Premier Rutte ‘heeft meer tijd nodig’ om over verzoek tot ontslag na te denken

Datum:
  • maandag 17 oktober 2022
  • in
  • Categorie: , , ,
  •  Rutte geeft aan meer tijd nodig te hebben om over zijn sommatie na te denken. 



    Robin de Boer 17-10-2022

    Luister naar dit artikel
    NineForNews.nl
    00:00 / 02:13

    Juridisch adviseur Karim Aachboun verzocht premier Mark Rutte op 4 oktober per brief om af te treden wegens misleiding bij de aangifte tegen de Belastingdienst in de toeslagenaffaire. “Ik stuur u deze brief met het verzoek om uw ontslag bij Zijne Majesteit de Koning aan te bieden,” schreef Aachboun.

    Hij gaf Rutte tot 11 oktober de tijd om te reageren. Er kwam namens de premier een reactie binnen van het ministerie van Algemene Zaken. Rutte geeft aan meer tijd nodig te hebben om over zijn sommatie na te denken. “In dit verband ben ik met een redelijke termijn daarvoor reeds akkoord gegaan, bij gebreke waarvan er rechtsmaatregelen zullen volgen,” aldus Aachboun in een nieuwe brief.

    De eerste en enige keer

    De juridisch adviseur heeft op 13 oktober jongstleden Ruttes ondervraging onder ede als getuige door de parlementaire enquêtecommissie meegekregen. In het verhoor kwam een vertrouwelijk memo aan premier Rutte ter sprake dat van Shell zou komen.

    “We kunnen dat memo niet terugvinden. We hebben alle archieven omgedraaid,” zei de premier onder ede. “Het zou ook de eerste en enige keer zijn geweest waarop ik een vertrouwelijk memo krijg alleen voor mij.” De commissie heeft het memo wel.

    Aangifte wegens meineed

    Aachboun: “Deze verklaring is aantoonbaar feitelijk onjuist. U heeft bij het ICL (Israel Chemicals Limited) project ook een vertrouwelijk memo gekregen. Het vertrouwelijk memo van Shell was dus aantoonbaar niet de ‘enige keer’. In dit verband wordt overwogen om een aangifte tegen u te doen wegens meineed.”

    Eerder oordeelde de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed al in een kritisch rapport dat sms-berichten van Rutte jarenlang niet goed genoeg zijn opgeslagen in archieven door zijn ministerie van Algemene Zaken. De manier waarop de berichten zijn bewaard, leidde tot gegevensverlies, concludeerde de inspectie.







    0 reacties :

    Een reactie posten