KNMI: windturbines hebben invloed op het weer

Datum:
  • donderdag 1 december 2022
  • in
  • Categorie: , ,
  •  Er worden weleens grappen over gemaakt dat het windturbines het weer zouden bepalen. Nu geeft het KNMI het zelf toe dat windturbines wel degelijk gevolgen kunnen hebben op het plaatselijke weer. Maar de vraag is hoe en hoeveel.



    Mark Jongeneel 1-11-2022



    Uit een recente studie van het KNMI blijkt dat windparken het weer beïnvloeden. De wind in de buurt van windparken neemt gemiddeld af en ook de temperatuur en luchtvochtigheid veranderen. Deze beïnvloeding door windparken is ook op grotere afstand merkbaar. Windparken kunnen dus als atmosfeer-mixers worden gezien. De rotorbladen van windturbines mixen de luchtlagen en maken wervels (turbulentie) waardoor vocht en warmte in de lucht beter doormengen. Dat kan ervoor zorgen dat wolken oplossen of groeien. Kortom: het weer verandert door windturbines.

    Door steeds grotere windparken op de Noordzee kun je bijna uittekenen dat dit in de toekomst een grote invloed gaat hebben op ons weer. Dat effect zal het grootst zijn als de atmosfeer stabiel is. KNMI: ''Stabiel wil zeggen dat de zee of het aardoppervlak kouder is dan de lucht erboven. Boven zee gebeurt dat vooral in het voorjaar en begin van de zomer. Omdat koude lucht zwaarder is dan warme, zal er in een stabiele atmosfeer minder verticale menging zijn dan in een onstabiele atmosfeer (waar de warme, lichte lucht onderin zit en op wil stijgen). Minder menging met de “onverstoorde” luchtlagen boven het windpark betekent dat zogeffecten minder snel teniet worden gedaan en op grotere afstand van het windpark nog aanwezig zijn. In stabiele situaties zien we dan ook soms op 50-150 km van het windpark nog een afname van de wind.''

    Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

    Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor de temperatuur en het vochtgehalte in de lucht. Het is wel typisch dat weerman en eco-communist Gerrit Hiemstra een tijdje geleden nog zei dat dit niet mogelijk was. Dat naast de invloed van het wereldwijde klimaat en klimaatveranderingen, factoren in een land qua bouwen, hoogbouw, asfalt en windmolens lokaal invloed op het weer kunnen hebben.

    DDS






    0 reacties :

    Een reactie posten