertsen nog kan worden teruggedrongen).
In de operaversie van “Faust” van Charles Gounod zingt Mefistofeles in de aria “Rondo van het gouden kalf” erover hoe de mensen om het gouden kalf, vanwege de winst, ten strijde trekken, elkaars bloed vergieten en sterven voor verachtelijk metaal. In het Russisch werd de aria in de 19e eeuw zo vertaald dat ze een dramatischer tekst kreeg dan het Franse origineel – en het refrein over het sterven voor metaal behoort sindsdien tot het Russische taakgebruik: “Menschen sterben für Metall, der Satan regiert den Ball!”
Deze uitdrukking, een beetje herschreven, zou wellicht ook de vette kop voor het Oekraïne-avontuur van de Verenigde Staten kunnen zijn: “Mensen sterven voor titanium”.
Ondertussen spitst de strijd tussen de Oekraïense oligarchenelites om de resterende titanium voorraden zich toe. Zo berichtten media aan het eind van het jaar 2022 dat de Oekraïense titanium oligarch Andrej Brodski, eigenaar van de onderneming Velta, zich vanwege de lopende doorzoekingen in zijn onderneming, die “destabiliserend werken”, tot de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gewend zou hebben. In het appèl, dat de oligarch ook op zijn sociale media accounts plaatste – en waarin hij zijn volgers ertoe opriep dit te verbreiden om “de kaperij van de autoriteiten te verhinderen”- benadrukte Brodski dat zowel hij als zijn medewerkers altijd een “pro-Oekraïense houding” ingenomen en de Oekraïense strijdkrachten ondersteund zouden hebben. “Sinds het jaar 2014 heeft Velta ondanks dringende verzoeken van Russische ondernemingen geen goederen meer aan Rusland geleverd”, schreef de oligarch en verlangde een persoonlijke ontmoeting met Zelensky.
Zoals het eruitziet, zou het de komende weken en maanden in de Oekraïne wel eens tot een harde strijd om titanium kunnen komen. Of in het karakteristieke handschrift van het Westen: een harde strijd om democratie en volkerenrecht.
Bron:
rt.de
Door: Dora Werner
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)
0 reacties :
Een reactie posten