IEA: huidige energiecrisis is ‘kantelpunt’ in de energietransitie

Datum:
  • donderdag 8 december 2022
  • in
  • Categorie: ,
  • De energiecrisis heeft ons wakker geschud, stelt het IEA. 



    HIDDE MIDDELWEERD  8-12-2022



    IEA: huidige energiecrisis is ‘kantelpunt’ in de energietransitie

    Volgens het Internationale Energieagentschap (IEA) zullen we op de huidige energiecrisis terugkijken als hét kantelpunt in de transitie naar hernieuwbare energie. Het agentschap verwacht dat er in de aankomende vijf jaar net zoveel duurzame energiecapaciteit bijkomt als in de afgelopen twintig jaar.


    De energiecrisis heeft ons wakker geschud, stelt het IEA. De wereldwijde capaciteit aan hernieuwbare elektriciteit verdubbelt naar verwachting in de aankomende vijf jaar. Dat betekent dat er net zoveel capaciteit bijkomt als in de afgelopen twintig jaar.

    Naar verwachting stoot hernieuwbare energie begin 2025 kolen van de troon als grootste bron van elektriciteitsopwekking. En door die razendsnelle groei blijft zelfs het doel in leven om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius, aldus het IEA.

    Hernieuwbare energie in opkomst

    Meer specifiek verwacht het IEA dat er wereldwijd tussen 2022 en 2027 maar liefst 2.400 gigawatt aan hernieuwbare energiecapaciteit bijkomt. Dat is vergelijkbaar met de huidige, totale energiecapaciteit van heel China. Het IEA deed vorig jaar ook nog een voorspelling over de groei van de duurzame energiesector, maar dit jaar valt die 30 procent hoger uit. Die stijging laat het effect van de energiecrisis duidelijk zien, aldus het agentschap.

    “Hernieuwbare energie was al razendsnel in opkomst, maar de wereldwijde energiecrisis heeft die versnelling naar een buitengewoon hoog niveau getild”, zegt Fatih Birol, directeur van het IEA. “De energiecrisis kan een historisch kantelpunt worden richting een schoner en veiliger energiesysteem.”

    Nieuwe wet- en regelgeving

    Maar het kan nóg sneller, benadrukt het agentschap. De Europese Unie zou bijvoorbeeld (zo snel mogelijk) nieuwe wet- en regelgeving kunnen invoeren, die de energietransitie versnellen. Het IEA wijst bijvoorbeeld op het stroomlijnen en versnellen van vergunningstrajecten, zodat nieuwe zonne- en windenergieprojecten eerder gerealiseerd kunnen worden. Ook bij het stimuleren van zonne-energie op daken is nog een wereld te winnen.

    China loopt voorop

    Buiten Europa wordt de razendsnelle groei van de duurzame energiesector vooral getrokken door China, de Verenigde Staten en India. Zo zal China in zijn eentje ongeveer de helft van de nieuwe duurzame energiecapaciteit voor zijn rekening nemen in de aankomende vijf jaar.

    Meer weten? Lees het volledige rapport hier.

    CHANGE INC.

    0 reacties :

    Een reactie posten