Windmolens raken steeds meer op de achtergrond bij het opwekken van schone energie: ’Dat is onhandig en kostbaar’

Datum:
  • dinsdag 11 oktober 2022
  • in
  • Categorie: , ,
  •  HAARLEM

    Windmolens raken steeds meer op de achtergrond bij het opwekken van schone energie op land in Noord-Holland. Dat is onhandig en kostbaar, zeggen deskundigen.

    Terwijl ’50 procent zonnestroom, 50 procent windstroom’ de beste mix is voor een stabiele stroomvoorziening, dreigt de groene energie-opwek in Noord-Holland er in 2030 heel anders uit te gaan zien. Bij de vele nieuwe energieprojecten gaat het in minstens 80 procent van de gevallen om zonnestroom.


    Wind verliest terrein naarmate de besluitvorming vordert over de twee Regionale Energie Strategieën (RESsen) van Noord-Holland-Noord en -Zuid. Daarin staat hoe de energie-opwek in de provincie in de jaren tot 2030 meer dan verdubbeld moet worden.

    Draagvlak

    Toen de plannen aan de 47 gemeenteraden in de provincie werden voorgelegd, sneuvelden veel zoekgebieden voor wind bij gebrek aan draagvlak onder burgers en natuurorganisaties. Sindsdien zijn er nog eens twee windzoekgebieden afgevallen: de dijk bij Marken en het terrein van Tata Steel.

    Bedrijfsdaken

    De opwek van nieuwe, groene energie leunt nu steeds meer op zonnepanelen. Daarbij gaat het voor een heel groot deel om vrij kleine projecten zoals zon op bedrijfsdaken en boven parkeerterreinen.

    „Daar ben ik niet heel gelukkig mee”, zegt relatiemanager Marjolijn Bonnike van Liander. De eenzijdige inzet op zon, en vooral kleine zonprojecten, dwingt Liander tot veel aanpassingen aan het elektriciteitsnet, veel meer dan anders nodig was geweest. Dat kost veel tijd - terwijl personeel zo moeilijk te vinden is - geld en ruimte.

    Aernoud Olde van Energie Samen Noord-Holland pleit voor meer grote energieprojecten in Noord-Holland, en dan vooral windmolens. Zijn organisatie praat mee in de RES-discussie namens de tachtig Noord-Hollandse burgerinitiatieven voor wind- en zonprojecten.

    Olde: „Je hebt echt zon én wind nodig, wind vult zon heel goed aan. Op die manier kun je een stabiel elektriciteitsnetwerk creëren, zonder dat je enorme batterijen nodig hebt om de stroom op te slaan.”

    Snelwegen

    Hij pleit ervoor de discussie te heropenen over windmolens in het Gooi, langs de snelwegen boven Amsterdam, rond Alkmaar en in de Schermer.

    Een dezer dagen komen de twee Energieregio’s met een tussenstand. De komende maanden vindt een herijking plaats van de plannen op weg naar 2030.

    De vraag naar stroom stijgt pijlsnel, mogelijk heeft dat ook gevolgen voor de Noord-Hollandse energiestrategiën.



    Lees ook: Het schrappen van windmolens in ruil voor zonnestroom heeft een flinke prijs: ’Het waait in Nederland drie keer vaker dan dat de zon schijnt’


    Noordhollands Dagblad




    0 reacties :

    Een reactie posten