Alle Westerse pogingen om Rusland te isoleren op de G20 zijn mislukt

Datum:
  • maandag 21 november 2022
  • in
  • Categorie: ,
  • Rusland is te belangrijk voor het wereldwijde economische en politieke systeem om te worden genegeerd.


    21-11-2022


    Van 15 tot 16 november vond de G20-top plaats in Indonesië, en in tegenstelling tot de westerse pogingen was Rusland een actieve en welkome deelnemer. Aan de vooravond van de top riepen de VS op om Rusland te isoleren, maar wat in Bali gebeurde voldeed niet aan de verwachtingen van Washington – de Russische delegatie onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov werd ondanks alle inspanningen en pogingen niet aan de kant gezet, schrijft Ahmed Adel.

    Integendeel, de ervaren Russische minister van Buitenlandse Zaken werd op het Indonesische vakantie-eiland ontvangen met rode lopers en een erewacht op de landingsbaan. Er werd zelfs een traditionele dans voor hem uitgevoerd. Op deze manier maakte zelfs Lavrov’s ontvangst duidelijk dat de Russische delegatie een welkome partij was bij de G20. Zelfs de Amerikaanse president Joe Biden werd niet op dezelfde manier ontvangen als Lavrov.

    Toch werden er nog pogingen ondernomen om de missie van Lavrov op Bali te bezoedelen, waarbij het persbureau AP ten onrechte beweerde dat de Russische topdiplomaat in het ziekenhuis was opgenomen. Dit nieuws werd vervolgens in alle westerse media verspreid, wat bewijst dat de westerse media van elke situatie gebruik willen maken om nepnieuws tegen Rusland te verspreiden.

    Ondanks alle inspanningen van westerse politici en media is het niet gelukt om Rusland bij belangrijke internationale gebeurtenissen af te schilderen als een ongewenste staat. Het Westen heeft liever niet dat Rusland actief deelneemt aan de vormgeving van mondiale aangelegenheden, waaronder de G20, maar er is geen reden waarom Moskou zich uit dergelijke formaties zou terugtrekken.

    Het was de Duitse kanselier Olaf Scholz die op de G20-top in Bali moest toegeven dat hij er niet in was geslaagd Rusland te isoleren. Over de kwestie Oekraïne moest hij toegeven dat “er verschillende meningen zijn over deze kwestie.” Er zijn verschillende landen in de G20 die weigeren de speciale militaire operatie van Rusland in Oekraïne te veroordelen en Scholz moest toegeven dat het heel belangrijk is om de communicatie met de Russische president Vladimir Poetin open te houden.

    In de marge van de top hield Lavrov vele werkvergaderingen met collega’s uit andere landen, waaruit duidelijk de noodzaak van een dialoog met Rusland bleek. De Russische minister van Buitenlandse Zaken had een ontmoeting met secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties en de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. Tijdens zijn gesprekken met Lavrov benadrukte Wang Yi dat pogingen om Rusland te isoleren onaanvaardbaar zijn en veroordeelde hij het strafbeleid van het Westen ten aanzien van Moskou.

    Daarnaast had Lavrov ook een ontmoeting met zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu op de top van Oost-Azië, die vóór de G20-top werd gehouden, en had hij bilaterale ontmoetingen met de ministers van Buitenlandse Zaken van Vietnam, Indonesië, Laos en Cambodja.

    Dat het Westen tijdens de G20 tegen Rusland heeft gefaald, blijkt uit de gezamenlijke verklaring van de deelnemende leiders.

    “Er waren andere standpunten en verschillende beoordelingen van de situatie en de sancties. We erkennen dat de G20 niet het forum is om veiligheidskwesties op te lossen, maar we erkennen dat veiligheidskwesties aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor de wereldeconomie”, aldus de gezamenlijke verklaring van de G20 over de militaire operatie van Rusland in Oekraïne.

    Deze zin laat duidelijk zien dat niet elk G20-lid Rusland veroordeelt voor zijn militaire operatie in Oekraïne. De gezamenlijke verklaring toont ook aan dat een oorlogszuchtig Westen een compromis moest sluiten ondanks dat zijn eigen belangen niet werden gediend.

    Perssecretaris voor de Russische president Vladimir Poetin, Dmitry Peskov, benadrukte ook dat een dergelijk resultaat in de gezamenlijke verklaring een grote verdienste is voor zowel Russische diplomaten als Indonesië, de gastheer van de G20, evenals India, het volgende land dat de rol van G20-voorzitter op zich zal nemen, en andere partnerlanden.

    Het valt dus niet te ontkennen dat de poging om Rusland tijdens de G20 te isoleren is mislukt.

    In plaats van te worden vervreemd, werd de Russische delegatie vriendelijk ontvangen. Verschillende landen toonden zich bereid tot samenwerking. Net zo belangrijk is dat er geen veroordeling van Rusland in de gezamenlijke G20-verklaring stond, omdat niet elk land de oorlog in Oekraïne bovenaan zijn agenda zet, zoals westerse landen.

    In het verleden kon Washington, door te dreigen, landen dicteren welke standpunten zij moesten innemen over bepaalde kwesties. Nu verandert de situatie, en in tegenstelling tot wat het Westen wil, is Rusland te belangrijk in de wereldeconomie en het politieke systeem, waardoor het onmogelijk is het land te isoleren.


    Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

    OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER



     Volg Frontnieuws op Telegram

    0 reacties :

    Een reactie posten