DEN HELDER - Kunstenaar Rob Scholte blijft proberen invloed uit te oefenen op de veiling van zijn kunstcollectie.
Delano Weltevreden 29-11-2022
In een open brief aan burgemeester en wethouders, veilingbedrijf BVA, de stadsadvocaat en de gemeentelijke deurwaarder waarschuwt hij hen dat zijn geveilde kunstwerken niet aan de kopers moeten worden meegegeven. Of onder uitdrukkelijk voorbehoud.
Scholte heeft zijn hoop namelijk gevestigd op 20 december. Dan doet het Amsterdamse hof uitspraak over de vraag of Scholte een huurcontract had voor het wonen in het voormalige postkantoor waarin het Rob Scholte Museum was gevestigd. Volgens de kunstenaar heeft de rechtbank eerder ten onrechte geoordeeld dat er slechts sprake was van een dienstwoning en dat er een inpandige doorgang was van de woning naar het museum. De gemeente moet er volgens Scholte rekening mee houden dat het hof oordeelt dat ’de door de kantonrechter verzonnen doorgang inderdaad nooit heeft bestaan’.
Eigener beweging
De gemeente heeft het museum in het voorjaar van 2018 ontruimd. Dat mocht van de rechter als Scholte niet eigener beweging zou vertrekken. Bij de ontruiming is de kunstcollectie in beslag genomen en elders opgeslagen. De ontruimingskosten en de opslagkosten wil de gemeente terug.
Bij de ontruiming wilde de gemeente een kleine 20.000 euro van de kunstenaar vangen, vanwege onbetaalde energierekeningen. De schuld is inmiddels opgelopen tot boven de 1 miljoen euro. Door de kunstcollectie te veilen, hoopt de gemeente een deel van dat geld terug te krijgen.
Een door de gemeente ingehuurde taxateur verwacht dat de ongeveer achtduizend kunstwerken zo’n 350.000 euro zullen opleveren. De opbrengst moet de gemeente delen met Friedberg & Mahn Advocaten. Het Amsterdamse advocatenkantoor heeft nog zo’n vier ton tegoed van Scholte. De veiling duurt tot maart volgend jaar.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten