Wind verliest van zonnestroom

Datum:
  • maandag 10 oktober 2022
  • in
  • Categorie: ,
  •  Zorgen om ’niet efficiënte’ verdeling in Noord-Holland

    Windmolens raken steeds meer op de achtergrond bij het opwekken 

    van schone energie op land in  Noord-Holland. Dat is onhandig en

    kostbaar, zeggen deskundigen.


    Terwijl ’50 procent zonnestroom, 50 procent windstroom’ de beste mix is voor een stabiele stroomvoorziening, dreigt de groene energie-opwekking in Noord-Holland er in 2030 heel anders uit te gaan zien. Bij de vele nieuwe energieprojecten gaat het in minstens 80 procent van de gevallen om zonnestroom.


    Wind verliest terrein naarmate de besluitvorming vordert over de twee Regionale Energie Strategieën (RESsen) van Noord-Holland-Noord en -Zuid. Daarin staat hoe de energie-opwekking in de provincie in de jaren tot 2030 meer dan verdubbeld moet worden


    Toen de plannen aan de 47 gemeenteraden in de provincie werden voorgelegd, sneuvelden veel zoekgebieden voor wind bij gebrek aan draagvlak onder bewoners en natuurorganisaties. Sindsdien zijn er nog eens twee windzoekgebieden afgevallen: de dijk bij Marken en het terrein van Tata Steel.


    De opwekking van nieuwe, groene energie leunt nu steeds meer op zonnepanelen. Daarbij gaat het voor een heel groot deel om vrij kleine projecten zoals zon op bedrijfsdaken en boven parkeerterreinen.

    „Daar ben ik niet heel gelukkig mee”, zegt relatiemanager Marjolijn Bonnike van Liander. De eenzijdige inzet op zon, en vooral kleine zonprojecten, dwingt Liander tot veel aanpassingen aan het elektriciteitsnet, veel meer dan anders nodig was geweest. Dat kost veel tijd - terwijl personeel zo moeilijk te vinden is -, geld en ruimte.


    Aernoud Olde van Energie Samen Noord-Holland pleit voor meer grote energieprojecten in Noord-Holland, en dan vooral windmolens. Zijn organisatie praat mee in de RES-discussie namens de tachtig Noord-Hollandse burgerinitiatieven voor wind- en zonprojecten.


    Olde: „Je hebt echt zon én wind nodig, wind vult zon heel goed aan. Op die manier kun je een stabiel elektriciteitsnetwerk creëren, zonder dat je enorme batterijen nodig hebt om de stroom op te slaan.”


    Snelwegen


    Olde wil de discussie heropenen over windmolens in het Gooi, langs de snelwegen boven Amsterdam, rond Alkmaar en in de Schermer.


    Binnenkort komen de twee Energieregio’s met een tussenstand. De komende maanden vindt een herijking plaats van de plannen op weg naar 2030. De vraag naar stroom stijgt pijlsnel, mogelijk heeft dat ook gevolgen voor de Noord-Hollandse energiestrategieën.



    Noordhollands Dagblad







    3 reacties :

    Anoniem zei

    "Terwijl ’50 procent zonnestroom, 50 procent windstroom’ de beste mix is voor een stabiele stroomvoorziening, dreigt de groene energie-opwekking in Noord-Holland er in 2030 heel anders uit te gaan zien." aldus Willemien Schenkeveld.
    Ik denk dat je bezeten moet zijn van "Groene Energie" om zonne en wind energie stabiel te noemen of denkt Willemientje dat ook 's nachts de zon schijnt en ook met slecht weer en hoe zit het in najaar en winter als de zon amper energie opwekt? Wind en zonne energie is allesbehalve stabiel, de energie centrales moeten gewoon door draaien omdat die niet net els een lichtknop aan en uitgezet kunnen worden. De media wordt steeds absurder in haar berichtgeving en heeft helemaal niets meer te maken met het geven van onafhankelijk nieuws, het is het doorgeefluik van de globalisten geworden. Kijk eens op uw energie rekening hoe hoog het aandeel transportkosten is. Dat zijn de torenhoge kosten die gemaakt worden o.a. om de polsdikke koperen stroomleidingen aan te leggen van zonne en windparken op land en op zee. Willemientje heeft niet het flauwste benul van wat er aan de hand is, ze heeft 0% kennis van de materie.

    Anoniem zei

    Zonne-energie is, nog steeds aan innovatie onderhevig. De parken zijn veel minder (horizon)vervuilend dan windmolenparken. Vooral als je leest dat in Duitsland een verhoogde concentratie zwavelhexafluoride is, door de windmolens. Windmolens zijn funest voor vogelbestanden en insectenbestanden. Het geluid is ziekmakend. De schaduwen die ze werpen ook.
    Zonnecellen en panelen worden nog steeds efficiënter.

    Dekker zei

    Zoals we allemaal kunnen bedenken en een journalist zeker, is zonne-energie een uiterst onstabiele energie factor. Bovendien kost een zonnepaneel aan productie energie meer als een paneel ooit zal opleveren aan stroom. Bovendien is het recyclen nog steeds niet mogelijk, dus we zitten met giftig afval. Waar dat bij kernenergie een mega probleem is, is dat bij zonnepanelen en windmolen wieken opeens geen belangrijke factor volgens onze Groene vrienden. Tel daar bij op dat bijna alle panelen uit China komen, waar bij het productieproces voornamelijk kolen gebruikt worden en het moge duidelijk zijn dat zonnepanelen geen oplossing zijn. We mogen verwachten dat een journalist daarvan op de hoogte is, maar zoals gewoonlijk worden we door de media weer op het verkeerde been gezet.

    Een reactie posten