Netbeheerder Liander komt steeds meer in de problemen doordat het elektriciteitsnet ’vol’ zit.
8-12-2022
Daardoor worden projecten voor grote zonnedaken, zonneweiden en windmolens in een groot deel van Noord-Holland Noord door Liander in de ijskast gezet.
Ook vraagt Liander aan ondernemers in Noord-Holland Noord hun elektriciteitsproductie of -afname te verplaatsen naar een rustiger moment. De netwerkbeheerder vergelijkt de beschikbare capaciteit met een snelweg. Op drukke momenten staat het verkeer massaal in de file, door buiten de spits gebruik te maken van de snelweg kan iedereen blijven rijden. Liander roept bedrijven nu op hun stroomverbruik aan te passen zodat het net niet overbelast raakt. Hiervoor krijgen de bedrijven dan een vergoeding. Met de ruimte die hierdoor op het netwerk ontstaat kunnen ander ondernemers die nu op de ’wachtlijst’ staan alsnog hun plannen uitvoeren.
(Tekst gaat door onder de foto)
In navolging van andere gebieden in Nederland heeft het elektriciteitsnet in een groot deel van Noord-Holland Noord de maximale capaciteit bereikt voor het terugleveren van elektriciteit door grote zonnedaken, zonneweiden en windmolens, aldus Liander. Nieuwe initiatieven en producenten die meer willen terugleveren komen voorlopig op een wachtlijst. Het gaat om delen van de gemeenten Schagen, Hollands Kroon, Bergen, Alkmaar, Dijk en Waard, Opmeer, Koggenland, Medemblik, Purmerend, Castricum en Heiloo. Een kaart op de site van Liander geeft aan waar de grootste problemen in Noord-Holland zitten.
Subsidies
Met name grote zonnedaken en zonneweiden hebben de afgelopen jaren onder aanmoediging van subsidies een enorme vlucht genomen. Hierdoor is de opkomst van de grote zonnestroominstallaties veel sneller gegaan dan dat netbeheerders hun elektriciteitsnet kunnen uitbreiden. ,,Om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te kunnen blijven garanderen zijn de netbeheerders in gebieden waar dit speelt genoodzaakt om met wachtlijsten te werken. Zouden de netbeheerders dat niet doen, dan neemt de kans op grote en langdurige stroomstoringen enorm toe’’, aldus Liander.
(Tekst gaat door onder de foto)
Ondernemers die nu al duurzaam opgewekte energie terugleveren aan Liander kunnen dit blijven doen. De ontwikkelingen hebben geen gevolgen voor consumenten die stroom verbruiken of terugleveren met hun zonnepanelen.
Grootverbruikers
In september 2021 bereikte het elektriciteitsstation Oterleek al de maximale capaciteit voor de levering van elektriciteit. Dit betekent dat Liander nieuwe grootverbruikers van elektriciteit die zich hier willen vestigen sindsdien geen nieuwe elektrische capaciteit kan leveren. Ook grootverbruikers zoals bijvoorbeeld supermarkten, grootschalige horeca, kantoren en fabrieken die daar in de omgeving gevestigd zijn, kunnen sindsdien niet meer elektriciteit afnemen dan dat ze al doen.
(Tekst gaat door onder de foto)
Netbeheerder Liander meldt hard te werken aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet en slimme oplossingen om meer capaciteit op het bestaande net te creëren. Hiervoor is uitbreiding van het elektriciteitsstation Oterleek nodig. Liander werkt stapsgewijs aan deze uitbreiding. De netbeheerder verwacht ondernemers, afhankelijk van de locatie in de regio rond Oterleek en de benodigde capaciteit, vanaf 2028 in hun wens te kunnen voorzien.
Investering
Liander beweert dat tot en met 2030 meer dan de helft van de elektriciteitsstations in Noord-Holland overbelast raken als de netbeheerder niets doet. Om knelpunten te verhelpen en voorkomen, bouwt Liander in de provincie diverse nieuwe elektriciteitsverdeelstations en realiseert de netbeheerder extra capaciteit op bestaande stations. Daarnaast legt de netbeheerder de komende jaren ruim 2.100 km extra elektriciteitskabel in Noord-Holland en plaatst het 945 nieuwe transformatorhuisjes. Het totale investeringspakket in Noord-Holland voor de komende drie jaar bedraagt ruim 1,3 miljard euro, zo laat Liander in een persbericht weten.
Liander publiceert kaarten van de gebieden waar schaarste op het elektriciteitsnet is die impact heeft op grootverbruikers van elektriciteit en grote producenten van wind- en zonnestroom.
Noordhollands Dagblad
1 reacties :
Dus al met al is de kleinverbruiker, de burgers dus, weer de klos en kunnen geen zonnepanelen meer op hun dak zetten of de huiseigenaren met zonnepanelen krijgen niet alle terug geleverde stroom terug.
Is er nou nog iets goed van wat dit en het vorige kabinet besloten heeft?
Een reactie posten