Nieuwe pensioenwet in ijskast na achterhouden cruciaal advies

Datum:
  • dinsdag 1 november 2022
  • in
  • Categorie: , , ,
  •  In het belang van gepensioneerd Nederland.


    1-11-2022


    Nieuwe pensioenwet in ijskast na achterhouden cruciaal advies

    OLAF EPHRAIM

    De coalitiepartijen hebben doorgedrukt dat de Tweede Kamer komende week de plenaire behandeling moet doen van de Wet Toekomst Pensioenen (WTP). Een historische fout van ongekende omvang ligt daarmee op de loer. De Raad voor de rechtspraak bracht op 14 juli namelijk een spijkerhard advies uit over de nieuwe pensioenwet en de onderliggende regelgeving. Die brief is vorige week pas naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat is niet alleen een schoffering van de Kamer maar het raakt ook aan de wetgevende rol van het parlement.

    Het maken van nieuwe wetten is namelijk een samenspel tussen regering en Tweede Kamer. Dan is het niet uit te leggen dat pensioenminister Carola Schouten, zelfs tijdens de pensioendebatten die al weken gaande zijn, een explosieve brief hierover in haar tas liet zitten. Het kabinet creëert zo een maandenlange kennisvoorsprong voor zichzelf ten koste van het hoogste orgaan wat haar moet controleren. Het kabinet moet de Kamer tijdig, volledig en correct informeren.

    Dat is het fundament van onze democratie. Dat de nodige betonrot dit fundament al enige jaren aantast is geen geheim, maar we mogen toch verwachten dat er met de grootste stelselwijziging ooit wat zorgvuldiger omgesprongen wordt. We spreken immers over de verdeling van een pot van circa 1800 miljard euro pensioengeld. Bezit van u en mij. Het langdurig achterhouden van het advies is al reden genoeg om de pensioenwet voorlopig helemaal in de ijskast te zetten, de inhoud ervan is dat des te meer. Want laten we het eens afpellen.  

    U kunt zich voorstellen dat bij het herverdelen van bijna twee biljoen euro, nogal wat juridische problemen en geschillen kunnen ontstaan. De Raad voor de rechtspraak gaat deze juridische voetangels en klemmen in 11 pagina’s helemaal af. De uitkomsten liegen er niet om. De Raad is er '(bepaald) niet van overtuigd dat de Rechtspraak niet te maken gaat krijgen met een forse hoeveelheid civiele procedures, rond de transitie en mogelijk nog jaren daarna (mede vanwege de langetermijneffecten van het invaren)', zo schrijft ze in haar advies. De Raad verwacht zelfs zoveel werk voor de vaderlandse rechters, dat ze alvast een financiële claim neerlegt om de werklast het hoofd te kunnen bieden. 

    Het kabinet zag deze bui waarschijnlijk al hangen. Ze schrapt in de nieuwe pensioenwet namelijk het recht van deelnemers om bezwaar te maken tegen nog te nemen beslissingen over hun pensioenen. Onacceptabel. Pensioen is uitgesteld bezit. Stelt u zich eens voor dat u gespaard en betaald heeft voor een mooie nieuwe auto maar dat deze bij aflevering niet de afgesproken kleur heeft, er geen wielen onder zitten en al 10.000 kilometer op de teller heeft staan maar dat u daartegen geen bezwaar mag maken. Dat past niet in een rechtsstaat en in zo’n wereld wil ik de zeven miljoen pensioenspaarders en drie miljoen gepensioneerden niet wakker laten worden.

    In een land waarin het vertrouwen van de bevolking in het kabinet al tot ver onder het nulpunt gedaald is, geeft het geen pas om juridische wegen met wettelijke betonblokken af te sluiten. Als je als regering écht het beste voor hebt met de tien miljoen pensioendeelnemers, dan leg je er juist een paar extra rijbanen inclusief vluchtstrook bij. De voorgenomen stelselwijziging moet daarom in de ijskast, bij voorkeur in het vriesvak. 

    Laat bestaande deelnemers hun regeling behouden en breng het nieuwe pensioengeld onder in het nieuwe stelsel. Duidelijk, transparant en voor iedereen te begrijpen. Noem het maar het KISS-pensioen: Keep It Stupid Simple.

    In het belang van gepensioneerd Nederland.

    Olaf Ephraim is lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal namens Belang van Nederland (BVNL)  

    NieuwRechts

    0 reacties :

    Een reactie posten